Mam zamiar zakupić skrzydło Dive System TEKKY. Czy ktokolwiek nurkował na takim sprzęcie? Bardzo interesują mnie uwagi dotyczące tego jacketu (wady i zalety ). Pozdrawiam
Nie miałem okazji w nim pływać, jedynie oglądałem w sklepie.
Nie wyglądał zbyt solidnie prawdę mówiąc. Mimo iż jacket wyposażony
jest w stalową płytę to nie jest ona mocowana do uprzęży tylko wsuwana
w szmacianą kieszeń. Tak więc po dokręceniu butli trzymają się one
na otworach w tkaninie i rzepie zamykający kieszeń od dołu.
Do tego dochodzą różne plastikowe klamerki, które jak wiadomo
lubią sobie czasem pękać. MOD wygląda zdecydowanie lepiej.
Cóż moge powiedzieć. Ja nurkuję w modelu MOD z gołą płytą.
Dla mnie w modelu TEKKY było sporo bajerów i pierdół. Płyta zamocowana jest w dziwny sposób - to o czym napisał Konrad.
Generalnie co do Divesystemów to każdy może mieć inne zdanie. Po długim czasie użytkowania mam pewne za i przeciw (tu głównie mówię o modelu MOD 40l, ale poza mocowaniem płyty i mniej bajerną uprzężą są podobne). Nurkuję najczęściej używając 15l flaszki lub zestawu 2x12.
Wady (subiektywnie):
- inflator totalnie do dupy (za długi i po porstu badziewny,pewnie wymienię na jakiś inny);
- dziwny kształt worka (mógłby być ciut "chudszy" na górze, dla niektórych gumki mogą też być wadą-kwestia, który worek wybierzesz);
Zalety (również subiektywnie):
- wygodna uprząż, ale musiałem się pozbyć zbytniej ilości bajerów;
- płyta ok;
- cena;
- gnenralnie wytrzymały sprzęt;
HTH.
Pozdrowienia.
tapicer
Wysłany: 02-01-2004, 18:34
Hi, Mieto,
Najlepiej jakby udało Ci się od kogoś wypożyczyć Tekkego i spróbować.
Wiem, że to nie łatwe ale...
Osobiście z Tekkym miałem krótkie spotkanie i może dla tego, że nie miał gumek i prawdopodobnie również zepsute zawory upustowe w momencie kiedy zaczynałem się wynurzać jacket "fundował" mi darmową windę. Próby optymalnego ustawienia się, tak żeby pozbyć się nadmiarowego powietrza kończyły się fiaskiem - jak już wspomniałem prawdopodobnie było to problem zaworów, które nie dokońca były sprawne.
Innymi słowy ja zrezygnowałem z Tekkego, ale wielu pływa i jest tym jacketem zachwycona....
Wysłany: 03-01-2004, 12:18
w kwestii mocowania plyty do uprzezy nie jest tak zle....poza ta wspomniana kieszenia, "uprzaz" lub jak nazwac ta czesc, jest trzymana jeszcze na srobach, ktore przechodza przez prawie caly jacket i trzymaja adapter do pojedynczej butli lub twina.
jesli chodzi o wytrzymalosci wcale nie jest tak zle...
plastikowe klamerki....no coz tylko w uprzezy (i to tez nie we wszystkich) nie ma klamerek....a w TEKKY sa one spore...a co za tym idzie nie tak latwo pekaja.....
Poza tym bez przesady obciazenia tych klamerek sa stosunkowo niewielkie....tylko tyle co idzie sie od miejsca skladania sprzetu do wody....no chyba ze ktos lubi piesze wycieczki z 25 (lub wiecej) kg na pleckach
musze sie zgodzic ze worek ma dziwny ksztalt no ale jak czesto napelniamy go na maxa (mowie o wersji 40l ???)
a prawie pusty zachowuje sie ladnie
mnie inflator jeszcze dziala - moze jeszcze troche podziala....bo jego ksztalt (dlugosc tez-jestem wysoki) mi odpowiada....ale badziew straszliwy......
Witam !
Mam ten jacket od roku. Zrobiłem na nim kilkadziesiąt nurów. Co do zastrzeżeń Konrada o zamocowanie płyty, wydają mi się przesadzone. Płyta jest złączona z uprzężą dwiema dużymi śrubami, tak więc nie ma możliwości, aby się wszystko rozleciało. Jacket ma dużą ilość D-ringów, co jest dużą zaletą-podczas nurkowania nie ma problemów z przyczepieniem innych gadżetów. Wadą niestety jest jest inflator. Takiego badziewia dawno nie widziałem. Trzeba do niego się po prostu przyzwyczaić i go "wyczuć". Przez pierwszych kilka nurów kląłem na niego strasznie. Po zakupie najlepiej zaopatrzyć się w gumowe uszczelki do zaworów - są bezbarwne i zbyt często giną... :)
Witam , a nie chcesz jednak pomyśleć o Dive System- Mod- ( co prawda w porównaniu do tekky wygląda jak stary Landrover przy kabriolecie ale ja zdecydowanie wolę terenówki ) ? Zmieniłem niedawno jacket właśnie na taki i muszę powiedzieć że jestem zadowolony - prosta , solidna , modułowa konstrukcja ( co prawda zrobiłem przy nim dla własnej wygody kilka gadgetów , ale możliwość "liftingu" i " personifikowania" sprzętu to dla mnie duża zaleta) działa pod wodą pewnie, dobrze stabilizuje pozycję . A swoją drogą gdzie w Tekkym mocuje się Red Bulle?
Pzdr.
A swoją drogą gdzie w Tekkym mocuje się Red Bulle?
---------------------
Opcji jest od groma-prawie tyle ile D-ringów, czyli 28... Noooo... Może przesadziłem. Ja mocuję do dwóch D-ringów na samym dole. Mocowanie jest super-pod wodą w ogóle nie czuć że masz balast.
[quote="sharkey"]Ja chyba jednak wolę bezpośrednio do do płyty -stabilniej i pasa nie ciągnie.
-------------------
Można i tak, ale wydaje mi się, że w takim rozwiązaniu, red-bulle obijają się o nogi i pośladki. Przy poziomym płynieciu nad dnem płyta jest wyżej niż ciało.
A wiesz że nie obijają ( sam się zastanawiałem wcześniej -przed założeniem nad tym właśniej "obijaniem" ) , czuje się tylko niewielkie "poklepywanie " walcem Red Bulla przy zmianie pozycji , to prawie niewyczuwalne, szczególnie że podwieszam "bombki" nie na samym dole. Natomiast mam wrażenie że zamocowanie balastu nazwijmy to "od tyłu" mocno zmniejsza osławione "kładzenie twarzą " na powierzchni a cały zestaw jest stabilniejszy niezależnie od pozycji ciała nurka.
pzdr.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko