Jestem po dwóch kursach owd i aowd i to całe moje doświadczenie i wiedza na temat nurkowania i sprzętu!proszę brać nurkową o pomoc jeżeli chodzi o zakup jaketu do kwoty 1000zł! Ważę 65kg i używam pianki 7+5mm , butla 15l! podajce konkretne modele firm i cenę(stosunek cena - jakość) Z góry dziękuję!!!
Stopień: adv. kamienieĹomowy
Wysłany: 22-03-2004, 16:31
N-i-e kupuj sprzetu zaraz po kursach, na bank bedzie to rozwiazanie posrednie i tylko stracisz na sprzedazy tego sprzetu za rok. Odczekaj, zdobadz rozeznanie w sprawach sprzetu, poczytaj forum, pl.rec , pytaj ludzi, zastanow sie jak i gdzie bedziesz nurkowal.
Wysłany: 22-03-2004, 18:14
poszukaj uzywanego worka i plyty
halcyon explorer lub diverite classic z adapterem do jednej butli.
albo halcyon pioneer jezeli masz 100% pewnosci, ze nigdy nie bedziesz chcial nurkowac w twinsecie.
lub diverite recwing, ktory nadaje sie do singla jak i do twina i nie wymaga zastosowania adaptera.
Wysłany: 22-03-2004, 18:33 Falthor napisał (gdzie będziesz nurkował)
Myślę że przez 2lata będę nurkował w naszych jeziorach i możu na wraki do 30 m! chciałbym też spróbować poganiać trochę za rybką tak jak wielu moich kolegów!
Wiek: 50 Dołączyła: 04 Cze 2003 Posty: 922 Skąd: Warszawa
Wysłany: 22-03-2004, 23:54 Re: potrzebuję rady!
Mysle, ze jak pojawisz sie na zlocie Forum Nuras, to bedziesz mogl przymierzyc i wyprobowac rozny sprzet. Dzieki temu napewno latwiej Ci bedzie podjac decyzje.
Pamietam swoje watpliwosci, przepytalam mnostwo osob na temat sprzetu, zanurkowalam w kilku roznych jacketach i wybralam odpowiedni dla siebie.
Skorzystaj z rady - najpierw wyprobuj kilka modeli, potem wybierz ten, ktory spelnia Twoje wymagania.
Wysłany: 23-03-2004, 10:16
t0m1 napisał/a:
poszukaj uzywanego worka i plyty
halcyon explorer lub diverite classic z adapterem do jednej butli.
Heja
Te worki są dedykowane pod twinset. W katalogach producentów jest to wyraźnie zaznaczone. Praktyka wskazje, że da się nurkowac w nich z jedną butlą ale jest to niebezpieczne ponieważ mogą wystąpic problemy z opróżnieniem ich z powietrza. Poza tym powietrze w takim worku z pojedyńcza butlą nie układa się dobrze i masz kiepską stabilność pod wodą.
PS. Używany worek Classic sprzedaje Robert Klein na pl.rec.nurkowanie za 900 PLN
Wiek: 57 Dołączył: 08 Maj 2003 Posty: 683 Skąd: Warszawka
Wysłany: 23-03-2004, 14:48
koleżeństwo ma zdecyndowaną racje
nie śpiesz się
zanurkuj w różnych jacketach (także z płyta i skrzydłem)
i jak już sam poznasz różnicę to bedziesz wiedział czego chcesz
a przede wszystkim bedziesz mial pojecie o swojej nurkowej przyszlosci (rekraacja, tech, ...)
Dzięki wszystkim za dotychczasowe rady!miło się wśród was poczułem!!!
Victorio!chciałbym się tam pojawić ale nie wiem czy będę miał z kim się zabrać ze szczecina!Nie mam swojego jaketu, butli, komputera więc czy napewno będę mógł z wami zanurkować by pobić rekord? Czy może tam będę mógł to wypożyczyć?
podaj mi trochę szczególów o tej imprezie -dzięki wielkie!!!
Wysłany: 25-03-2004, 10:14
krzysiek-nurek napisał/a:
Dzięki wszystkim za dotychczasowe rady!miło się wśród was poczułem!!!
Nie mam swojego jaketu, butli, komputera więc czy napewno będę mógł z wami zanurkować by pobić rekord? Czy może tam będę mógł to wypożyczyć?
podaj mi trochę szczególów o tej imprezie -dzięki wielkie!!!
Jeśli nie masz tego wszystkiego o czym piszesz to jak się z nami zanurzysz to będzie rekord świata .
Mylisz kolego imprezy - zjazd forum z imprezą Płetwala .
Większość uczestników zjazdu FN dubluje wszystko co zabiera i ma .
Począwszy od skafandra i komputera na żonie skończywszy . Znana wszem i wobec uczynność forumowiczów daje podstawy by przypuszczać , że coś ci skombinujemy ze sprzętu . Co do innych zdublowanych elementów wyjazdu nie ręczę . Radzę zabrać szczoteczkę do zębów na przykład .
Dopiero teraz do mnie dotarło że już nigdy nie mogę popełnić tego samego błędu, czyli pomylić imprezę"FN" z Płetwalem!Przepraszam!
Wujku Kriss dzięki!!!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko