Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Suchy skafander - Hurghada
Autor Wiadomość
martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 10-11-2009, 13:22   

Hogata napisał/a:
- to taki moj ostateczny argument, czesto dziala.

W jakim ubezpieczeniu masz polise? Pokazesz mi paragraf w umowie ktory jest podstawa do twojego argumentu.

Moje ubezpieczenie nic takiego nie wyklucza:
http://www.vdst.de/downlo...schuere2009.pdf
Ostatnio zmieniony przez martin 10-11-2009, 13:37, w całości zmieniany 1 raz  

Hogata 

Stopień: tak
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-11-2009, 16:20   

jezeli przy jakimkolwiek ubezpieczeniu robisz cos niezgodnie z prawem/uprawnieniami/przeznaczniem ect. to ubezpieczyciel ma prawo odmowic wyplaty odszkodowania. Tak jest w kazdym towarzystwie ubezpieczeniowym.
Tak samo dziala glebokosc, masz uprawnienia do 20, poszedles na 40 i cos sie stalo, ubezpieczyciel ma prawo stwierdzic, ze nie nurkujesz zgodnie ze swoimi uprawnieniami, wiec nie ma obowiazku wyplaty.

To jest moje zdanie - Twoje oczywiscie moze byc odmienne i nie bede sie z Toba spierac :)

KasiaK 

Stopień: full tmx IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-11-2009, 16:23   

chyba troszku bzdura.
miałam wypadek nurkowy 3 lata temu i nikt mnie nie pytał w czym w ogóle nurkowałam.
poza tym, nie słyszałam jeszcze zeby ubezpieczyciel probowal dojsc do tego, co nie zadzialalo.

andrzej4380 

Stopień: sport diver,compr.op
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 10-11-2009, 16:36   

Hogata napisał/a:
... ale jak cokolwiek sie w tym suchym zadzieje,

czy możesz to rozwinąć proszę ??

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 10-11-2009, 16:43   

Hogata napisał/a:
jezeli przy jakimkolwiek ubezpieczeniu robisz cos niezgodnie z prawem/uprawnieniami/przeznaczniem ect. to ubezpieczyciel ma prawo odmowic wyplaty odszkodowania.

No zgadza sie. Dlatego pytam w ktorym punkcie polisy masz wypisane, ze potrzebujesz jakiekolwiek uprawnienia do nurkowania (moja polisa nie ma takiej wzmianki - tresc masz w mailu wyzej). A skoro nie jest napisane, to nie moga odmowic.

Hogata napisał/a:
Tak samo dziala glebokosc, masz uprawnienia do 20, poszedles na 40 i cos sie stalo...

Wychylasz sie przez okno - i to bardzo. Kto definiuje "uprawnienia"?

KasiaK napisał/a:
nikt mnie nie pytał w czym w ogóle nurkowałam.

Mam podobne doswiadczenia: Wypadek (niestety smiertelny) w klubie. Ubezpieczenie (Gerlitz) nie sprawdzilo ani czy poszkodowany mial jakiekolwiek uprawnienia, ani czy mial wazne badania, ani co za papiery mialy osoby ktore byly z nim wodzie, ani jakie gazy byly uzywane. Sprawdzili tylko czy sprzet byl sprawny (na testerze, nie czy mial podbite servisy) - zeby wykluczyc sprzet jako przyczyne. O wstrzymaniu jakichkolwiek swiadczen nie bylo mowy.

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-11-2009, 17:57   

martin napisał/a:

No zgadza sie. Dlatego pytam w ktorym punkcie polisy masz wypisane, ze potrzebujesz jakiekolwiek uprawnienia do nurkowania

W OWU ubezpieczenia NNW w PZU wszystko jest jasne, bo wyłączenie obejmuje tylko umyślne przestępstwa i prowadzenie pojazdów bez uprawnień, oraz nieszczęsne "płetwonurkowanie z użyciem aparatu tlenowego", które na szczęście nie jest problemem, chyba że ktoś robi akcelerowane deco :ping:

Ale takim samym ubezpieczeniu innego ubezpieczyciela jest już zapis o wyłączeniu w przypadku umyślnego naruszenia zasad bezpieczeństwa przy prowadzeniu pojazdów oraz uprawianiu sportów ekstremalnych, w tym nurkowania.

I tu jest pewien kruczek, o którym ubezpieczyciele zapewne nie wiedzą, a który umożliwiłby wyłączenie odpowiedzialności przy nurkowaniach głębszych niż 50m.

Ale nawet gdyby wiedzieli, to pewnie i tak by wypłacali, bo dopóki wypłat jest mało, to ubezpieczycielowi nie zależy by za wszelką cenę je blokować.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 10-11-2009, 18:00, w całości zmieniany 1 raz  

tomek Sienicki 

Stopień: AOWD IANTD
Wysłany: 10-11-2009, 22:28   

piotr_c napisał/a:
I tu jest pewien kruczek, o którym ubezpieczyciele zapewne nie wiedzą, a który umożliwiłby wyłączenie odpowiedzialności przy nurkowaniach głębszych niż 50m.

Może nie wiedzą, ale jednak mogą się dowiedzieć....:)

piotr_c napisał/a:
Ale nawet gdyby wiedzieli, to pewnie i tak by wypłacali, bo dopóki wypłat jest mało, to ubezpieczycielowi nie zależy by za wszelką cenę je blokować.

Zapominasz o czynniku ludzkim, ubezpieczyciel jako podmiot może i tak, ale za podmiotem stoją ludzie, ambitni pracownicy, którzy pragną się wykazać..., im zależy.

--
tS
Ostatnio zmieniony przez tomek Sienicki 10-11-2009, 22:29, w całości zmieniany 1 raz  

KasiaK 

Stopień: full tmx IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-11-2009, 23:25   

martin napisał/a:

Mam podobne doswiadczenia

no wlasnie.
ja napierw w ogole pojechalam do deko komory, tam podlaczyli mnie pod tlen, kroplowke i te inne bajery, podali leki i wrocilam do hotelu.
dopiero po poworocie zadzwonilam i zglosilam "dzien dobry, wlasnie wrocilam z komory deko po wypadku nurkowym"
pan - "dziekuje, przyjalem"
po powrocie do Polski wypelnilam formularz (w ktorym w ogole mnie nie pytali co zaszlo, ani co mi sie zrobilo), dolaczylam fakture z deko i przelali mi pieniadze.
fakt, ze to nie byly jakies miliony, ale to bylo 3 lata temu i jakies 6 stow, wiec w sumie grosze tez nie.
ale nikt nie dochodzil jak to wyszlo, a tym bardziej nie pytal czy mam uprawnienia do nurkowania w suchym skafandrze!
(co przy organizacji jaka wtedy wybralam - IANTD - by w ogole bylo trudne, bo tam nie ma takiego kursu)

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-11-2009, 23:29   

tomek Sienicki napisał/a:
Zapominasz o czynniku ludzkim, ubezpieczyciel jako podmiot może i tak, ale za podmiotem stoją ludzie, ambitni pracownicy, którzy pragną się wykazać..., im zależy.

Nie do końca. Na studiach przerabiałem dośc mocno makreting ubezpieczeń. Z tego co mnie uczyli, gdy poziom wypadków mieści się w pewnych granicach, gwarantujących ubezpieczycielowi zysk, to w przypadku tak niszowych produktów jakim są ubezpieczenia np. nurkowe, korzystniej dla ubezpieczyciela jest wypłacic ten jeden raz na kilka tysięcy sprzedanych polis, niż narazic się na pogorszenie opinii o produkcie, co w tak hermetycznych środowiskach jest nieuniknione.

Inaczej jest w ubezpieczeniach komunikacyjnych, gdzie masa robi swoje i ubezpieczyciele oszczędzają. Sam kilka lat temu padłem ofiarą nieuznanej części szkody w PZU, która mi się należała. Ale ostatnio rynek się zmienia i nawet PZU bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu