Dawno, dawno temu doznałem skręcenia stawu kolanowego z uszkodzeniem wiązadeł krzyżowych (?). Kilka dni temu chyba trochę przekozaczyłem z 43kg na plecach i/lub przekozaczyłem z mieleniem płetwami (w dodatku wagę mam jak życie - nielekką) - nieważne, w każdym razie mam niejakie problemy z pływaniem, zwłaszcza w momencie "kopnięcia" z płetwy (choć największe - z wchodzeniem, a zwłaszcza schodzeniem ze schodów): boli. No dobrze, nie boli, tylko nap@#$%^&a.
Na rynku jest wiele ortez stawu kolanowego, od najprostszych neoprenowych opasek po niby-protezy z zawiasami. Ma ktoś z P.T. Forumowiczów doświadczenia w temacie i podzieli się ze mną? Da się z tą recydywą nurać w jakiejś (jakiej?) ortezie - czy też czeka mnie lekarz, może gips, fotel, kapcie i te rzeczy...
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 15-08-2009, 14:54
Uważaj - niewyleczone zwichnięcie może doprowadzić do tzw. nawykowego. Upraszczając - torebka stawowa "na stałe" przyjmuje pozycję nieco za luźną. Niby wszystko ok a tu nagle, bez zauważalnej przyczyny nawraca uraz. Gojenie się uszkodzonej torebki (lub naderwanych przyczepów mięśni) z może trwać dłużej, niż gojenie (zrastanie się) pękniętej kości. Nie zlekcewż tego, szczególnie jeśli to jest powtórny uraz tego samego stawu. Inaczej możesz mieć z tym stawem kłopoty do końca życia.
Witam!
Mogę pomóc w ten sposób, że w rodzinie prowadzony jest sklep medyczny.
Sklep w Katowicach, Chorzowie oraz Chrzanowie.
Możliwość zakupu również przez internet.
http://www.ivoren.intelishop.pl/
Wszystkim (Grolowi takoż) serdecznie dziękuję za odzew.
Ot, po ponad 22 latach
hubert68 napisał/a:
nagle, bez zauważalnej przyczyny nawraca uraz
Inna sprawa, że po 3 tyg. gipsu leczony był Parademarschem, Polopiryną i witaminą E, w JW n, w miejscowości 08/15.
Temat założyłem w naiwnej wierze, że może jednak uda się wszystko załatwić w sposób lekki, łatwy i przyjemny.
Dziś pływałem sobie, wyobraźcie sobie, bez sprzętu - na pleckach albo dyrektorską żabką, wszystko na samych rękach, wlokąc nogę za sobą. Po tych "zabiegach" boli trochę mniej, ale obiecuję solennie, że we wtorek zgłoszę się do ortopedy.
No to jestem po pierwszych wizytach, a w kieszeni mam skierowania na coś koło 16.545,5 badań specjalistycznych.
Głównym podejrzanym jest Pan Hoffa. A dokładnie jego ciało. Jeden Pan Doktor chce to ciało usunąć, inny - wręcz przeciwnie, narzeka, że za mało. Mając żywo w pamięci klasykę ekranu nieśmiało zasugerowałem, że może jak ciało, to kremacja, ale Doktorowie popatrzyli na mnie jakoś tak dziwnie.
Tak naprawdę to w dobry nastrój wprowadził mnie dopiero rehabilitant, który przez półtorej godziny zrobił z mojej nogi jeden wielki siniak, nalepił kolorowe plasterki ("kinesiology tape") i niemal kopem wyprawił do domu.
Po tym wszystkim pierwszy raz od kilkunastu dni w zasadzie nie czuję bólu. No, chyba że się postaram.
Naturalnie, z badań i leczenia nie rezygnuję.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko