Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Po odc. 9 "Filozofii..."
Autor Wiadomość
Radol 

Stopień: MĹ�odszy Podw
Wysłany: 05-05-2004, 13:25   

Oj, nie wytrzymałem,
Marku a nie sądzisz że lepiej by było aby kursanci uczyli się od razu jak samodzielnie strzelić bojkę nie tracąc przy tym pływalności??
Jeśli nauczą się to robić w zespole, w którym jeden trzyma strzelającego, a drugi strzela, to co będzie jeśli okaże się że trzeba samemu strzelić bojkę na przystanku np. 9m gdzie najbliższy kamień jest jakieś 30 metrów niżej?

Co do DIR Fundamentals ... to wygodniej obserwuje się kogoś klękając na dnie, gdzie całą uwagę możesz poświęcić obserwacji pokazującego, a co innego jest wykonywanie ćwiczeń w takiej pozycji.
Są to dwie zupełnie inne sprawy i jakoś nie wiedzę tu usprawiedliwienia dla wykonywania ćwiczeń w takiej pozycji.

A że jest to kurs dla ludzi którzy robią to po raz pierwszy, to chyba warto pokazać im już na samym początku jak to powino wyglądać, no chyba że starym zwyczajem PADI przewidziana jest specjalizacja Tec-Rec "Właściwa pozycja" :)

Pozdrawiam

Marek Macner 

Stopień: kilka
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-05-2004, 13:31   

Hej,

no i o to chodzi żeby więcej ludzi dyskutowało :lol:

Jest tak jak mówisz - początkowo strzelanie bojki robi się z dna, następnie z toni z ubezpieczeniem i końcowo z toni samodzielnie.
W Tec-Recu nie ma "specjalizacji" są tylko dwa kursy: Tec Deep i Trimix.
Może dlatego, że Tec-Rec ma z PADI dość mało wspólnego.

Pzdr,

Marek

I 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-05-2004, 13:44   

Marek Macner napisał/a:
Hej,

Jest tak jak mówisz - początkowo strzelanie bojki robi się z dna, następnie z toni z ubezpieczeniem i końcowo z toni samodzielnie.

Czy to nie zbyt wiele ćwiczeń, jak na jedno strzelanie bojki? Czy na kursie starczy czasu jeszcze na cokolwiek innego :???: ?
(też nie wytrzymałem)

A tak naprawdę, czy nurka, który przystępuje do kursu Tec, należy traktować jak przedszkolaka?

Pzdr.
I

Marek Macner 

Kraj:
Poland

Wysłany: 05-05-2004, 14:01   

I napisał/a:

Czy to nie zbyt wiele ćwiczeń, jak na jedno strzelanie bojki? Czy na kursie starczy czasu jeszcze na cokolwiek innego :???: ?
(też nie wytrzymałem)

A tak naprawdę, czy nurka, który przystępuje do kursu Tec, należy traktować jak przedszkolaka?

Pzdr.
I

Hej,

Starcza, starcza. W końcu kurs trwa minimum 8 dni i zawiera 12 nurkowań. Z dotychczasowej praktyki kursów na których kursantami byli instruktorzy, czyli ludzie conajmniej oswojeni z wodą i ze sprzętem w którym nurkują - każde z tych nurkowań trwało średnio po 60 minut i było dość wypełnione zadaniami a na prowadzącego przypadało tylko 2 lub 3 kursantów w wodzie!
Robiąc ten kurs dla "normalnych" nurków - mówiąc prawdę nie wyobrażam sobię realizacji całego programu w 8 dni i 12 nurkowań - pewnie trzeba będzie na to poświęcić pełne dwa tygodnie i 14-16 nurkowań. No i kurs to nie tylko nurkowania - są też wykłady, warsztaty praktyczne, planowanie, itp. W cyklu 8-mio dniowym zajmowało nam to czas codziennie od 8 rano do 8 wieczorem z niedługimi przerwami na posiłki.

Niestety tak, nurka rekreacyjnego zaczynającego szkolenie techniczne trzeba traktować jak przedszkolaka bo nim naprawdę jest! - a poza tym "więcej potu na ćwiczeniach to mniej krwi w boju..."

Pzdr,

Marek

Mieto
[Usunięty]

Wysłany: 05-05-2004, 21:42   

Robert Klein napisał/a:

Na kursach PADI nie uczy się diamentu daltona (potwierdzilo to kilku szkolonych przeze mnie instruktorów PADI nitroskowych w tym jeden Wasz Tec-Rec Instructor ), nie ma nic na temat
zależności pomiędzy stosowaniem nitrosku i zatruciem CO2, nie ma nic na temat wazokonstrykcji i wazodylatacji.

Robert Klein

Siema wszystkim
Jeżeli zawodnik nie wie co to jest diament daltona to Panowie to jest jakaś pomyłka. To jak taki zawodnik wylicza sobie MOD (jeśli wie co to jest, w takim przypadku). Wiem że teraz każdy, (współcześnie) korzysta z tabel (na przykład ja :) )i że kursy zaczynają być coraz krótsze, coraz łatwiejsze, ale jakim kosztem. Na moim kursie nitroksowym trochę fizyki gazów było i powiem szczerze że nikt z kursantów się nie krzywił.

Marek Macner 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-05-2004, 09:14   

Witam,

Można wyliczać MOD nie znając Diamentu Daltona. Ze swojej praktyki mogę powiedzieć, że dla znacznej części kursantów zapamiętanie wzoru na MOD jest łatwiejsze niż pamiętanie jego "rysunkowej" wersji czyli Diamentu.

Pzdr,

Marek

Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-05-2004, 09:57   

Marek Macner napisał/a:
Ze swojej praktyki mogę powiedzieć, że dla znacznej części kursantów zapamiętanie wzoru na MOD jest łatwiejsze niż pamiętanie jego "rysunkowej" wersji czyli Diamentu.

Musiales w takim razie miec do czynienia z niemalze geniuszami. Kazdy pedagog powie Ci, ze nauka form rysunkowych jest wielokrotnie latwiejsza niz pisanych. Nie bez kozery dzieci lepiej sie ucza z rysunkow czy komiksow niz z podrecznikow.
Generalnie bez bicia przyznaje sie, ze poki co nic nie wiem z kwestii, o ktorych tu dyskutujecie (mam nadzieje, ze z czasem przynajmniej czesci z tych rzeczy sie naucze), ale diament Daltona mialam na kursie nitroxowym i wydawal mi sie najlatwiejszym sposobem na wyliczanie nie tylko MOD, ale takze PO2 i frakcji gazu. Duzo latwiejszym niz pamietanie wzorow.
Mania

Kuba 

Stopień: Wodnik Szuwarek
Kraj:
Bangladesh

Wysłany: 06-05-2004, 10:23   

Maniu, czyje sie zaszczyciony...
uwazasz mnie wobec tego za geniusza?
ja tam licze co chce ze wzorkow. wystarczy je zrozumiec i potem stosuje sie latwiej (moim zdaniem) niz jakies tam latawce/diamenty. a juz na pewno bezpieczniej - jesli ktos nie rozumie diamentu i mu sie pomyla oznaczenia pol to co potem????

a swoja droga dodam, ze kurs nitroxowy robilem w PADI i mialem na kursie diament daltona....czary jakies czy co?
a moze to zalezy od instruktora?

Radku, odnosie Twojego stwierdzenia by od razu uczyc samodzielnego strzelania bojki bez tracenia plywalnosci...nie zgodze sie z tym. mozna puscic kazdego od razu na gleboka wode, puscic kursanta na pierwszej wycieczce by np. sam wrocil na podstawie kompasu na brzeg. ale nie skonczylo by sie to dobrze. niech sobie czlowiek na spokojnie zobaczy co i jak, zprientuje jak to ma wygladac na spokojnie a potem cwiczy na powaznie
Kuba

Radol 

Stopień: MĹ�odszy Podw
Wysłany: 06-05-2004, 10:52   

Heyka
Kuba napisał/a:

Radku, odnosie Twojego stwierdzenia by od razu uczyc samodzielnego strzelania bojki bez tracenia plywalnosci...nie zgodze sie z tym. mozna puscic kazdego od razu na gleboka wode, puscic kursanta na pierwszej wycieczce by np. sam wrocil na podstawie kompasu na brzeg. ale nie skonczylo by sie to dobrze. niech sobie czlowiek na spokojnie zobaczy co i jak, zprientuje jak to ma wygladac na spokojnie a potem cwiczy na powaznie
Kuba

Kuba,
masz rację, ale zwróć uwagę przy jakim wątku jest to napisane.
To jest kurs Tec-Rec, rozumiem że idą na taki kurs ludzie po co najmniej AOWD. Ja na swoim kursie AOWD miałem właśnie strzelanie boi i wtedy pokazywano mi jak to się robi z dna, a potem były zabawy w toni. Pomijam to w jaki sposób kazano mi napełniać boję itp. ale mimo wszystko robiłem to wcześniej i zakładam, że jeśli ktoś idzie na kurs tech to nie jest to jego pierwsze strzelanie boi.
Ogólnie wydaje mi się że ćwiczenia robione na twardym gruncie to w przypadku kursów technicznych jakieś nieporozumienie. Sytuacje awaryjne zdarzają się w każdej sytuacji i czasami może się okazać że twardy grunt jest dużo dużo niżej :)

Pozdrawiam

Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-05-2004, 11:13   

Kuba napisał/a:
Maniu, czyje sie zaszczyciony...
uwazasz mnie wobec tego za geniusza?

Kuba, nigdy w to nie watpilam :mrgreen:
Mania

jtrembowelski 

Stopień: IANTD Trimix Instr.
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-05-2004, 11:15   

[/quote]

2. Temat ćwiczeń na kolanach - nie jest to wymysł PADI, no może nie tylko PADI - zobacz na: www.stajniakleina.prv.pl - opis kursu DIR Fundamentals z Hemmoor - cytuję: "Plan pierwszego nurkowania jest prosty: zanurzamy się na 6 metrów. Klękamy w rzędzie na wybetonowanej zalanej drodze, a Achim pokazuje nam podstawowe techniki poruszania płetwami oraz idealną pozycję nurka pod wodą." A więc DIR także ... upss
[/quote]

Heja

Może nie napisałem tego poprawnie po polsku.Sens miał być taki: Kursanci klękają a Achim w toni pokazuje ćwiczenia. Potem każdy z kursantów kolejno w toni prezentuje swoje umiejętności.

Kolejne nurkowania i wszystkie ćwiczenia odbywały się w toni. Także po tym nurkowaniu żartobliwie została wprowadzona zasada "dotkniesz dna - płacisz 5 euro" ;) .

Jezeli chciałbyś to obejrzeć to wszystko jest nakręcone na video.

Chyba więc pochopnie wyciągnąłeś swoje wnioski wiążąc wykonywanie ćwiczeń na kursie DIR z klękaniem na dnie.

Pozdrawiam

Robert Klein 

Stopień: IANTD Instr. Trainer
Wysłany: 06-05-2004, 11:39   

Odpowiedź Marka wyraźnie pokazuje, jak nieporównywalne są kursy rożnych organizacji nawet na poziomie podstawowego nitroksu. Liczenie MOD, PPO2 i BEST MIXU to podstawa każdegu kursu EAN. Ponieważ chcę mieć pewność, że każdy nauczy się tego i zrozumie, przedsatwiam i diament i wyprowadzam wzory, i pokazuję metodę przybliżonej oczekiwanej wartości.
A instrukotrzy nitroksowi PADI (2 osoby), którzy nie znali diamentu, nie potrafili także wyliczyć tych wartości ze wzoru, bo go nie pamiętali. Tłumaczyli mi, że u nich (czyt w PADI) są tabele i wszystko bierze się z tabel. Oczywiście wiem, że to nie prawda, bo każda organizacja uczy wyliczania MOD i PPO2 - jednak jeśli traktuje się to po łebkach, to ludzie zapominają.

Podobnie z innymi sprawami. Na kursie powinno pokazywać się, jak robić to dobrze, a nie jak sobie jakoś poradzić. Chociażby po to, by po kursie nurek wiedział, co ma dalej ćwiczyć i jak to ma wyglądać.
Natomiast na demonstracyjnym wideo wszystko powinno być robione idealnie a jest dalekie nawet od poprawności.
Szkoda gadać. DSAT wygląda na owcę w wilczej skórze, i to dość cienkiej. Ciekawe swoją drogą, czemu na certyfikatach i materiałach nie ma żadnego odniesienia do PADI ? Ma ktoś jakieś pomysły?

Robert Klein

Marek Macner 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-05-2004, 19:50   

Robert Klein napisał/a:

Szkoda gadać. DSAT wygląda na owcę w wilczej skórze, i to dość cienkiej. Ciekawe swoją drogą, czemu na certyfikatach i materiałach nie ma żadnego odniesienia do PADI ? Ma ktoś jakieś pomysły?

Robert Klein

Hey,

Co do owcy - tu pewnie zaraz zrobi się gorąco - nazwa programu Rec-Tec wskazuje, że jest to rekreacja techniczna a nie extrema, to i owca a nie wilk. I tak jest! Dzisiaj prawie wszystkie nurkowania "techniczne" (te o których mówimy, czyli do 90-100 m) są nurkowaniami rekreacyjnymi!
Dlaczego: sprzęt - standard, mieszanki - standard, dekompresja - standard, procedury - standard, ilość wykonań na świecie - tysiące jeśli nie dziesiątki tysięcy. Po prostu po raz kolejny powtarzanie, powtarzanie, powtarzanie... Nic nowego. Za trochę pewnie na kursie OWD zaczniemy robić trimix, bo już dzisiaj nitrox można robić - i od następnego OWD w drugiej połowie maja będę go robił z kursantami na stopień podstawowy.

Co do znaczka PADI - zapytałem mailem do Bristolu, zobaczymy co odpowiedzą. Jak dostanę odpowiedź to ją tutaj przedstawię.

Pzdr,

Marek

lobster 

Stopień: zdolny ale leniwy
Wysłany: 06-05-2004, 20:12   

Robert Klein napisał/a:
Ciekawe swoją drogą, czemu na certyfikatach i materiałach nie ma żadnego odniesienia do PADI ? Ma ktoś jakieś pomysły?

Jak sie zrobi chryja, bedzie latwiej udawac, ze to nie my

Robert Klein 

Stopień: IANTD Instr. Trainer
Wysłany: 06-05-2004, 22:16   

Cytat:

Co do owcy - tu pewnie zaraz zrobi się gorąco - nazwa programu Rec-Tec wskazuje, że jest to rekreacja techniczna a nie extrema, to i owca a nie wilk. I tak jest! Dzisiaj prawie wszystkie nurkowania "techniczne" (te o których mówimy, czyli do 90-100 m) są nurkowaniami rekreacyjnymi!
.

Tutaj akurat trudno się z Tobą nie zgodzić. W większości są to nurkowania wykonywane dla przyjemności, czyli dla rekreacji.

Ciekaw byłem, co napiszesz na temat słabości demonstrowanych technik i sposobu demonstracji, no i na temat różnic w programach - to chyba jest ciekawszą częścią tej dyskusji.

Pozdrawiam

Robert Klein

Marek Macner 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-05-2004, 08:56   

Robert Klein napisał/a:

Ciekaw byłem, co napiszesz na temat słabości demonstrowanych technik i sposobu demonstracji, no i na temat różnic w programach - to chyba jest ciekawszą częścią tej dyskusji.

Witam i piszę według życzenia,

Demonstracje czyli film na DVD.
No cóż: "koń jaki jest każdy widzi..." - pewnie, że film mógłby być lepszy. Na razie jest jedyny na rynku i nie ma co wiele marudzić. Będą inne, to zobaczymy, który będziemy pokazywać kursantom. Ja jak zwykle zaczynam od początku, pytając: po co mi taki film w procesie szkoleniowym? Odpowiedź: aby pokazać kursantom co ich na zajęciach czeka, jakie ćwiczenia będą wykonywali, jak będzie skonfigurowany ich sprzęt, itd. Do tego obecny film wystarczy. Nie ma dwóch zdań, że jakość wykonania poszczególnych ćwiczeń mogłaby być nieco lepsza, ale to tak jak z każdą demonstracją. Jeśliby demonstracje byłyby robione z ekwilibrystyczną zręcznością, to jest więcej niż pewne, że zniechęciłyby część kursantów do ich wykanania (myślenie w stylu: "nie mam co próbować, bo zręczności tego co demonstruje i tak nie osiągnę".) Popatrz na ten film trochę jak na zapis zajęć z normalnego kursu - gdy ćwiczenia wykonują kursanci a nie instruktorzy. Podczas prowadzenia rzeczywistych zajęć i tak, jako instruktor muszę przeprowadzić jak to określa się w Standardach Szkoleniowych - "wzorcową demonstrację" danego ćwiczenia, a następnie ocenić wykonanie kursantów i wymagać od nich powtarzania, do czasu aż uznam, że zrobili to prawidłowo.

Programy kursów nitroxowych.
W czasie weekendu majowego prowadziłem wraz z Mirkiem Kierepką kurs nitroxowy. Wykłady były "jedne" dla wszystkich kursantów, a na koniec mogli oni sami wybrać, który certyfikat chcą dostać (CMAS PN1 czy PADI Specjalizacja EAN diver). Gdyby któryś z nas miał jeszcze uprawnienia z TDI lub IANTD (daje jako przykład te dwie organizacje, gdyż w TDI sam kończyłem szkolenia a z IANTD mam manual instruktorski, co prawda z 1999 roku lecz treść merytoryczna chyba się zbyt wiele nie zmieniła) , to wybór dla kursantów byłby jeszcze większy. Ta sama treść wykładów zatem realizowała wymogi różnych organizacji. Po prostu w treści wykładów ujęta została wiedza wymagana we wszystkich tych organizacjach. Wbrew pozorom zrobienie części wspólnej nie powiększyło bardzo samego kursu. Czyli - to co się przekazuje na kursie zależy głównie od prowadzącego, a nie od Standardów. Oczywiście nie może tego być mniej niż wymaga dana organizacja. Tak jak pisałem w którymś z wcześniejszych postów - w organizacjach, a dokładniej w ich działach programów szkoleniowych nie siedzą idioci. Dla danego poziomu wyszkolenia nurka ciężko jest wymyślić radykalnie inny zakres wiedzy.
Różnic programowych, więc moim zdaniem nie ma. Co najwyżej od czasu do czasu ktoś realizuje kurs "po łebkach". Niestety muszę przyznać, że częściej słyszy się o takich przypadkach w PADI niż w innych organizacjach, co nie znaczy, że inni tego nie robią; częściej się słyszy także z tego powodu, że ilościowo najwięcej jest nurków szkolonych w PADI. Podejrzewam, że w 100% przypadków powodowane jest to chęcią zarobienia kasy - tu prym wiedzie głównie Egipt - słyszałem od moich kursantów o kilku kursach nitroxowych realizowanych w czasie od wypłynięcia łodzi z portu do przypłynięcia na miejsce nurkowania, czyli ca. 1 godziny. No cóż, te wyjątki jedynie potwierdzają regułę o dobrych i złych instruktorach, a nic nie mają do oceny takiej czy innej organizacji.

A tak na marginesie, jeśli mamy kontynuować te wątki i przejść do detalicznego porównywania programów szkoleniowych pomiędzy organizacjami - i to kurs po kursie, to chyba wypadałoby już zmienić temat pod którym toczymy dyskusje, bo do pierwszego postu to już nic nie wnosimy.

To narazie,

Marek

jtrembowelski 

Stopień: IANTD Trimix Instr.
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-05-2004, 11:09   

Marek Macner napisał/a:

No cóż: "koń jaki jest każdy widzi..." - pewnie, że film mógłby być lepszy. Na razie jest jedyny na rynku i nie ma co wiele marudzić. Będą inne, to zobaczymy, który będziemy pokazywać kursantom.
Marek

Hej

Jedyny to on nie jest, znów się rozpędziłeś :) ...

Mamy na rynku filmy GUE - DIR I, DIR II, DIR III, są też ogólnodostępne w sieci filmy DIR prezentujące wszystkie skillsy... W czerwcu bedzie kolejny film GUE....

Jeżeli ich nie masz to chętnie wymienię je za filmy PADI - chetnie obejrzę je na spokojnie w całości a tylko fragmentarycznie.

Pozdrawiam

Kuba 

Stopień: Wodnik Szuwarek
Kraj:
Bangladesh

Wysłany: 07-05-2004, 11:20   

Jacku, prosba
napisales, ze sa w sieci ogolnie odstepne filmy ze wszystkimi skillsami. moglbys przy okazji podac do nich linki? mam 2 czy 3 ale chetnie zobaczylbym wszystkie
dzieki
Kuba

Marek Macner 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-05-2004, 12:05   

jtrembowelski napisał/a:

Hej

Jedyny to on nie jest, znów się rozpędziłeś :) ...

Mamy na rynku filmy GUE - DIR I, DIR II, DIR III, są też ogólnodostępne w sieci filmy DIR prezentujące wszystkie skillsy... W czerwcu bedzie kolejny film GUE....

Pozdrawiam

Hej,

nie bardzo rozpędziłem się. Wg strony www.gue.com/catalog/order - te filmy dopiero będą dostępne od czerwca. Być może są inne, ale nie są dostępne dla "general public". A materiały PADI-DSAT może kupić każdy, nawet nie nurek. Wystarczy udać się do dowolnego centrum PADI i zamówić lub kupić via internet.

No i jeszcze jedno - GUE to "troszkę" wyższa szkoła jazdy. Na te kursy raczej nie zapisują się nurkowie, którzy na nich pierwszy raz w życiu ubiorą twina i stage.

No a poza tym (z twojego opisu):
"Achim na powierzchni z uśmiechem informuje mnie, że tak zaczyna się kurs GUE Tech 1. I że był dla mnie łagodny, bo na Tech 1 zakręciłby mi losowo jeden z zaworów i zabrał maskę. " - czyżby Achim chciał złamać standardy szkoleniowe GUE i przestać być instruktorem???????????
Wg Standardów GUE wersja 2003-2a, czyli aktualnych - pkt. 1.4.3 - Parameters for critical skills - "Mask removal is restricted to confined water ... only the trainees themselves are allowed to remove their masks ... under no circumstances are GUE instructors allowed to turn off student cylinders valves." - czyli instruktorom GUE nie wolno poza wodami basenopodobnymi lub basenem sciągać masek kursantom oraz w żadnych warunkach nie wolno im zakręcać zaworów kursantom - kursanci mają to robić sami. A pozatym masek nie wolno zdejmować w żadnym stanie overhead w tym w symulowanej dekompresji.

Film Tec-Reca ma Robert - pewnie Ci udostępni.

Pozdrawiam

Marek

CZACHO 

Stopień: NAUI TMX II
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-05-2004, 17:19   

jtrembowelski napisał/a:

Mozesz wrzucic na jakiegos ftp?

Albo udostepnil bym Ci miejsce u mnie na serwerze (lacze 2mbit/512kbps) i pozniej dalo by sie linka innym coby sobie mogli zassac.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu