Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Dwukolorowa bojka
Autor Wiadomość
urwis 

Stopień: CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-07-2004, 11:45   Dwukolorowa bojka

Ostatnio będąc w sklepie widziałem dwukolorową bojkę jedna strona żółta :tam: druga czerwona.Jaka jest opinia na ten temat, sprzedawca mówił mi ,że to ostani krzyk mody .Ale jak to ma się do zasad kolor czerwony miejsce deko kolor żółty pomoc. Czy nie jest to jeszcze jeden gadżet??? :priv:

Art 

Wysłany: 15-07-2004, 11:55   

Nie wiem czy chodzi Ci o tą bojkę SCUBATECH ale jeśli tak to uważałbym na końcówkę do napełniania jej wężykiem średniego ciśnienia.

Scubatech ma plastikową końcówkę, która lubi się czasem złamać i zablokować waż przez co masz stały wydatek z węża średniego ciśnienia...

Co do kolorów tej boki to nie jestem pewien co oznaczają :) że niby pół na pół - z jednej strony wszystko jest OK a z tej jaskrawo żółtej to chyba tak nie do końca ....???

Pozdrawiam

Radol 

Stopień: MĹ�odszy Podw
Wysłany: 15-07-2004, 12:58   

Zasada jest prosta,
kolor pomarańczowy / czerwony - wszystko OK
kolor żółty - oczekujesz pomocy

Kolor żółto-czerwony ?? - Hmmm, niby wszystko ok, ale zejdź tu do mnie i sprawdź czy aby na pewno :))

Może i to krzyk mody, ale niech pozostanie na wybiegach i salonach mody :)

Pozdrawiam

waldo 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-07-2004, 13:49   

Podobnie jak ze znakami nurkowymi, znaczenie poszczególnych kolorów dla puszczanej bojki, powinno się ustalić podczas odprawy z zabezpieczeniem na powierzchni. Spotkałem się z oznaczeniem, że w sytuacji awaryjnej puszczane są dwie bojki.

Jeżeli chodzi o kolorystykę, to ostatnio usłyszałem opinię, że dwukolorowe boje wykonuje się z powodu lepszej czytelności koloru czerwonego w ciągu dnia (ostre słońce), a kolor zółto-seledynowy jest bardziej widoczny przy gorszej widoczności (szrarówka, zachmurzenie).

Radol 

Wysłany: 15-07-2004, 13:57   

waldo napisał/a:
Znaczenie poszczególnych kolorów dla puszczanej bojki, powinno się ustalić podczas odprawy z zabezpieczeniem na powierzchni. Spotkałem się z oznaczeniem, że w sytuacji awaryjnej puszczane są dwie bojki...

Tak, ale zakładasz że nad wodą są tylko ludzie którzy brali udział w odprawie. Dla wszystkich pozostałych żółta boja będzie oznaczała "nurek potrzebuje pomocy". I co wtedy robić??? Owszem to nie jest wielki problem, ale może wywołać niepotrzebne zamieszanie.

Jeśli wisisz już na deco z boją i nagle coś się dzieje, to nie zwijasz poprzedniej bojki (bo i jak ??), tym bardziej nie odcinasz, tylko puszczasz drugą.
waldo napisał/a:
...a kolor zółto-seledynowy jest bardziej widoczny przy gorszej widoczności (szrarówka, zachmurzenie).

Ale w przypadku gorszej widoczności chyba lepiej umieścić na bojce błyskacz, będzie zdecydowanie bardziej widoczny :)

Pozdrawiam

Artur1234 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-07-2004, 14:49   

Jak to jest z tymi bojkami wypuszcza się je spod wody i zawiesza się na niej do dekompresji czy ciagnie sie ja czały czas?

nigdy tego nie używałem

Artur

ps ile to kosztuje i jak się napełnia "pod woda"

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 15-07-2004, 14:56   

Są dwa rodzaje bojek- jedną ciągniesz cały czas .
Druga, o której mowa - służy do oznaczenia miejsca wyjścia nurka i umożliwia "podwieszenie" się na dekompresji. Tą "strzela" się pod wodą.
Mocujesz ją do kołowrotka lub szpulki i napełniasz powietrzem z[ octopusa, węża średniego ciśnienia, automatu głównego, pistoletu
[ niepotrzebne skreślić]] :mrgreen:
Po wypłynięciu na powierzchnię jest z daleka widoczna.

Radol 

Wysłany: 15-07-2004, 15:03   

a tak się strzela
http://www.fifthd.com/div.../video/sbag.htm

Tylko, że mnie uczyli o tym właśnie na AOWD, czy to nie standard??

Pozdrawiam

Artur1234 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-07-2004, 15:23   

Dzięki Radol

ale ja nurkowałem przez 10 lat bez żadnych papierów (w pełnym wyposażeniu) i nie czułem potrzeby posiadania zadnych papierów - dopiero zrobiłem je w zeszłym roku zupełnie przez przypadek.

Pokazałem co umiem instruktorowi (który swoja droga był bardzo po linii i na bazie i czepiał się do wszystkiego) i tak się stało że mam AOWD

dzieki za filmik ale nie moge go otworzyć
Artur

Radol 

Wysłany: 15-07-2004, 15:37   

Hmm, nie mam innego filmiku pod ręką ...
Może ktoś ma coś zabookmarkowane??

lobster 

Stopień: zdolny ale leniwy
Wysłany: 15-07-2004, 16:51   

Radol napisał/a:

Tak, ale zakładasz że nad wodą są tylko ludzie którzy brali udział w odprawie. Dla wszystkich pozostałych żółta boja będzie oznaczała "nurek potrzebuje pomocy". I co wtedy robić???

Jesli kiedykolwiek bedziecie nurkowac w USA, to zrobcie dobra odprawe, bo tutaj kolory bojek nie maja zadnego "tradycyjnego" znaczenia. Zolty/czerwony sa "tradycyjne" w UK.

urwis 

Stopień: CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-07-2004, 17:53   

Filmik jest OK Otworzył się bez problemu.

Radol 

Wysłany: 16-07-2004, 09:40   

lobster napisał/a:

Jesli kiedykolwiek bedziecie nurkowac w USA, to zrobcie dobra odprawe, bo tutaj kolory bojek nie maja zadnego "tradycyjnego" znaczenia. Zolty/czerwony sa "tradycyjne" w UK.

No proszę, kto by pomyślał. Spodziewałem się bardziej że to w kowbojowie jest sztywno ustalone. W końcu to OMS na żółtych bojkach wypisuje wielkie EMERGENCY, a z tego co pamiętam to oni są zza wielkiej wody.

Ech, człowiek cały czas się uczy :)

Pozdrawiam

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu