Wysłany: 14-11-2003, 09:38 Kalkulator Nitroxowy na Palma
Witam,
czy ktoś z grupowiczów o zacięciu informatycznym wie coś o istnieniu kalkulatora Nitroxowego, który można by zainstalować na Palmie (w sensie palmtopa, a nie gustownego drzewka), bo mój rozumek filologa burzy się przeciwko rachowaniu na kartce, a i wyniki takich obliczeń w moim przypadku raczej nie gwarantują bezpieczeństwa
Pozdroofka
Jenny
Ostatnio zmieniony przez jenny 14-11-2003, 11:20, w całości zmieniany 1 raz
Niestety niewiem nic o istnieniu kalkulatora nitroxowego na palma sam posiadam tylko Divelogi na palma i dive planer ale o kalkulatorze nic niemam . Poszukam troche w sieci i jak cos to dam znac.
Wiek: 57 Dołączył: 08 Maj 2003 Posty: 683 Skąd: Warszawka
Wysłany: 14-11-2003, 12:12
jestem pod wrażeniem tej strony Martin
"od zawsze" nurkuje z palmem i sciagam z netuoprogramowanie scuba
ale tu jest eldorado
polecam dive log 0.77 - bardzo wygodny (maly, szybki i ma prosty kalkulator nitroxowy)
aqua divelog jest o tyle extra ze mozna po skonfigurowaniu sciagac profile z alladina i z suunto
a propos Jenny jaki sprzecik Palmowy sobie sprawilas? ;)
Sandii
jenny [Usunięty]
Wysłany: 14-11-2003, 13:29
Kupiłam używanego "staruszka" CLIE 625C. Miał jedną, główną zaletę - kosztował 400 zł. Chłopcy z działu technicznego powiedzieli, że to jest dobra cena, a samo urządzenie jest OK. Do tego sprzedający dołożył mi jakieś "ekstrasy" (ale jeszcze nie rozgryzłam do czego służą).
Chwilowo urządzonko świetnie realizuje się jako budzik
Pozdrawiam
Jenny
Fantomas [Usunięty]
Wysłany: 14-11-2003, 14:58
witam,
ja, na staruszku palm IIIC, używam Aqua Dive Log, fajny programik.
podobno działa z Suunto, choć jeszcze nie próbowałem. czy ktoś próbował łączyć przez "tani" kabelek?
pozdrawiam,
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 14-11-2003, 15:02 Re: Kalkulator Nitroxowy na Palma
jenny napisał/a:
... bo mój rozumek filologa burzy się przeciwko rachowaniu na kartce, a i wyniki takich obliczeń w moim przypadku raczej nie gwarantują bezpieczeństwa
Uzywanie tylko komputera tez nie. Liczenie na kartce ma ta jedna pozytywna strone: wyrabiasz "wyczucie" do gazow, i po krotkim czasie jestes w stanie oszacowac z duza dokladnoscia co na jakiej mieszance jest mozliwe - nie majac pod reka kalkulatora czy palma.
Podejrzewam zreszta ze w wiekszosci twoich nurkowan nie bedzie pogoni za "best mix" tylko dobranie jakiejs standartowej mieszanki pod planowane nurkowanie...
Wysłany: 15-11-2003, 11:30 Re: Kalkulator Nitroxowy na Palma
Chyba najbardziej sensowne kalkulatory nitroxowe na Palma to EANCalc i Nitrox Calc.
Fantomas [Usunięty]
Wysłany: 17-11-2003, 22:17
jenny, kupiłaś bardzo fajną zabawkę za niewielkie pieniądze. ja 3 miesiące temu 300 dałem za mojego emeryta IIIc.
oby Ci dobrze służył. tylko z doświadczenia wiem, że bardzo nie lubią wody... ale na tej czeskiej stronie pokazują fajne pokrowce. trzeba spróbować taki zdobyć.
jenny [Usunięty]
Wysłany: 17-11-2003, 22:54
Bo ja własnie ciułam, żeby pod choinkę kupić sobie Vyteca. Rozumiem, że oba urządzenia będą ze sobą gadać? Tylko pewnie jakiś kabelek do tego będzie potrzebny? Kabelki zawsze mnie przerażały - nigdy nie wiem gdzie toto wetknąć i do tego niemiłosiernie plączą się na biurku.
Pozdrawiam
Jenny
Fantomas [Usunięty]
Wysłany: 18-11-2003, 14:48
na stronie http://astro1.panet.utole...uunto2Clie.html jest schemat interfejsu. bez zbędnych kabelków, tylko vyper + interf. + clie.
jenny, poprosisz kogoś sprawnego elektronicznie i przy kosztach części ok 40 zł zrobi coś takiego. a ja od dziś wieczorem będę walczył z przerobieniem interfejsu na palma.
pozdrawiam,
Ostatnio zmieniony przez Fantomas 18-11-2003, 14:53, w całości zmieniany 1 raz
Palma z Suunto Vyper (i podobnymi) daje się połączyć bez większych problemów.
Potrzebny jest interface do PC (może być samoróbka albo z Allegro) i kabel szeregowy do Palma (z powodu wtyczki). W wersji bez lutowania potrzebny jest jeszcze null-modem gender-changer (do nabycia w sklapach z osprzętem komputerowym) który służy do spięcia tych dwóch kabli razem. Jest to rozwiązanie mało wygodne więc można pobawić się lutownicą i zmajstrować kabelek, który z jednej strony będzie miał wtyczkę do Palma, a z drugiej gniazdo szeregowe. Wystarczy polutować na wprost pięć drutów i gotowe.
Do prowadzenia logbook'a na Palmie polecam Aqua DiveLog.
jenny [Usunięty]
Wysłany: 18-11-2003, 21:11
Jeszcze raz witam i dziękuję za rady.
Pozdrawiam wszystkich
Jenny
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 23-11-2003, 20:45 Re: Palm i Suunto
Konrad Dubiel napisał/a:
Jest to rozwiązanie mało wygodne więc można pobawić się lutownicą i zmajstrować kabelek, który z jednej strony będzie miał wtyczkę do Palma, a z drugiej gniazdo szeregowe. Wystarczy polutować na wprost pięć drutów i gotowe.
Ja mialem problemy z zasilaniem interfejsu do Suunto z Palma. Pomogl prosty kabelek: skrzyzownie TX z RX, masa na prosto + bateria 9V na pin 4 interfejsu do suunto
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko