Wysłany: 20-05-2004, 18:21
Ja czasem pod wodą notuje sobie przemyślenia filozoficzne albo psychologiczne (np. partner to kretyn, zimno jak .... lub po co ja się tu pchałem) Pozdrawiam:)
Stopień: Aowd + deep i suchi
Wiek: 49 Dołączył: 31 Mar 2003 Posty: 356 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 20-05-2004, 20:01
Mania tyż jestem leworęczny. To dlatego tak Cie podświadomie lubiłem od zawsze I inflator mam po lewej stronie. Kompa też mam po lewej. Gdy obsługuję inflator to kompa przekręcam tak, że tarczę mam od wewnętrznej strony ręki (nadgarstka) I nadal widzę. To noszenie na lewej ręce zostało mi od zegarka. A zegarek... mam u kolegi na ręce, ale docelowo to przypnę go sobie do szelki jacketu, albo coś innego wykombinuje bo na prawej mam kompas. Cholera trzeba było kupić wielką konsolę all in one pozdrawiam
Zakladając, ze węże od AO mamy po prawej stronie... do tego dojdzie jeszcze bajpass od inflatora. I mamy zamieszanie bo wszystko może się nam elegancko poplątać. Z resztą większość ludzi nauczonych jest szukać inflatora po lewej stronie... i powiedzmy, mamy sytuacje awaryjną, stres, osoba, która ma ratować kogoś w takiej niestandartowej sytuacji może trochę zbaranieć Inny przykład... szukamy AO po wężu, a to zonk po złapaliśmy zamiast automatu wąż inflatora.
Sam mam skrzydlo z 2 inflatorami, ale węże mam troche inaczej poukładane i wychodzą z 2 I stopni... w przypadku jednego I stopnia robi się lekki mętlik (zależy oczywiście też jaki I stopień).
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 21-05-2004, 17:16
Jakos mnie nie przekonales, poprawna konfiguracja ma odpowiadac osobie, ktora wniej bedzie plywac, nie temu ktory o niej dyskutuje:
CZACHO napisał/a:
Zakladając, ze węże od AO mamy po prawej stronie...
Dlaczego? jesli mamy konfigurowac sprzet pod uzytkownika to robmy to konsekwentnie... Duza ilosc AO ma mozliwosc przelozenia na lewa strone, konsola na prawo, inflator na prawo, po prostu odbicie w lustrze.
Cytat:
do tego dojdzie jeszcze bajpass od inflatora.
Konfiguracja jest symetryczna do "standartowej"... ani jednego weza wiecej....
Cytat:
I mamy zamieszanie bo wszystko może się nam elegancko poplątać.
To juz zalezy od tego jak osoba skrecajaca sprzet calosc poskreca... ilosc wezy jest identyczna....
Cytat:
Z resztą większość ludzi nauczonych jest szukać inflatora po lewej stronie...
Po to jest briefing aby zwrocic uwage, ze moj sprzet jest inny jak twoj. Sytuacja, ze nurkujesz z twoim klonem jest malo prawdopodobna....
Cytat:
i powiedzmy, mamy sytuacje awaryjną, stres, osoba, która ma ratować kogoś w takiej niestandartowej sytuacji może trochę zbaranieć
Problem ktory istnieje nie tylko przy inflatorze po lewej stronie, ale i przy nurkowaniu z parnerem w HUB'ie, chomacie czy jakiejkolwieg innej kofiguracji ktorej nie znasz.
Cytat:
Inny przykład... szukamy AO po wężu, a to zonk po złapaliśmy zamiast automatu wąż inflatora.
AO wisi na gumie pod broda.... albo idzie z lewej strony...
Cytat:
Sam mam skrzydlo z 2 inflatorami, ale węże mam troche inaczej poukładane i wychodzą z 2 I stopni... w przypadku jednego I stopnia robi się lekki mętlik (zależy oczywiście też jaki I stopień).
Tyle ze konfiguracja: "dwa worki" jest inna niz konfiguracja "odbite w lustrze..."
Na miejscu Mani przyjzal bym sie moim klamorom i przemyslal jak bedzie mi najwygodniej.....
Wysłany: 21-05-2004, 17:58
Moze jestem malo elastyczny, moze troche ze mnie ksenofob ale
Cytat:
Po to jest briefing aby zwrocic uwage, ze moj sprzet jest inny jak twoj. Sytuacja, ze nurkujesz z twoim klonem jest malo prawdopodobna....
zgadzam sie z pierwsza czescia wypowiedzi, a z druga ani troche. Zwracam uwage, aby nurkowie z ktorymi ide pod wode jak najbardziej przypominali moje klony
Dlaczego? jesli mamy konfigurowac sprzet pod uzytkownika to robmy to konsekwentnie... Duza ilosc AO ma mozliwosc przelozenia na lewa strone, konsola na prawo, inflator na prawo, po prostu odbicie w lustrze.
Jak sobie wyobrażasz odbicie lustrzane niesymetrycznych automatów?
(o przełożenie na lewą stronę mi chodzi, oczywiście)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko