Wysłany: 19-05-2004, 21:10 zakupy nurkowe w nienurkowym shopie
Dzisiaj przez przypadek stałem się posiadaczem zapasowych rękawic. Robiąc zakupy w hurtowni z art. bhp wpadły mi w oko i już wiedziałem że będą pasować do moich pierścieni . Są miękkie tak jak moje stare sitechy. Grubość gumy porównywalna. Właśnie jestem po ich dopasowaniu (czytaj skróceniu).
Bez obróbki nożyczkowej sięgają do łokcia.
Nie mają dodatkowego (osobnego) ocieplenia i będą wymagały użycia jakiś cienkich polarówek. W ich zamocowaniu przydał się większy pierścień z kompletu (niebieski)
Dostałem do nich nawet jakiś certyfikat. Ale że nie był EN250 to trafił do kosza
Nawet nie wiecie jaką mam radochę. Od dłuższego czasu przymierzałem się do zakupu awaryjnych rękawiczek ale zawsze jakoś były inne wydatki. Za parę tych rękawic zapłaciłem niecałe 20 zł.
Ktoś kiedyś pytał o sekator a w zasadzie o co chodzi z tym kowadełkiem.
Tym postem chcę zachęcić was do opisania swoich zakupów w sklepach gdzie raczej nie ma nurkowego szpeju.
Ostatnio zmieniony przez KiTek 20-05-2004, 19:45, w całości zmieniany 1 raz
Cześć KiTek,
jak to nienurkowy sklep, przecież sklepy bhp są jak najbardziej nurkowe.
To już standard że ludzie kupują tam rękawiczki po około 20zł/para zamiast iść do sklepu czysto nurkowego i płacić 150-180 zł para.
Ja proponuję Ci jeszcze w tym samym sklepie zakupić wkładki polarowe w cenie ok 4 zł/ para
Drugi taki bardzo bardzo nurkowy sklep to Castorama, tam kupuje się karabińczyki w cenie ok 12zł szt zamiast 25 zł sztuka w tzw nurkowym sklepie. Do tego dochodzi jeszcze bungee, cybanty, trytytki (albo tretytki, nie jestem pewien jak to się dokładnie nazywa) i niezastąpiona silver tape
Wysłany: 20-05-2004, 10:36
Radol napisał/a:
Drugi taki bardzo bardzo nurkowy sklep to Castorama, tam kupuje się ...
... idealny wieszak do suchara - z rur pcv, duże pudło na sprzęt - ogólnie do mieszania betonu, skrzyneczki na drobiazgi nurkowe i narzędzia, mieszałkę do nitroxu - z rur pcv, rynnę pcv do robienia tabliczek na rękę i wiele wiele innych
Wysłany: 20-05-2004, 11:09
Pomysły zaprawde ciekawe. Wieszak na suchara z rur pcv widziałem i mam zamiar sobie taki zrobić. Ale tabliczki do pisania na rękę z rynny pcv? - pierwsze słyszę (ciekawa koncepcja). Czy jest gdzieś w sieci opis jak to wygląda i jak to wykonać? Proszę o wszelkie informacje.
Wysłany: 20-05-2004, 11:24
Tomek O. napisał/a:
Czy jest gdzieś w sieci opis jak to wygląda i jak to wykonać? Proszę o wszelkie informacje.
Heja
Opis jest prosty. Obejrzyj dokładnie nurkowe półokrągłe tabliczki do pisania runtimów najlepiej w sklepie nurkowym. Potem w dowolnym sklepie kup kawałek rynny i zrób taką samą.
z rur PCV widzialem jeszcze dobry wieszak na jacket wystarczy rura i 2 kolanka zamocowane do góry zeby pasy naramienne nie spadaly i jakis druciany uchwyt od powieszenia w szafie
Wysłany: 20-05-2004, 14:15
To ja tez chcialem sypnac "asem z rekawa" jezeli chodzi o cos nurkowego ze sklepu nie nurkowego. Kupilem jakis czas temu w supermarkecie budowlanym noz typu "Z" .Sprzedawany jest pod nazwa "noz do ciecia kartonow" Koszt: 7 zł
Jeśli chodzi o kompas to na lewej dłoni
Komputer - przeciwnie do inflatora, tak abyć obsługując inflator mogła również kontrolować aktualną głębokość i prędkość zanurzania/wynurzania
tabliczka po stronie inflatora, bo tam masz tylko zapisane informacje, na któe patrzysz tylko wtedy gdy ich nie pamiętasz, czyli można zerknąć w wolnej chwili
No wlasnie na tym polega Radol problem. Inflator - jak pewnie wszyscy -mam po lewej stronie. Tabliczka na lewym reku, mnie jako osobe leworeczna, jak sie domyslasz, nie urzadza. Bo niby jak mam na niej pisac? A ogladajac zdjecie oryginalu jak wol widze tam olowek - z tego wniosek, ze nie sluzy ona tylko do zagladania do zapisanych juz (na powierzchni) informacji. Sluzy rowniez do pisania podczas nurka. Inaczej nie mocowaliby olowka. A ja.....
NIE UMIEM PISAC PRAWA REKA!!!!!!!!
A na prawym reku po prostu sie nie miesci - tam mam komputer i (mam nadzieje wkrotce) zegarek.
No, chyba ze sobie ja zaloze na prawe udo......
Mania
Ostatnio zmieniony przez Mania 20-05-2004, 16:36, w całości zmieniany 1 raz
Maniu,
ale tabliczka o której mówimy służy nam do tego aby na powierzni zapisać sobie przebieg nurkowania, a pod wodą to już tylko odczyt.
Ot i cała tajemnica wiary
Zegarek jako awaryjny pomiar czasu, możesz dać na drugą rękę.
Zmieści się pod tabliczką
Po co przy tej tabliczce - patrz link Jacka i oryginal - jest olowek? Dla bajeru????
A poza tym - jesli dobrze rozumiem - gdy w czasie nurkowania zmieniasz kierunek plyniecia wobec pierwotnie zaplanowanego to powinies zapisac zmiany, prawda? To jak mam to zrobic?
Mania
Ostatnio zmieniony przez Mania 20-05-2004, 16:56, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko