Wysłany: 01-10-2009, 21:49 DAHAB 2009 WAKACJE
Wielokrotnie spotkałem się z opinią, że w Dahab (Egipt) są zniszczone
rafy. Film który pragnę Wam polecić jednak temu zaprzecza. Sam będąc
wielokrotnie w Dahab i nurkując w tradycyjnych miejscach takich jak
BlueHole czy Canion spotykałem zdewastowaną przez turystów rafę. Tym
większe było moje zaskoczenie kiedy wraz z moim synem oraz
zaprzyjaźnioną rodziną z Warszawskiego Ursynowa zanurkowaliśmy na GABR
EL BINT. GABR EL INT to jedno z najpiękniejszych miejsc wokół Dahab.
Ciekawa ściana wybiegająca do morza (ściana idąca w dół na około 70m) ,
oddzielona koralowym ogrodem od piaszczystej laguny. Każdy centymetr
rafy jest porośnięty koralami. Są nawet żółwie. Jest także druga strona
rafy idąca w kierunku Sharm, która można nazwać "ciemną stroną" ze
względu na brak (ale nie całkowity) korali, strona ta charakteruzuję się
kilkoma mini jaskiniami (tak na 40-50m) oraz wąwozem kończącym się
pionową ścianą idącą na ponad 70m (polecam wszystkim technicznym).
Jeszcze raz polecam obejrzenie filmu, zaś sam film dedykuję super
sympatycznej rodzince z W-wa Ursunów
Pozdrawiam wszystkich serdecznie
Szczecin vel TROTYL
Zgadzam się w zupełności do co Gabr El Bint. Na ponad 50 nurkowań na Synaju, uważam że Gabr El Bint było najciekawsze. Niestety trzeba tam dopłynąć, a więc znaleźć bazę która nam to zorganizuje. Przy pierwszym pobycie w Dahab, udało mi się popłynąć tam z Desert Divers, przy następnym, mimo że 10dniowym Planet Divers nie był w stanie spełnić tej zachcianki.
Niszczenie raf jest faktem.Znaczny udział w tym procederze mają nurkowie. Ale nie tylko.
Arabia Saudyjska niszczy rafę ładunkami wybuchowymi.Lokalesi z Dahabu urządzają połowy grubymi żyłkami.Taka żyłka z kilku kilogramową szamoczącą się rybą tnie koral jak laser.Skutki tego widziałem własnie na Gabr el Bint.Z wody wyciągnąłem kilkadziesiąt metrów żyłki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko