Wysłany: 05-05-2010, 15:33 Największa, zalana kopalnia na Dolnym Śląsku.
Zdjęcia powierzchniowe z penetracji różnych kopalń i obiektów przemysłowych zwykle przedstawiają olbrzymie hale, budynki, szyby. Tak też byłem nastawiony, gdy jechałem do Sobótki (koło Wrocławia) aby wesprzeć sprzętem wideo i oświetleniowym grupę Nurków Jaskiniowych, którzy chcieli penetrować zalane części kopalni magnezytu, dawnej fabryki zbrojeniowej. Gdy dotarłem na miejsce (na terenie miasta Sobótka), nie mogłem uwierzyć że tu odbędzie się nurkowanie. Na zapleczu małej budowy, wśród śmieci, sterty gałęzi, znajdowała się zagłębiona lekko w ziemi dziura o średnicy ok 60cm przymknięta zardzewiałą blachą. Wyglądało to bardziej na wejście do ulicznego kanału niż na zamknięcie nad olbrzymim kompleksem podwodnym. Na szczęście to co jest w głębi szybu okazało się "jak z bajki".
Relacja z samego nurkowania, napisana przez Mirka Kopertowskiego znajduje się tutaj
Fajne są takie nurkowania i bardzo ciekawe z gorzowa jest 263 km do tej kopalni ale sam nie pojade a po za tym musial bym pojechac ja jakies warsztaty jaskiniowe
Eksploracja wszystkich (trzech) , zalanych poziomów kopalni jest prawie zakończona. Pozostały 2-3 małe, boczne chodniki do sprawdzenia. Dokonali tego Mirek Kopertowski, Ryszard Kąskała, Michał Płata, Michał Stajszczyk i Przemysław Stasiak . Najgłębsze miejsce do jakiego dotarł Mirek na swojej oddycharce miało 38m (nurkowanie ponad 2 godz.), wspomagał go skuter. Korytarze mają ponad 500m długości.
Mirek i Michał, z zakupionych belek i desek, zbudowali, opartą na stalowej konstrukcji, platformę na której można złożyć sprzęt, przebrać się, odpocząć. Z platformy jest zejście do wody po metrowej, stalowej drabinie.
Pierwszy zanurzył się Przemek z kamerą . Chciał wykorzystać krystalicznie czystą wodę, zanim następni nurkowie jej nie zmącą.
Nie udało się natomiast odszukać połączenia podwodnego z kopalnią, która znajduje się obok. Nie ma też żadnych zawalonych odcinków chodnika , które by dawały nadzieję na znalezienie takiego połączenia. A pozostałości drugiej kopalni już oglądaliśmy i może się okazać , że znajdziemy również zalane jej części. W najbliższym czasie będziemy próbować opuścić do wnętrza szybu moje kamery z oświetleniem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko