Próbuję się zabrać do zrobienia pasa krocznego, jednak mam mały problem, bo na wszystkich DIR-fotkach, które widziałem, za cholerę nie mogę dostrzec, czy powinien być gdzieś szyty, czy trzyma się na samych stoperach od D-ringow ?!
Stopień: zdolny ale leniwy
Wysłany: 07-05-2004, 20:42
I napisał/a:
Nie lepiej po prostu skorzystać z istniejących poziomych otworów w płycie - zrobionych właśnie na pas kroczny?
No fakt gasdivingi maja to do plyty przykrecone. Nie zerknalem. Ja mam rozwiazanie ponizsze:
Dziury wypalasz srubokretem w pasie krocznym. Przez poziome otwory w plycie przewlekasz pas, robisz petelke z pasa i ja "zamykasz" sruba. Do plyty nic nie przykrecasz i poziome otwory w plycie jak najbardziej wykorzystujesz.
Wiek: 57 Dołączył: 08 Maj 2003 Posty: 683 Skąd: Warszawka
Wysłany: 10-05-2004, 13:17
Ja zamontowałem sobie bez śrub na stoperze z d-ringiem
wykorzystuje ten d-ring jak mi coś wpadnie do rączek i nie mam co z tym zrobić (np szpulkę sobie tam trzymam;)
polecam miękki pas o stanadrowej szerokości (jak ten na ramiona) choć w standardowym paseczku diverite też się dobrze czułem ;)
Sandii
W koncu zrobilem na 50mm tasmie
A co do pasa DR to hmmm... wole wydac kilka zlotych i sobie zrobic pas samemu niz placic 50zl za napis DR wzdluz pasa (Z reszta wczesniej mialem waski pas i bardzo sie nieprzyjemnie wrzynal )
Zwróć uwagę aby to był miękki pas, bo jeśli dasz taki twardy co na uprząż, to ... czeka cię po jakimś czasie wulkanizacja suchego i to w bardzo dziwnym miejscu .
Co niektórzy mogą potem nie uwierzyć że to przez pas
Sandii, a wiesz jak łatwo zgubić szpulkę z tego D-ringu??
Sam widziałem jak leciały przy skoku z łodzi do wody. Nie wiem czemy tak się dzieje, ale tak sie dzieje. Co niektórzy zalecają aby do tego D-ringu to jeno skuter podpinać, ale ja się tam nie znam na tych ichnych wyznaniach
Pozdroofki
zabierek [Usunięty]
Wysłany: 11-05-2004, 14:22
Jak sie odpowiednio przypnie, to sie nie odepnie
Mi sie jeszcze nigdy nic stamtad nie odpielo, a wieszam tam szpulke, boje i kolowrotek
Masz rację Tomku, ale jak siedzisz na burcie, która ma rant, to przy przechyleniu się do tylu, czasami robi sie takie "pstryk" i szpulka leeeeeeci razem z karabińczykiem
Oczywiście sa to odosobnione przypadki, ale ja widzłem to już dwa razy.
Na szczęście z boku
Zwróć uwagę aby to był miękki pas, bo jeśli dasz taki twardy co na uprząż, to ... czeka cię po jakimś czasie wulkanizacja suchego i to w bardzo dziwnym miejscu .
W tej chwili jest mieciutki, ale kto wie jak sie zachowa po namoczeniu w wodzie i pozniejszym wyschnieciu (bo reszta uprzezy jest cholernie twarda).
Wiek: 57 Dołączył: 08 Maj 2003 Posty: 683 Skąd: Warszawka
Wysłany: 12-05-2004, 16:55
Radol napisał/a:
Sandii, a wiesz jak łatwo zgubić szpulkę z tego D-ringu??
Sam widziałem jak leciały przy skoku z łodzi do wody. Nie wiem czemy tak się dzieje, ale tak sie dzieje. Co niektórzy zalecają aby do tego D-ringu to jeno skuter podpinać, ale ja się tam nie znam na tych ichnych wyznaniach :)
hej
stosuje zasadę że podczepiam tam coś tylko w wodzie, nie wskakuje z podpietym sprzętem - wole odebrać go z łajby albo na czas skoku mam podpiety z przodu (szpulkę nie skuter ;).
ale mogę sobie wyobrazić taką sytuację, tym bardziej, że nieraz widziałem jak ludzie siadali sobie na konsolach albo oktopusach ;(
a propos jeszcze pasa. w geancie kupiłem pas do holowania samochodu i ma dokładnie taka szerokośc i grubość jak ten stadardowy, a jest miękki - na następnym nurze będzę miał piękny czerwony pas kroczny ;))))
Sandii
Stopień: zdolny ale leniwy
Wysłany: 12-05-2004, 17:07
Sandii napisał/a:
w geancie kupiłem pas do holowania samochodu i ma dokładnie taka szerokośc i grubość jak ten stadardowy, a jest miękki - na następnym nurze będzę miał piękny czerwony pas kroczny
Sandii
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko