Wysłany: 15-04-2004, 15:00 Automaty... i co tu wybrać :(
Witam!
Mam swego rodzaju problem i prosił bym o opinie, rady...
Otóż przyszedł czas kiedy to należało by sobie kupić w końcu AO.
Tylko problem jest jeden... co wybrać
Generalnie na oku mam Poseidon Cyklon 5000 bądź, któryś z Apeksów (TX40, TX50 może TX100), ale może polecicie coś innego?
Cena powinna być w miarę rozsądna Ale nie mam też zamiaru oszczędzać na sprzęcie od którego będzie zależało moje życie.
Co do wykorzystania sprzętu to obecnie głównie zimne polskie wody, głębokości do 40m w niedalekiej przyszłości do 60m... później może do 90m. Czyli generalnie zależy mi na sprzęcie, którego nie trzeba będzie później zmieniać
Znajomi radzą wziąć Apeksy TX40 na teraz, a później wrzucić je na stejdże... jednak automaty dekompresyjne są IMHO ważniejsze od tych z których oddychamy podczas nurkowania, więc też nie chciał bym się ładować w jakąś kaszanę.
Nie powiem Ci co masz kupić bo o tym zadecydujesz sam,
ale mogę Ci powiedzieć co ja mam i z czego jestem zadowolony.
Jako główny automat mam Apeksa TX50, gdzie do pierwszego stopnia podłączony jest jeszcze wąż do inflatora. Drugi, czyli zapasowy automat to ni mniej ni więcej tylko Apeks TX50, a na pierwszym stopniu jest jeszcze manometr i wąż do suchego.
Na stage'u mam .... Apeksa, ale tym razem TX40 plus manometr.
Oczywiście na stage'u powinien być dobry automat, wszak to gazy dekompresyjne, i Apeks 40 jak najbardziej się do tego nadaje.
IMHO nie ma sensu wydawać więcej kupując Apeksa 100, mimo że dużo ładniej wygląda ale to już kwestia osobistego wyboru
Najlepiej popływaj z różnymi automatami ,zobacz jak ci "leżą "........ ale w warunkach nurkowania o których piszesz jednak widzę Apeksa 50 ,sam na nim pływam w bardzo różnych warunkach ,nigdy mnie nie zawiódł. Za "100"-ę moim zdaniem nie ma co przepłacać a w "40 " brak mi jednak pełnej możliwości regulacji.
.pzdr.
Heh, generalnie plywalem we wszystkich I przy mniejszych glebokosciach sprawuja sie wszystkie swietnie.
Choc musze przyznac, ze I stopien poseidona (tak tamo jak TX100) maja swietne mozliwosci konfiguracji (coby sie weze nie krzyzowaly), a budowa cyklona 5000 tez jest wygodna (nie wspominajac o tym, ze konstrukcja jest prosta jak budowa cepa
Chodzi mi bardziej aby ktos z doswiadczenia doradzil co sie najelpiej sprawdza przy glebokich nurkowaniach, bo ja mialem jedynie okazje testowac do 30m.
Moge tylko wyrazic swoje zdanie na temat sprzetu, ktorego uzywam - apeks 100 i 40 jako octo.
Uklad ten bardzo mi odpowiada i jestem zadowolony.
Tak na margonesie to na dodatek apeks jest DIR
Absolutnie DS4 nie ma głowicy obrotowej
Co zresztą widać powyżej.
Coś jest tymczasowo wyłączone więc podam jeszcze tak
http://forum.jds.pl/album_see.php4?id=734
Poprzednia wersja pierwszego stopnia Apeksa miała obrotową głowicę, nie pamiętam jak się nazywał DST czy jakoś tak.
W DS4 też można bardzo ładnie poprowadzić węże tak aby nigdzie nie wystawały, co prawda krzyżować się to one będą, bo jeśli z jednego pierwszego stopnia wyprowadzasz wężyk do inflatora a z drugiego zapasowy automat, to ja nie widzę możliwości aby poprowadzić to bez krzyżowania, ule uprzedzam że mało doświadczony jestem więc mogę się mylić.
Na stronie www.stajniakleina.prv.pl w dziale jaka konfiguracja masz "Zdjęcia konfiguracji Renifera" jest tam jedna fotka która pokazuje jak układają się węże z podwójnym DS4.
Poruszony został temat, który mnie również dotyczy. Chcę kupić automat... ale jaki????
Zastanawiam się nad Apeksem, ale nie mogę zdecydować się, który model: 50,100, a może 200?
Zainwestować w 200, czy może lepiej kupić tańszą wersję Apeksa?
Ostatnio na Forum toczyła się rozmowa o Apeksach i zgodnie doszliśmy do wniosku, że nie ma sensu wydawać więcej kasy na Apaksy 100 i 200, no chyba że ktoś jest estetą i stać go na to.
Ale automaty te są podobnej budowy (zwłaszcza wewnątrz) i mają podobne jeśli nie takie same paramentry.
A wybór należy do Ciebie.
W DS4 też można bardzo ładnie poprowadzić węże tak aby nigdzie nie wystawały, co prawda krzyżować się to one będą, bo jeśli z jednego pierwszego stopnia wyprowadzasz wężyk do inflatora a z drugiego zapasowy automat, to ja nie widzę możliwości aby poprowadzić to bez krzyżowania, ule uprzedzam że mało doświadczony jestem więc mogę się mylić.
W sobotę na Koparkach będziesz mógł zobaczyć jak DS4 układa się na sprzęcie
OK! Wiec do soboty
Marcinek [Usunięty]
Wysłany: 20-04-2004, 23:00
Moim zdaniem Apeks TX 50 (nie ATX bo choć II stopień ładniejszy to ponoć nie tak mocny) a pierwszy zdecodowanie DS4 - ja uważam, że z obrotową głowicą jest więcej zamieszania jak udogodnień a i potencjalnie większa możliwość przecieków. Nie obrażając nikogo uważam, że kupowanie TX 100 jest totalnym bezsensem - widziałem obydwa rozłożone i choć pierwszy stopień jest trochę inny z zewnątrz (ładniejszy) to w środku nie różni się kompletnie niczym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko