Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
suunto d6
Autor Wiadomość
pazura0311 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-07-2009, 14:02   suunto d6

witam
mam pytanko do użytkowników suunto d6
nosze się z zamiarem kupna tego komputera tylko zastanawia mnie fakt,czy na dużej głębokości ok.40 m ten komputer nie jest za bardzo mały czy nie ma problemów z odczytami parametrów nurkowania ,czy wyświetlacz zda egzamin na takich głębokościach.
Bardzo proszę o wypowiedzi użytkowników tegoż kompa
A może lepszym rozwiązaniem jest suunto air

Marcin Pędzior
[Usunięty]

Wysłany: 16-07-2009, 15:25   

Cześć

Jestem użytkownikiem tego komputera i jeśli o mnie chodzi jego wyświetlacz jest czytelny.
Co prawda jest to bardzo subiektywna ocena jednak wydaje mi się, że w klasie urządzeń komputer/zegarek w jednym, rozwiązanie zaproponowane przez Suunto jest optymalne.

Pozdrawiam

Marcin

Aha :ping: zapomniałbym... nie testowałem go głębiej niż na 40 m.

tom_wie 

Stopień: P2
Kraj:
Peru

Wysłany: 16-07-2009, 15:44   Re: suunto d6

Głębokość nie ma wpływy na czytelność wyświetlacza (pomijając narkozę azotową i sytuacje w której opuszczamy komputer na sznurku z brzegu) ale moim zdaniem łączenie komputera nurkowego z zegarkiem nie jest dobrym pomysłem bo pod wodą lepiej sprawdza się duży wyświetlacz a na powierzchni laski lecą na zegarki wskazówkowe :humor:

grol 

Stopień: CMAS P2, SS, Nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-07-2009, 15:48   

D6 ma dodatkową szybkę powiększającą, która poprawia czytelność pod wodą - warto wypróbować.

neoart 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-07-2009, 22:28   

witam.
osobiście mam vypera2 i jest bardzo czytelny, kolega posiada d6, a inny stingera i niestety twierdzą że jednak literki za małe..:)

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 16-07-2009, 23:05   Re: suunto d6

pazura0311 napisał/a:
witam
mam pytanko do użytkowników suunto d6
nosze się z zamiarem kupna tego komputera tylko zastanawia mnie fakt,czy na dużej głębokości ok.40 m ten komputer nie jest za bardzo mały czy nie ma problemów z odczytami parametrów nurkowania ,czy wyświetlacz zda egzamin na takich głębokościach.
Bardzo proszę o wypowiedzi użytkowników tegoż kompa
A może lepszym rozwiązaniem jest suunto air

Jeśli jest czytelny na 1m to i na 100 będzie podobnie - czytelność jest zresztą pod wodą większa niż na powierzchni z wiadomych powodów.

Piotrek Ginter 

Stopień: TMX CCR / Instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-07-2009, 00:59   

grol napisał/a:
D6 ma dodatkową szybkę powiększającą, która poprawia czytelność pod wodą - warto wypróbować.

A to ciekawe. Gdzie mozna kupic takowa ?
W komplecie jest tylko nakładka plastikowa zabezpieczajaca szklo mineralne komputera przed porysowaniem.

A co do czytelnosci :
W Egipcie uzywam D6 jako głowny i jedyny komp. Widac wszystko ok. Jest czytelny. Idealnie sluzy takze na powierzchni .. do lanserki .... :)
W Polsce D6 uzywam jednak jako backup'u. Glowny komp to Gekko, gdzie dzieki fluorescencyjnej tarczy widac dobrze wskazania w tej polskiej ciemnicy podwodnej.

styx 

Kraj:
USSR

Wysłany: 17-07-2009, 10:15   

kangur napisał/a:
gdzie dzieki fluorescencyjnej tarczy widac dobrze wskazania w tej polskiej ciemnicy podwodnej.

tak sądzisz bo jeszcze nie widziałeś czegoś w stylu :

http://www.heinrichsweika...mon/ostc_s2.jpg

lub:
http://www.waterworld.nl/wwpages/images/newf1.gif

Piotrek Ginter 

Stopień: TMX CCR / Instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-07-2009, 12:20   

Na wlasne oczy nie widzialem. W necie tak.

dix2002 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-07-2009, 12:50   

Witam, jeżeli nosisz się z zakupem komputera to proponuję coś większego, jeżeli planujesz używać go też na co dzień to D6 jest ok. Na widzialność pod wodą nie można narzekać ale większe cyfry nie zaszkodzą. Dodatkowo obsługa w rękawicach też może czasami sprawić problem jeżeli chcesz włączyć kompas lub coś zmienić na wyświetlaczu. Sam jestem posiadaczem D6 i jestem zadowolony, używam go głównie do nurkowania i dlatego twierdzę że użyteczniejsze byłoby coś większego.
Pozdrawiam.
[color=darkblue]
[/color]

Rolek 

Stopień: AOWD/DS
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-07-2009, 13:08   

Co prawda mam D4 (gabaryty te same) i w momencie kiedy przyszła konieczność zakładania go na suchacza, pojawił sie problem. Cieżko go zapiąć, ciężko umiejscowić w dobrym miejscu itd. Czytelność nigdy mi nie przeszkadzała. Z perspektywy czasu nie kupił bym go ponownie. Jest fajny do free albo snorkelingu. Przy piance się sprawdzał ale z suchym jest kiepsko.

styx 

Kraj:
USSR

Wysłany: 17-07-2009, 13:28   

Rolek napisał/a:
Co prawda mam D4 (gabaryty te same) i w momencie kiedy przyszła konieczność zakładania go na suchacza, pojawił sie problem. Cieżko go zapiąć, ciężko umiejscowić w dobrym miejscu itd. Czytelność nigdy mi nie przeszkadzała. Z perspektywy czasu nie kupił bym go ponownie. Jest fajny do free albo snorkelingu. Przy piance się sprawdzał ale z suchym jest kiepsko.

a uzywasz przedłużki do paska ?

Rolek 

Stopień: AOWD/DS
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-07-2009, 14:03   

Używam ale przez to że mam szerokie pierścienie do rękawic i dość luźne rękawy to wychodzi mi że zegarek mam zapięty na połowie przedramienia.
Ostatnio zdobyłem Digitala i jego noszę na wierzchu dłoni na gumkach i jest o niebo lepiej. Łatwiej, poręczniej, wygodniej. Suunciak został jako backup.

MADRAFi
[Usunięty]

Wysłany: 20-07-2009, 13:33   

komputery D4, D6, D9 maja 2 tryby, w trybie komputera, czas na danej glebokosci ile mozna jeszcze pozostac jest dobrze widoczny - to samo czas przystankow.
Ale dive time i inne parametry (umieszczone w rogach) sa zbyt male by szybko je odczytac.

w trybie gauge, dive time jest wyswietlany na srodku wielkimi cyframi wiec nie ma problemu z odczytem, dodatkowo wyswietlany w sekundach.

Czy kupilbym 2 raz ten komputer- chyba nie. mimo ze nie zaplacilem za duzo to wystarczyby mi chyba prostrzy model + digital albo sam digital.
Uwazam ze po prostu ta seria ma za male cyfry parametrow nie wyswietlanych na srodku ekranu.

china26 

Stopień: SSI
Kraj:
Cape Verde

Wysłany: 26-11-2009, 10:07   

Cześć, pytanie do użytkowników - czy ustawienie systemu na metryczny/anglosaski jest w G6 parametrem konfigurowalnym? Chcę go kupić w Stanach, ale wolałbym pod wodą nie przeliczać w głowie stóp na metry... :ping:

breath 

Stopień: Pożeracz Powietrza
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-11-2009, 11:05   

O ile dobrze pamietam to - 4.1.5. Setting the units
In the UNITS SETTING mode you can choose to have the units displayed in either the metric or imperial system - meters/feet, Celsius/Fahrenheit etc. :)

styx 

Kraj:
USSR

Wysłany: 26-11-2009, 11:09   

china26 napisał/a:
Cześć, pytanie do użytkowników - czy ustawienie systemu na metryczny/anglosaski jest w G6 parametrem konfigurowalnym? Chcę go kupić w Stanach, ale wolałbym pod wodą nie przeliczać w głowie stóp na metry... :ping:

Tak jest.

china26 

Stopień: SSI
Kraj:
Cape Verde

Wysłany: 26-11-2009, 12:03   

No i super, dziękuję. I tak oto zamiast wyrzucić prawie 3 tys, wydam 1,6 tys na tą sympatyczną zabawkę. Pozdrawiam.

decp01 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-03-2015, 13:52   

Ma ktoś może do pożyczenia/sprzedania interfejs do D6?

Pozdr

prezes434 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-10-2016, 17:19   

Jaki komputer wybrać Suunto d6 i czy aqualung i450. Prawie tysiak różnicy w cenie.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu