Wiek: 78 Dołączył: 25 Mar 2002 Posty: 1194 Skąd: Szczecin/Karpacz
Wysłany: 15-07-2004, 11:45 Dwukolorowa bojka
Ostatnio będąc w sklepie widziałem dwukolorową bojkę jedna strona żółta druga czerwona.Jaka jest opinia na ten temat, sprzedawca mówił mi ,że to ostani krzyk mody .Ale jak to ma się do zasad kolor czerwony miejsce deko kolor żółty pomoc. Czy nie jest to jeszcze jeden gadżet???
Wiek: 46 Dołączył: 13 Mar 2002 Posty: 373 Skąd: Zabrze/Warszawa
Wysłany: 15-07-2004, 11:55
Nie wiem czy chodzi Ci o tą bojkę SCUBATECH ale jeśli tak to uważałbym na końcówkę do napełniania jej wężykiem średniego ciśnienia.
Scubatech ma plastikową końcówkę, która lubi się czasem złamać i zablokować waż przez co masz stały wydatek z węża średniego ciśnienia...
Co do kolorów tej boki to nie jestem pewien co oznaczają że niby pół na pół - z jednej strony wszystko jest OK a z tej jaskrawo żółtej to chyba tak nie do końca ....???
Podobnie jak ze znakami nurkowymi, znaczenie poszczególnych kolorów dla puszczanej bojki, powinno się ustalić podczas odprawy z zabezpieczeniem na powierzchni. Spotkałem się z oznaczeniem, że w sytuacji awaryjnej puszczane są dwie bojki.
Jeżeli chodzi o kolorystykę, to ostatnio usłyszałem opinię, że dwukolorowe boje wykonuje się z powodu lepszej czytelności koloru czerwonego w ciągu dnia (ostre słońce), a kolor zółto-seledynowy jest bardziej widoczny przy gorszej widoczności (szrarówka, zachmurzenie).
Znaczenie poszczególnych kolorów dla puszczanej bojki, powinno się ustalić podczas odprawy z zabezpieczeniem na powierzchni. Spotkałem się z oznaczeniem, że w sytuacji awaryjnej puszczane są dwie bojki...
Tak, ale zakładasz że nad wodą są tylko ludzie którzy brali udział w odprawie. Dla wszystkich pozostałych żółta boja będzie oznaczała "nurek potrzebuje pomocy". I co wtedy robić??? Owszem to nie jest wielki problem, ale może wywołać niepotrzebne zamieszanie.
Jeśli wisisz już na deco z boją i nagle coś się dzieje, to nie zwijasz poprzedniej bojki (bo i jak ??), tym bardziej nie odcinasz, tylko puszczasz drugą.
waldo napisał/a:
...a kolor zółto-seledynowy jest bardziej widoczny przy gorszej widoczności (szrarówka, zachmurzenie).
Ale w przypadku gorszej widoczności chyba lepiej umieścić na bojce błyskacz, będzie zdecydowanie bardziej widoczny
Wysłany: 15-07-2004, 14:56
Są dwa rodzaje bojek- jedną ciągniesz cały czas .
Druga, o której mowa - służy do oznaczenia miejsca wyjścia nurka i umożliwia "podwieszenie" się na dekompresji. Tą "strzela" się pod wodą.
Mocujesz ją do kołowrotka lub szpulki i napełniasz powietrzem z[ octopusa, węża średniego ciśnienia, automatu głównego, pistoletu
[ niepotrzebne skreślić]]
Po wypłynięciu na powierzchnię jest z daleka widoczna.
ale ja nurkowałem przez 10 lat bez żadnych papierów (w pełnym wyposażeniu) i nie czułem potrzeby posiadania zadnych papierów - dopiero zrobiłem je w zeszłym roku zupełnie przez przypadek.
Pokazałem co umiem instruktorowi (który swoja droga był bardzo po linii i na bazie i czepiał się do wszystkiego) i tak się stało że mam AOWD
Stopień: zdolny ale leniwy
Wysłany: 15-07-2004, 16:51
Radol napisał/a:
Tak, ale zakładasz że nad wodą są tylko ludzie którzy brali udział w odprawie. Dla wszystkich pozostałych żółta boja będzie oznaczała "nurek potrzebuje pomocy". I co wtedy robić???
Jesli kiedykolwiek bedziecie nurkowac w USA, to zrobcie dobra odprawe, bo tutaj kolory bojek nie maja zadnego "tradycyjnego" znaczenia. Zolty/czerwony sa "tradycyjne" w UK.
Jesli kiedykolwiek bedziecie nurkowac w USA, to zrobcie dobra odprawe, bo tutaj kolory bojek nie maja zadnego "tradycyjnego" znaczenia. Zolty/czerwony sa "tradycyjne" w UK.
No proszę, kto by pomyślał. Spodziewałem się bardziej że to w kowbojowie jest sztywno ustalone. W końcu to OMS na żółtych bojkach wypisuje wielkie EMERGENCY, a z tego co pamiętam to oni są zza wielkiej wody.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko