Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
moj suchy okazał się mokry:( help
Autor Wiadomość
onufry 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-07-2004, 12:37   moj suchy okazał się mokry:( help

Niedawno kupilem sobie suchacza mobbysa. Wczoraj udałem się na nurkowanie jedynie w abc i nabierał wody przez manszete szyjna i w okolicy rak. Dodam, że nurkowałem bez kaptura i w rekawicach mokrych. Po wyjsciu z wody okazalo sie ze mam cala bluzke mokra w okolicy szyi i na klatce!! Zaznaczam ze jeszcze niewycinalem manszet i ostro mnie sciskaly. Czy musze zalozyc pierscienie na rekawice aby moj suchacz byl prawdziwym suchaczem?? co z manszeta szyjna przeciez niezaloze obrozy:)
jestem poczatkujacym nurasem i mam blade pojecie o suchaczu. Plywalem wczoraj pierwszy raz. Moze plote glupoty, ale prosze o pomoc doswiadczonych kolegow i kolezanki.

Kriss 

Stopień: CD DIR TIR CMADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-07-2004, 14:13   

Zbyt ciasna manszeta , żle ułożona manszeta , manszeta na włosach- to po pierwsze ,
nie wyrównanie ciśnienia w suchym i efekt zasysania to po drugie .
Daj nura w szpeju i bądż dobrej myśli - jeśli to nowy suchy trudno dać wiarę w takie wady .
Na szybko - zrób z siebie michelinka i sprawdż szczelność w drugą stronę.

Pzdr- Kriss

Baster 

Stopień: bez znaczenia
Kraj:
Japan

Wysłany: 06-07-2004, 14:51   

Otóż to - dmuchamy na powierzchni na full i sprawdzamy szczelność :cool:

onufry 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-07-2004, 15:22   

czyli efekt byl pozytywny. Niemam wlasnej butli i automatu jeszcze, ale niebawem wyporzycze i sprobuje. Czy przypadkiem niemusze wyciac manszet?? tylko jak to zrobic, aby niezepsuc?? skafanader niema zintegrowanego kaptura wiec niedopasowanie wlosow odpada.
dzieki za pomoc.

p.s.
czy mozna jakis recznie napompowac skafander tak jak jacket ??
jak zrobic michelinka??

Radol 

Stopień: MĹ�odszy Podw
Wysłany: 06-07-2004, 15:28   

Absolutnie nie tnij manszet,
jeśli będą Cię zbyt mocno uciskały, to naciągnij je na coś na noc np. na puszke od coli, ale nie tnij !!!!!

Pozdrawiam

Baster 

Kraj:
Japan

Wysłany: 06-07-2004, 15:53   

Przepis na michelinka opisałem wyżej. Włosy mogły nie podejść pod kaptur a pod maszete szyjną (odpada jeśli masz włosy krótkie). Niestety rozwiązanie techniczne zastosowane przy zaworze tzw. "dolotowym" uniemożliwia nadmuchanie skafandra w sposón inny niż za pośrednictwem średniociśnieniowego węża...Obcinanie manszet to faktycznie nie jest najszczęśliwszy pomysł :)

onufry 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-07-2004, 16:08   

ok, niebede obcinal,. obilo mi sie kiedys cos takiego o uszy.
wlosy mam krotkie. czyli automat jest potrzebny do prawidłowego uzycia suchacza. czy gdy uzyje kaptura plywajac bez butli jest szansa zmniejszenia dostawanie sie wody??

Radol 

Stopień: MĹ�odszy Podw
Wysłany: 06-07-2004, 16:24   

Nie,
kaptur nie ma większego znaczenia, ale np znaczenie ma to co masz pod suchym. Kolega nurkował w koszuli i się dziwił że go zawsze zalewało, a to był tylko kołnierzyk, który się często podwijał pod kryzę :)

Pozdrawiam

Kriss 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-07-2004, 16:44   

Co do obcinania manszet - czasem trzeba (zbyt ciasna manszeta zwija się i nie przylega do ciała , nie mówiąc o efekcie "wisielca" ) , ale zwróć się do kogoś kto to robił i nadal pływa :-D , to proste acz precyzyjne zajęcie.
Mowa oczywiście o szyjnej . Michelinka możesz zrobić bez automatu i butli - wystarczy , że zapniesz po włożeniu na siebie zamek i wykonasz głeboki przysiad . Pamiętaj o zakręceniu zaworu na ręku .
Manszeta szyjna powinna przytrzymać powietrze - uniesienie rąk do góry powinno również pokazać jak przylegają manszety na rękach .
Jeżeli manszeta zacznie wyglądać jak balonik , a pozbycie się powietrza będzie wymagało odchylenia palcem manszety a do tego nie będziesz słyszał SSSSSSSSSSSSSSSSSS w innych okolicach tzn , że jest OK.
W przeciwnym wypadku zabieraj suchacza i sprawdż go w jakimś centrum nurkowym .
Zapisz się na kurs lub nurkuj z kimś kto Ci wytłumaczy o co chodzi i pokaże kilka niezbędnych i przydatnych sztuczek .

Pzdr- Kriss

onufry 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-07-2004, 16:57   

planuje w niedlugim czasie zrobic kurs, wiec bedzie ok mam nadzieje...
Jak mam go przechowywac w worku czy rowieszonego??
prosze o kilka porad odnosnie traktowania go, aby sluzyl jak najdluzej.

Kriss 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-07-2004, 17:09   

Powiesić łajzę i niech wisi . Do wyboru wieszak mocno specjalistyczno firmowy ze sklepu nurkowego lub któryś ze znanych patentów z materiałów pochodzenia budowlanego .
Na kursie uczą też zwijania i konserwacji .
Zwijać też trzeba się naumieć .

Pzdr- kriss

Baster 

Kraj:
Japan

Wysłany: 06-07-2004, 17:11   

Skafander luźno rozwieszony, lateksowe uszczelki zatalkowane, zamek nasmarowany specjalnym sztyftem dostępnym w sklepach nurkowych (nazwy nie pamiętam - taka czarna szminka z zółtymi napisami ;-) )

Andrzej 

Kraj:
Belize

Wysłany: 06-07-2004, 19:34   

Panowie może kogoś urażę, ale wy jednym chórem wszystkie rady oprócz jednej najpierw kursik SS-1, a dopiero pływanie w suchym. Czy to tak zawsze musi być, że najpierw się opływać a dopiero później kursik. Jedynie Kriss mówi coś o kursie.

Victoria 

Stopień: DM, Adv. Nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-07-2004, 21:23   Re: moj suchy okazał się mokry:( help

onufry napisał/a:
Po wyjsciu z wody okazalo sie ze mam cala bluzke mokra w okolicy szyi i na klatce!!

Nie piszesz jak bardzo bluzka byla mokra. Istnieje mozliwosc, ze sie poprostu spociles i dlatego bluzka byla wilgotna. Znam pare osob, ktore twierdzily, ze sie zalewaly, a sie tylko pocily.

onufry 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-07-2004, 22:41   

to niebyl pot na 100%. jakie 50% bluzki bylo mokre no i zapach nie ten:)

Mieto
[Usunięty]

Wysłany: 06-07-2004, 23:22   

Andrzej napisał/a:
Czy to tak zawsze musi być, że najpierw się opływać a dopiero później kursik.

Widać że teraz taka moda. Najpierw nurkujemy a jak się nam spodoba to można i kurs zrobić.

Victoria napisał/a:
Istnieje mozliwosc, ze sie poprostu spociles i dlatego bluzka byla wilgotna

Victoria ma rację. Też tak miałem (i podobne myśli miałem jak pierwszy raz nurkowałem w sucharze, że mi przecieka). Możliwe jest że używasz nieodpowiedniej bielizny przeciw potnej i ocieplacza. Wcześniej zakładałem dwie bluzy i po każdym nurkowaniu bluzy trzeba było suszyć. Szczególnie w okolicach klatki piersiowej. Spróbuj ponurkować w odpowiednim ocieplaczu do suchara to może trochę mniej będziesz mokry.
Myślę że to od potu. ;-)

onufry 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-07-2004, 11:00   

pływalem w zwykłym t-shircie i krotkich spodenkach, wiec o pocie niema mowy:)

Fantomas
[Usunięty]

Wysłany: 07-07-2004, 11:50   

jeśli masz na sobie więcej ciuchów, to pot i parująca woda z Twojego organizmu ma w co wsiąkać. ja też miałem wrażenie przeciekania, gdy pierwszy raz zanurzyłem się w basenie, też tylko w spodenkach i koszulce.
byłem cały mokry.

Kriss 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-07-2004, 11:51   

onufry napisał/a:
pływalem w zwykłym t-shircie i krotkich spodenkach, wiec o pocie niema mowy:)

Nio to depilację miałeś gratis :?: :-D

Pzdr- Kriss

Victoria 

Stopień: DM, Adv. Nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-07-2004, 15:55   Re: moj suchy okazał się mokry:( help

Pocisz sie naprawde bardziej niz myslisz... koszulka moze byc cala mokra od potu...
Zobacz w ktorym miejscu masz mokro... moze Ci przez zawor cieknie? sprobuj dokrecic zawory... moze pomoze... (mi kiedys pomoglo :)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu