Wysłany: 17-05-2004, 20:18 trym, pozycja pod wodą
Howgh!
Problem:
Nogi mają dodatnią pływalność - aby to zrekompensować przód ma ujemną - całość jest wyważona na 0 - powstaje na tyle duży moment skręcający (podnoszący nogi), że praktycznie uniemożliwia to zatrzymanie się w miejscu w poziomej pozycji.
Sprzęt:
Płyta stalowa, skrzydło, butla pojedyncza / maly twinset, 3kg na pasie (docelowo na płycie) i pianka
Pytanie:
Czy ktoś ma jakieś pomysły, propozycje co zrobić aby pozioma pozycja nie była wymuszana przez (wolne na szczęście) pływanie?
Wysłany: 17-05-2004, 20:26
W sprzedaży są specjalne opaski na nogi (obciążniki). Małe i wygodne - wypełnione czymś niezbyt ciężkim (piasek lub jakiś drobny śrut) - tak więc pozycje można złapać, a nogi nie mają jakichś nieludzkich obciążeń.
Wysłany: 17-05-2004, 22:00
Howgh!
Jeszcze jedna rzecz: to wynosznie nóg objawia się tylko w słonej wodzie. Chyba, że w słodkiej też, ale w takim razie jest to tak małe zjawisko, że nie zauważam
I napisał/a:
- przesunąć butlę/twinset trochę w dół
To pierwsze mi przyszło do głowy - niżej już nie dam rady - obejmy są teraz na butlach maksymalnie wysoko jak się da.
I napisał/a:
- wydłużyć szelki (te na ramionach)
Jakbym wydłużył szelki to pas brzuszny zjechałby mi na biodra - uprząż mam raczej dobrze dopasowaną.
I napisał/a:
- przenieść trochę balastu na dół butli
Mogę spróbować ewentualnie ołów z pasa przenieść jakoś na dół płyty - da to mi z 3-5 cm niżej umieszczony balast
Wyjaśnienie: te 3kg to w słodkiej, w słonej 6kg
I napisał/a:
- inne takie...
No właśnie: jakie?
I napisał/a:
Jeżeli chodzi o odważniki na nogi, chyba to nie jest najlepszy pomysł.
Tego w ogóle nie biorę pod uwagę - ciężarki na nogach w piance to już absurd
Sprawa nie jest jakaś pilna, ale przed następnym nurkowaniem w morzu chciałbym mieć jakieś pomysły, które mógłbym wypróbować w celu uzyskania komfortu pływania - wiecie jak niewygodnie robi się zdjęcia kiedy musisz "walczyć z latającymi" nogami ?
A poza tym znam co najmniej jedną osobę, której wydłużenie szelek pomogło stanowczo.
wodzu napisał/a:
Mogę spróbować ewentualnie ołów z pasa przenieść jakoś na dół płyty - da to mi z 3-5 cm niżej umieszczony balast
Możesz jeszcze spróbować przyczepić balast do butli (na samym dole), za pomocą pasów, które normalnie służą do mocowania pojedynczej flaszki lub pony.
P.
I
PS
Spróbuj wyważyć się tak, żebyś wisiał (nieobracając się) w pozycji - nogi proste w biodrach i zgięte w kolanach - to bardzo przyjemne.
Ooo tak: http://www.gue.com/classr...ion/index.shtml
Powodzenia
Ostatnio zmieniony przez I 17-05-2004, 23:15, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 18-05-2004, 08:24
słuchajcie jak to jest pływam już 3 lata w suchaże i dotąd nie zdażyło mi się by nogi uciekały mi do góry. mój zestaw to 2 red bule po 3,5 kg jacket zwykły o pojemności 15l butla 10l do 300bar wago 15kg więcej ciężarów nie mam. Powiedzcie mi jak wy to robicie że wam nogi uciekaja bo sam musze zrobić sobie taką próbe. pozdrawiam
słuchajcie jak to jest pływam już 3 lata w suchaże i dotąd nie zdażyło mi się by nogi uciekały mi do góry.
A kiedy ostatni raz plywales w slonej wodzie? Albo na przyklad w Morzu Czerwonym - drugim na swiecie pod wzgledem zasolenia? Jesli dawno tego nie robiles to sprobuj - wtedy zobaczysz.
Mania
PS.Wodzu wyraznie napisal, ze zdarza mu sie to w slonej wodzie. A ty - przynajmniej tak wynika z Twoich postow - ostatnio nurkujesz w slodkiej wodzie.
Przypomniałem sobie jeszcze dwa sposoby:
- cięższe płetwy - np. JetFin'y ze sprężynami (ale o tym już pisał Kazimierz)
- jeżeli masz skrzydło typu "baleronik" - z gumkami - możesz spróbować trochę scisnąć te na dole, a poluzować górne.
Ale powtórzę z uporem maniaka - spróbuj trochę poluzować szelki, te kilka centymetrów potrafią zdziałać cuda.
Zdecydowanie nie luzuj pasów, bo wtedy o ile łatwo twin opadnie ci niżej (czytaj bliżej kolan )
to równie dobrze może przesunąć Ci sie w drugą stronę.
Takie luzowanie miałoby sens jeśli nie zachowujesz właściwej pozycji a pływasz w tak zwaną V-kę.
Sprawedź te płetwy, JetFinki nie dość że są fajne i dają niezłego kopa przy pływaniu żabką, to jeszcze są ciężki i to może poprawić Twój problem
A poza tym znam co najmniej jedną osobę, której wydłużenie szelek pomogło stanowczo.
Hmm, ja mam rzeczywiście pas troszkę wyżej - spróbuję poluzować szelki i skrócić pas kroczny
I napisał/a:
Spróbuj wyważyć się tak, żebyś wisiał (nieobracając się) w pozycji - nogi proste w biodrach i zgięte w kolanach - to bardzo przyjemne.
Ooo tak: http://www.gue.com/classr...ion/index.shtml
Jak mam zgięte nogi w kolanach, to mnie nie obraca, ale na dłuższą metę niewygodnie mi się tak pływa
kazimierz napisał/a:
zacznij pływac zabka, i załuz na nogi słuszne płetwy )
A jakie to są słuszne płetwy? Ja mam Maresa Quattro ze sprężynami i uważam, że nic im nie brakuje
I napisał/a:
- jeżeli masz skrzydło typu "baleronik" - z gumkami - możesz spróbować trochę scisnąć te na dole, a poluzować górne.
Nie mam "baleronika" - mam DiveRite Rec Wing jest jedna guma dookoła całego skrzydła
Niestety, w Polsce nikt nie sprzedaje oryginalnych Jet Finów Scubapro,
ale dostępne sa np Tech Finy DiveSystemu (W Warszawie np. Akademia Podwodna ma je w swojej ofercie)
Technika Podwodna sprzedaje np Divexy,
A ScubaTech sprzedaje po prostu płetwy gumowe Jet
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko