Tak się tylko zastanawiam, jak zwolennicy liczenia zawsze w głowach i nurkowania tylko z głębo i czasomierzem radzą sobie z lataniem aeroplanami?
Dlaczego zaraz aeroplan? Wystarczy przeciętny samochód: komputer kontroluje wszystko. Ale najdobitniej jego ograniczenia widać w ...nawigacji Już w pierwszych modelach uznałem, że aby być przyjętym w grono szacownych programistów, należy udokumentować co najmniej 90% zaniku mózgu - i z rozwojem tych skrzynek, moje zdanie wyłącznie się umacnia. Podobnie jest z komputerami nurkowymi - warto wiedzieć co w środku piszczy a mało który kurs nurkowy ku temu przygotowuje. Na dziś, uważam, że umiejętność liczenia na piechotę jednak jest ważna, tym bardziej, że jest stopniowana: na OWD minimum deco, potem coraz wyższe tajniki NOF`a(zdecydowanie bezkonkurencyjny, choć nieco trudniejszy od RD) Jednak jest nadzieja, że wraz popularnością HW wzrośnie też udział komputerów zawierających soft równorzędny z powierzchniowym.
Padmapatra napisał/a:
znałeś podstawy liczenia i nawet jeśli kalkulatorek źle Ci coś obliczył to byłeś w stanie wyłapać błąd...
Jakiś czas temu nie wyobrażalne było, by geodeta nie umiał na piechotę policzyć ciągów poligonowych, wyrównać sieci, policzyć niwelacji... Obecnie człowiek po studiach, jeden z najzdolniejszych jakich miałem okazję poznać i pracować - nie bardzo wie co to krakowiany... Bo nie jest mu to do niczego potrzebne.
nie mam doswiadczenia w głebokich nurkowaniach - nawet takich nie robiłem - max 70 metrów, ale nurkowan na 50 metrów z czasem 20-25 minut troche juz zaliczyłem.
wg mnie na poczatku jak najbardziej runtime i nic wiecej- planujesz na powierzchni spisujesz runtime- a kompa na łape z ustawionym podobnie algorytmem + beckup typu digital lub drugi komputer - całe nurkowania wykonujemy na runtime ale z obserwacja komputera co on tam pokazuje
po jakims czasie zaczynasz bardziej zwracac uwage na kompa (jesli jest to juz któres z rzedu takie samo nurkowanie) , i uczysz sie nurkowac na komputer- to wychodzi samo, na runtime ciezko jest przewidziec wszystko co moze stac sie pod wodą (wiadomo mozna uwzglednic dłuzszy czas, przegłebienie, utrate gazu) ale w momencie powaznej awarii kto z nas bedzie w stanie w stresie i na duzej głebokosci zrobic nowy plan w głowie- moze 10 proc nurków technicznych - nie sadze ze wiecej
dlatego wg mnie najlepiej połączyc - te 2 elementy, jak dobrze znam miejsce to komp i runtime na beckup, jak nowe to runtime i komp na beckup
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko