Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 05-02-2009, 11:31 Pentoxifyllina
Wlanie moj lekarz zdecydowal sie na dlugotrwale faszerowanie mnie tym specyfikiem - czy ktorz z nurkujacych lekarzy moze wypowiedziec sie, czy sa jakiekolwiek przeciwwskazania do kombinacji pentoksyfiliny i nurkowan (dekompresyjnych)?
Odpowiadam z biegu, nie czytałem nic konkretnie na temat pentoxy.. a nurkowanie.
Najbezpieczniej byloby oczywiscie nie nurkowac bo lek niestety moze wplywac na czasy saturacji i desat w niektorych tkankach i taka musi byc i jest moja rada.
A dla ogolnej informacji:
Lek (glowne wskazanie to poprawa ukrwienia) przede wszystkim dziala poprzez zwiekszenie elastycznosci erytrocytow, ktore latwiej "przepychaja sie" przez cieniutkie naczynia i dalej/lepiej roznosza tlen (i tylko tlen). Tu nie widze zagrozenia (na ew. wywołania oxytox chyba dziala za slabo). Dodatkowo jednak, lek troche rozszerza naczynia zwiekszajac ilosc przepływajacej krwi przez tkanki (a nie tylko samych erytrocytow) niestety razem z calym rozpuszczonym gazowym badziewiem. Nie jest to jednak szczegolnie silne dzialanie. Czasem efektem rozszerzenia naczyn moga byc zawroty glowy, ale to jest indywidualne, jak nie wystepuja od razu to nie ma sie czego obawiac. No a z tymi gazami, gdyby to mnie dotyczylo, chyba sprobowalbym ZNACZNIE konserwatywniej nurkowac, wyprobowac niestety na sobie, a nawet jak nic nie bedzie sie dzialo to zostalbym na wyzszym poziomie (konserwatyzmu). Nie sadze aby przy niezbyt dlugim nurkowaniu z deko od razu stala sie tragedia, ale to rozszerzenie naczyn jest dosc wyrazne np. w skorze, no i co jak zacznie swedziec?
W każdym razie odradzam zbedne ryzyko!
Wiek: 63 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 15-03-2009, 23:16
Byłbym dośc ostrożny z Agapurinem. Nie piszesz nic z jakiego powodu zlecono ci to leczenie (choroba Reynauda? siatkówka? choroba Buergera? zaburzenia słuchu?, jakiego typu mikroangiopatie?) a to ma pewne znaczenie, więcej - niebagatelne. Na czym polega choroba?
Ja osobiście na Agapurinie bym nie nurkował, bo bałbym się o wzrok i w ogóle wynurzanie z naczyniami rozszerzonymi sztucznie.
Niemniej trudno o w miarę rozsądną opinię nie znając całego obrazu (czyli o co chodzi, jak długo leczenie, jakie dawki itp)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko