Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Legend kontra Cousteau
Autor Wiadomość
waldo 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-07-2004, 23:07   Legend kontra Cousteau

Witam !
Przymierzam się do przesiadki na Legendy, ale bardzo kontrowersyjnym elementem, jest ich powłoka (plastikowo-gumowa ?) na pierwszym stopniu, która może w znacznym stopniu utrudniać wymianę cieplną. Dodatkowo, plastikowe elementy pierwszego stopnia, również wyglądają na delikatne.
Alternatywą dla Legend jest Cousteau/Impuls. O ile do Cousteau nie mam zastrzeżeń (bardzo solidny z metalowym korpusem), to do Impulsa mam wątpliwości.

Automaty mają być wykorzystywane m.in. do nurkowań głębokich w zimnych wodach.
Czy mógłbym usłyszeć zdanie użytkowników ?

Łukasz 

Wysłany: 18-07-2004, 00:34   Automaty Aqualunga

Witaj
Nie jest prawdą, że jedynym drugim stopniem do Cousteau jest Impuls. Na zimne wody masz do wyboru dwa drugie stopnie, Glacia i Lx Supreme. Ja od 4 lat nurkuje na automacie Cousteau + Glacia. Przez ten czas wykonałem kilkaset nurkowań w zakresie do 50m. Nigdy nie wystąpiła jakakolwiek awaria, nieszczelność lub przypadek zamarznięcia. Z katalogu Aqualunga wynika że Lx Suprem ma trochę mniejsze opory oddechowe od Glacii. Nurkowałem na Lx Supreme tylko kilka razy i nie jest to podstawa do wypowiadania się na jego temat. Ja nie widziałem różnicy. Jak miałbym kupować nowy automat to tylko Aqualung Cousteau lub Titan a drugi stopnień Glacia lub Lx Suprem.
Pozdrawiam
Łukasz

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-07-2004, 10:11   Re: Automaty Aqualunga

Łukasz napisał/a:
Witaj
Nie jest prawdą, że jedynym drugim stopniem do Cousteau jest Impuls. Na zimne wody masz do wyboru dwa drugie stopnie, Glacia i Lx Supreme. Ja od 4 lat nurkuje na automacie Cousteau + Glacia.

Zastanawiałem się też nad Glacią, ale jestem ciekaw opinii na temat Impulsa (wycofywany ze sprzedaży).

Brałam też pod uwagę Apeks ATX100, ale ze względu na polskiego dystrybutora, jestem mocno zniechęcony - czy poza oficjalnym dystrybutorem mogę gdzieś zakupić zestaw serwisowy (narzędzia + części) ?

urwis 

Stopień: CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-07-2004, 10:48   

Mam zarówno Glację i Legenda LX. Używam w konfiguracji LX główny a Glacja jako drugi.Glację wypróbowałem w różnych warunkach nie było problemów. Cena przystępna nie mam problemów z serwisem.Kupowałem w OceanPro.Oczywiście to jest moje zdanie inne mają napewno fani Apexa.
Z tego co słyszałem to w waszych okolicach odbywają się różne pikniki na których można wypróbować sprzęt.

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 18-07-2004, 11:10   Re: Automaty Aqualunga

waldo napisał/a:
Brałam też pod uwagę Apeks ATX100, ale ze względu na polskiego dystrybutora, jestem mocno zniechęcony - czy poza oficjalnym dystrybutorem mogę gdzieś zakupić zestaw serwisowy (narzędzia + części) ?

Zamiast FDT wez DS4 -> identyczne bebechy za polowe ceny. Chyba ze interesuje cie trzy paski na trampkach :)

Zestawy serwisowe:
Narzedzia: typowe sklepy nurkowe -> Obi, Praktiker...

Praktycznie moze byc problem tylko z jednym kluczem. Ten mozna albo sememu dorobic, albo zainwestowac ~ 16 Euro n.p. http://cgi.ebay.de/ws/eBa...item=5109688835

Czesci: "typowi" dystrybutorzy Sumatec, Deepstop etc.
albo: http://cgi.ebay.de/ws/eBa...item=5108106639

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-07-2004, 20:53   Re: Automaty Aqualunga

martin napisał/a:
Praktycznie moze byc problem tylko z jednym kluczem. Ten mozna albo sememu dorobic, albo zainwestowac ~ 16 Euro n.p. http://cgi.ebay.de/ws/eBa...item=5109688835

Czesci: "typowi" dystrybutorzy Sumatec, Deepstop etc.
albo: http://cgi.ebay.de/ws/eBa...item=5108106639

Dzięki za wskazówki - optymistyczny powrót do wersji Apeksa :)

Jeżeli chodzi o DS4, to sprawdzając na ebay ceny (zrealizowane), ATX50 jest niewiele tańszy od ATX100.

Jednak nadal chciałbym poznać dalsze opinie użytkowników Legend, o zachowaniu tych automatów przy głębokich nurkowaniach w zimnych wodach.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu