Max glebokosc 58m z duzym zapasem nad glowa. 10 minut pod samym Archem w zupelnosci wystarcza zeby go zrobic tam i spowrotem i jeszcze zrobic zdjecia.
Gratuklejszyn
Są tacy na tym i innym forum , którym odwagę , bo mniej wiedzę dają kursy i plastiki w kieszenie , pisząc takie pierdoły jak Archa robić trzeba z 20-25min czasu dennego i 60m , a najlepiej uprawnienia jaskiniowe ...
Wiek: 63 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 24-02-2010, 23:51
PawelW napisał/a:
pisząc takie pierdoły jak Archa robić trzeba z 20-25min czasu dennego i 60m
Tez życzę ci miłego wieczoru, bo to chyba do mnie?
Jak wiadomo, nurek musi byc odważny i nie zważać na brak doświadczenia, tylko napierać.
Jako znany powszechnie kolekcjoner plastików czuje się doceniony.
Na 10 minut denne, to mnie by się nie chciało do wody wchodzić.
PS. Tak sie zdarzyło, że pod Archem zginął mój kolega, z którym byliśmy na wspólnym wyjeździe, a drugi kolega otarł się o kostuchę. Od tego czasu jestem daleki od lekceważenia tego miejsca i tego nurkowania.
Ostatnio zmieniony przez TomM 25-02-2010, 00:07, w całości zmieniany 3 razy
Tez życzę ci miłego wieczoru, bo to chyba do mnie?
Tomku nie czytam kto ,lecz co pisze i moze nawet ty tak pisałeś , ale dyskusje na proste pytanie mnie poprostu denerwują , nie brońcie innym robić to czego sami chcą ... zrobił to i żyje coś go to nauczyło , może nie ... , zrobił to po 2 latach ??? nurkowania innym to zajęło dużo więcej ... , możę nurkuje juz 20 lat i to było jego marzenie ???
TomM napisał/a:
Na 10 minut denne, to mnie by się nie chciało do wody wchodzić.
tak też myślę , ale są też nurkowania gdzie i 10min daje w cholerę deco , pewnie doświadczyłeś takich ,
TomM napisał/a:
PS. Tak sie zdarzyło, że pod Archem zginął mój kolega, z którym byliśmy na wspólnym wyjeździe, a drugi kolega otarł się o kostuchę. Od tego czasu jestem daleki od lekceważenia tego miejsca i tego nurkowania.
Typowe podejście POLAK MĄDRY PO SZKODZIE ... a kursy podobno są od tego aby mieć wiedzę i zdobywać doświaczenie
TomM napisał/a:
ako znany powszechnie kolekcjoner plastików czuje się doceniony.
Ostatnio zmieniony przez PawelW 25-02-2010, 19:36, w całości zmieniany 3 razy
Wysłany: 25-02-2010, 21:16
PawelW napisał/a:
10min daje w cholerę deco
E tam zaraz w cholerę. Tylko tyle, żeby średnia głebokość wyszła koło 21 m.
W cholerę deko to daje godzina denna, albo dwie.
PawelW napisał/a:
Typowe podejście
Nie. Koleś miał odpowiednie kwalifikacje i był dobry. Mimo to tak się stało, że czasami odwiedzam go na ostatniej kwaterze. To zdarzenie sprawiło, że dotarło do mnie może po raz pierwszy wyraziście, że lekceważenie nurkowania to pierwszy krok do wypadku. W moim przypadku to nie wystarczyło, zdarzyło się tak, że zlekceważyłem, przechojrakowałem i... nic się nie stało. Ale wiem, że było blisko.
Nazwij to doświadczeniem.
To truizm, ale nie ma łatwych nurkowań.
Kto w to nie wierzy, jego sprawa. Ja wierzę i dla mnie nurkowanie pod Archem jest może pozornie banalne, ale zdradliwe, o czym świadczy liczba ofiar.
Gadaj swoje, ale to JEST przestrzeń zamknięta (choć nie ma nic wspólnego z jaskinią), bo nie mozna pójśc w góre dopóki nie wyjdziesz spod łuku. W średnim tempie przepływa się na druga stronę jakies 7 minut, co już czyni 15 minut na dnie. Zakłądanie 20 minut dennych nie jest rojeniem idioty, który plastiki kupił, a Archa widział na zdjęciach.
Moim zdaniem wspieranie kolesia, który w opisany sposób "zrobił" Archa jest nieodpowiedzialne z twojej strony.
PS. Nie chodzi o trimiksy. Wielokrotnie zrobiłem Archa na powietrzu i to nie tylko na 60 m, ale dużo głębiej. To można zrobic na powietrzu, jak się umie. Ale to nie jest nurkowanie dla nurka rekreacyjnego na powietrzu z deko na powietrzu...
Ostatnio zmieniony przez TomM 25-02-2010, 21:25, w całości zmieniany 2 razy
E tam zaraz w cholerę. Tylko tyle, żeby średnia głebokość wyszła koło 21 m.
no to nie jest to o czym ja mysle , ja miałem srednią głębokość 27m i 29m wiec troche sie różnimy , mino to ze było do troche wiecej niż 10min ... ile sam wiesz ...
TomM napisał/a:
Moim zdaniem wspieranie kolesia, który w opisany sposób "zrobił" Archa jest nieodpowiedzialne z twojej strony.
a 140m na powietrzu ??? jego sprawa że siedział na deco dużo wiecej czasu niż by to robił z deco gazami ...
Cytat:
PS. Nie chodzi o trimiksy. Wielokrotnie zrobiłem Archa na powietrzu i to nie tylko na 60 m, ale dużo głębiej. To można zrobic na powietrzu, jak się umie. Ale to nie jest nurkowanie dla nurka rekreacyjnego na powietrzu z deko na powietrzu...
pewnie tak , w dzisiejszych czasach gdzie jest wielu pseudo technoli ...
[ Dodano: 25-02-2010, 22:41 ]
TomM napisał/a:
Ale wiem, że było blisko.
Nazwij to doświadczeniem.
też tego doświadczyłem przy prostym nurkowaniu , choć wiem o tym jak to sie robi , ale zawsze raz pojawia sie ten jeden czarny kot na drodze , o którym piszesz i dziś jestem pełen pokory że skończyło sie to szczęśliwie ... dzieki doświadczeniu
Wysłany: 25-02-2010, 23:01
PawelW napisał/a:
ja miałem srednią głębokość 27m i 29m wiec troche sie różnimy
o 10 lat. Ja stosuje bardziej geriatryczne faktory...
TomM napisał/a:
a 140m na powietrzu ?
Tego bym nie przeżył. Dostaję otoksa po 20 min > 1.8 (sprawdzone w wodzie).
TomM napisał/a:
i dziś jestem pełen pokory
Do tego zmierzam. Kogoś, kto planuje "fuck all rules" IMHO nie należy wspierać, ani "nagradzać" uznaniem. W gruncie rzeczy każdy kolejny wypadek tylko mnoży przeszkody formalne, tak jak każdy sprzedany plastik mnożzy liczbe kryteriów które nalezy spełnić, aby wejśc tu czy ówdzie.
Następuje pauperyzacja uprawnień nurkowych, dziś o wielu sprawach decyduja "układy" i "rekomendacje" a nie formalne uprawnienia, bo te sa g... warte.
o 10 lat. Ja stosuje bardziej geriatryczne faktory...
hehe 10 lat wiecej czy mniej ??? Tomek średnia głębokośc to średnia głębokość 25 min na 80m ... to 24m , 12min na 132m to 27m , 12m na 169m to 29m i nic wecej ani mniej
TomM napisał/a:
geriatryczne faktory...
[ Dodano: 25-02-2010, 23:13 ]
TomM napisał/a:
Kogoś, kto planuje "fuck all rules" IMHO nie należy wspierać, ani "nagradzać" uznaniem.
ciekawe co by powiedzieli Ci co tak nurkowali 20 lat temu , a dziś czytamy o nich w ksiązkach i się ekscytujemy ...
[ Dodano: 25-02-2010, 23:19 ]
TomM napisał/a:
Tego bym nie przeżył. Dostaję otoksa po 20 min > 1.8 (sprawdzone w wodzie).
CNS rośnie o 500% wiec każdy w fazie deco ,inna sprawa w fazie dennej to bez przesady
Wysłany: 26-02-2010, 09:13
PawelW napisał/a:
hehe 10 lat wiecej czy mniej ?
Jestem 10 lat starszy, planuję dekompresję bardziej zachowawczo. Sprawdziłem, mnie wychodzi około 22 m średnia i to niezależnie czy 80, 100 czy więcej.
PawelW napisał/a:
dziś czytamy o nich w ksiązkach i się ekscytujemy ...
Tak. Ale to nie znaczy, że rzucasz reba w kąt i postanawiasz odwiedzić Barbarę na powietrzu. Poza tym nic nie stoi na przeszkodzie, abyś się ekscytował faktem, że ktoś walnął jakies nurkowanie w stylu "FAR". Tylko jakoś tak głupio publicznie wspierać tego typu akcje.
Wysłany: 26-02-2010, 19:46
PawelW napisał/a:
cóż jestem głupcem ...
W żadnym razie. Nie byłeś po prostu w takiej sytuacji, aby wyrzucać sobie później latami, że milczałeś zamiast się odezwać, mając przeczucie, że "coś" się źle skończy.
Wysłany: 26-02-2010, 22:37
PawelW napisał/a:
nie brońcie innym robić to czego sami chcą ... zrobił to i żyje coś go to nauczyło , może nie ... , zrobił to po 2 latach ??? nurkowania innym to zajęło dużo więcej ... , możę nurkuje juz 20 lat i to było jego marzenie ???
Dokladnie tak! A tak przy okazji to nurkuje juz 14 lat, pierwszy stopien zrobilem jeszcze w LOK w 1996r, ale nie jestem kolekcjonerem plastikow i nie gonilem za kolejnymi stopniami.
TomM napisał/a:
TomM napisał/a:
Wielokrotnie zrobiłem Archa na powietrzu i to nie tylko na 60 m, ale dużo głębiej. To można zrobic na powietrzu, jak się umie. Ale to nie jest nurkowanie dla nurka rekreacyjnego na powietrzu z deko na powietrzu.
Mysle, ze tu sam sobie przeczysz. Co wiecej slepe opieranie sie na posiadanych formalnie stopniach tez nie daje zadnej gwarancji. Plastik nie nurkuje - nurkuje czlowiek czyli np. umiejetnosci, doswiadczenie, kondycja psycho-fizyczna w danym dniu, itp. Dlatego wlasnie mimo tego ze uwazam sie za nurka z wystarczajacym doswiadczeniem, ale nie mam ER lub TMX musze kombinowac zeby zanurkowac pod Archem.
TomM napisał/a:
Kogoś, kto planuje "fuck all rules" IMHO nie należy wspierać, ani "nagradzać" uznaniem
Nurkowanie na powietrzu z deko na powietrzu na 58m z 10min czasem dennym - gdzie tu widzisz FAR?
Przypomina mi sie tutaj stary dowcip "Są odważni nurkowie, są starzy nurkowie, ale nie ma odważnych i starych nurków".
Co do Archa to niestety kilkakrotnie widziałem jak pseudo divemasterzy przeprowadzali chętnych na pojedyńczych flaszkach pod Archem i niestety co pewien czas kolejna osoba zostaje tam na dłużej.
Archa można zrobić na powietrzu, ale należy to zrobić w sprzecie technicznym odpowiednio planując nurkowanie.
Kolejny cytat "Brawura to nie odwaga".
Cześć Sławku!
Film jak zawsze w Twoim wykonaniu rewelka!
Co do tego co widać na dole, to w nautrze robi to jeszcze bardziej wstrzasające wrażenie i daje dużo do myślenia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko