Gwint "DIN" w zaworach od butli dla automatów jest znormalizowany zgodnie z niemiecka norma DIN .
Zawór na 300 bar rozni sie od 200 bar iloscią zwojów na gwincie ( ma ich o 2 lub 3 wiecej)
Wkręcając w zawór na 300 bar automat z wejściem na 200 bar normalnie nie uzyskasz uszczelnienia.
Natomiast wkręcając automat na 300 bar w zawór na 200 bar na 99 procent uzyskasz szczelne połaczenie za 1 razem.
1. Gwint w butli do wkręcania zaworu
Jezeli chodzi o gwint w butli lub na zaworze do wkrecania do butli to mamy obecnie 2 główne rodzaje :
a. Znormalizowany M25 najbardziej popularny w butlach nurkowych.
Gwinty w butli na 300 maja wiecej zwoji niz na 200 bar
A i tak w butlach na 300 i 200 bar mogą wystapic róznice miedzy wersjami dla róznych firm.
Chodzi głównie o charakterystyczne podtoczenie w butli pod zawór danej firmy.
Może mieć ono kształt stozkowy, cylindryczny lub walcowy.
Aby uszczelnic zawór i butle z innym podtoczeniem trzeba sie czasem sporo napracować szukając odpowiedniego oringu!!!
b. o mniejszej srednicy dla butli "strażackich" ( Fazer, Fenzy )
Ostatnio zmieniony przez ocn 30-01-2004, 09:18, w całości zmieniany 2 razy
1. Czy można wkręcić zawór 300 bar do butli 200 bar?
Może i można, ale mi to do głowy nawet nie przyszło.
Jak będę miał taką butlę na serwisie to sprawdzę
2. Czy można przykręcić automat 200 bar do zaworu 300 bar?
Teoretycznie nie
Praktycznie TAK, ale potrzebna jest specjalna pestka podobna do tej jaką wkręca się do zaworów DIN gdy chcemy przykrecic automat z wyjściem na INT.
Ta specjalna pestka ma oczywiscie o 2-3 zwoje mniej niz normalna.
NIE WOLNO JEJ STOSOWAĆ GDY W BUTLI JEST 300 bar.
Ten sposób jest sosowany przy ładowaniu butli z zaworem na 300bar ze sprężarki z wyjsciem na 200 bar.
ocn
Ostatnio zmieniony przez ocn 30-01-2004, 20:13, w całości zmieniany 2 razy
Wiek: 66 Dołączył: 14 Mar 2003 Posty: 506 Skąd: warm-mazurskie
Wysłany: 30-01-2004, 09:37
Witam
Tą kwestię powyżej wytłumaczył kol. OCN :
Cytat:
Zawór na 300 bar rozni sie od 200 bar iloscią zwojów na gwincie ( ma ich o 2 lub 3 wiecej)
Wkręcając w zawór na 300 bar automat z wejściem na 200 bar normalnie nie uzyskasz uszczelnienia.
Natomiast wkręcając automat na 300 bar w zawór na 200 bar na 99 procent uzyskasz szczelne połaczenie za 1 razem.
Tak na zdrowy rozsądek butla z zaworem 200 atm automat (nie kałasznikov) 300 atm nie ma niebezpieczeństwa więc i problemów odwrotnie na 300 atm automat 200 atm może szlag trafić więc nie można
mnie trapi inna kwestia mam 2 butelki od rosyjskiego małego zestawu ale 200 atm, czy można taką butelkę wykorzystać do pony i jaki zawór wykorzystać ? w orginale butle są połączone i mają wspólny zawór.
Pozdrawiam
Tak zmieniłem swój pierwszy post.
Pierwszy post został wysłany za szybko przez pomyłke w wersji roboczej.
Poszedłem sprawdzić jak to jest z tymi zaworami i zapomniałem poprawić.
Przepraszam
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 30-01-2004, 22:16
ocn napisał/a:
Chodzi głównie o charakterystyczne podtoczenie w butli pod zawór danej firmy.
Może mieć ono kształt stozkowy, cylindryczny lub walcowy.
Aby uszczelnic zawór i butle z innym podtoczeniem trzeba sie czasem sporo napracować szukając odpowiedniego oringu!!!
Stop. To o czym piszesz nazywa sie fuszerka...
Obecnie aktualne sa trzy rozne normy polaczen butla/zawor:
Spojrz na:
Laczenie komponentow roznych norm prowadzi do kombinacji ktore nie maja atestu i co gorsze sa potencjalnie niebezbieczne (niewystarczajaca wytrzymalosc mechaniczna). Jesli bedziesz mial szczescie o-ring pusci na powierzchni, ale rownie dobrze moze puscic ma 40m w momencie gdy bedziesz mial 30 min. deco na zegarze....
Ostatnio zmieniony przez martin 31-01-2004, 11:56, w całości zmieniany 1 raz
Na rys 1 i 2 widac wyrażnie, że butla ma takie samo zakończenie.
Róznica dotyczy podtoczenia i grubosci oringow na zaworach.( o czym pisałem wcześniej)
Wykręcając zawor typ 1 z butli typ 1 i wkrecajac w jego miejsce zawor typ 2 do tej samej butli nie popelniam błędu i odwornie.
Te rozwiazania sa różne ale kompatybilne inaczej nie możana by było wymienić zaworu w butlach na zawór innej firmy.
Czy widziałeś aby firmy podawały przy zaworach dodatkowe informacje według jakiej nomy są wykonane?Czy tylko informację, że zawór ma gwint M25?
Oczywiście mogę sie też mylić, ale po to tu wymieniamy poglady i informacje
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko