Wysłany: 21-07-2004, 20:09 Cholera nie wiem jaką latarkę!?
Powiedzcie co kupić na allegro żeby być zadowolonym podczas nocnego nurka? Blu Light Scubapro- 210zł Lumen x6 - 110zł Vega2 - cena?? Latarka halogenowa - 49zł Lola- 245zł Tusa- 119zł ???? Ja sam nic nie wiem!!! ale dzięki wam???
Wysłany: 21-07-2004, 22:08
Czesc
Ja mam Vege 2 i w sumie jestem zadowolony swiatlo daje dobre. Jedny minus (jezeli wogole uznasz to za minus) to to ze jest ciezka po wlozeniu 5 bateri, jednak po podczepieniu do Jacketu ten problem w sumie znika...
Dla mnie Vega jest dobra...jednak pytanie do jakich nurkowan potrzebujesz ta latarke i jaka masz / o jakiej myslisz konfiguracji sprzetowej
Wysłany: 21-07-2004, 22:23 Re: Cholera nie wiem jaką latarkę!?
krzysiek-nurek napisał/a:
Powiedzcie co kupić na allegro żeby być zadowolonym podczas nocnego nurka? Blu Light Scubapro- 210zł Lumen x6 - 110zł Vega2 - cena?? Latarka halogenowa - 49zł Lola- 245zł Tusa- 119zł ???? Ja sam nic nie wiem!!! ale dzięki wam???
Ale co to ma być za latarka? Podstawowa? Zapasowa?
Lumen jest bardzo dobry na backup. Główna latarka powinna mieć
około 50W (albo HID). Cena 1500-7500 PLN.
Vega po wymianie żarówki na 20W i zastąpieniu baterii akumulatorami
ostatecznie może służyć za główne światło, bo świeci rzeczywiście nieźle.
Konrad masz rację bo taka moc jest przepiękna nocą pod wodą! oczywiście chodzi mi o zapasową o dobrym świetle a nie koniecznie wielkich gabarytów!? Grzegorz a ile taka Vega trzyma na bateriach?
Wczoraj byłem na nocnym i uzywalem lumen x 6 i naprawde dobrze swieci latarka , bylem pod wrazeniem jak taka nieduza latarka moze mocno swiecic ( porownwalnie do mini vega). Polesam ten sprzet. Jest on tak nieduza ze w razie dokupienia potem lepszej latary mozna jej uzywac jako backup bo bez problemu wejdzie w kieszen w jackecie( z Vega tego nie zrobisz )
Też kiedyś miałem ten sam kłopot z wyborem latarki. Kupiłem Vegę 2 i jestem bardzo zadowolony. Fakt przy zmianie baterii na akumulatorki znacznie polepsza się jej własność użytkowa jesli chodzi o czas świecenia ale wtedy po zanurzeniu latarka tonie.
Wiek: 78 Dołączył: 25 Mar 2002 Posty: 1194 Skąd: Szczecin/Karpacz
Wysłany: 22-07-2004, 09:36
Ja również używam Vegi2 a dodatkowo przym masce MiniQ40 Dive Light jako prowadzącej. Do Vegi używam baterii alkalicznych, ale też zastanawiam się nad zmianą na akumolatorki.
Witam,
Do tej pory to co widzialam z gornej polki (kupa kasy) i powalilo mnie na kolana to latarka Technisuba / Agualung (polaczyli sie) Alulight 35 Mangnum. Bagatelki 341 Euro. Ale ma moc! Rowniez Kowalski produkuje bardzo dobre - i drogie niestety latarki.
Pozdrawiam Bania
Wysłany: 22-07-2004, 10:57
Grześ napisał:
Cytat:
Fakt przy zmianie baterii na akumulatorki znacznie polepsza się jej własność użytkowa jesli chodzi o czas świecenia ale wtedy po zanurzeniu latarka tonie.
Ja mam normlane baterie alkaiczne i tez mi tonie Vega.
Krzysiu nie mam pojecia ile wyrzymuje na jednym komplecie baterii, gdyz z reguly nurkuje w dzien a Vege uzywam bardziej do nurkowan glebokich niz nocnych, ktorej tez ostatnio cos mi sie nie zdarzaja...
przerabiałem pare latarek
i zatrzymałem sie na etapie hida halcyona 9/18 proteus
i jak narazie nie nazekam a wrecz przeciwnie namawiam lepiej kupic raz a dobrze
pozdrawiam Kazik
Kainka i Robert
Wysłany: 22-07-2004, 17:27
Latareczka Lumen X6 jest swietna! Ale nie jako glowne zrodlo swiatla... Owszem, do nurkow nocnych sie nawet nadaje, oczywiscie krotkotrwalych... Swiatlo ma mocne i calkeim przyjemne tylko, ze na 30m nie bardzo zdaje egzamin. Okazuje sie wtedy, ze swiatlo jest bardzo punktowe. Ciezko jest plynac z ta latarka w ciemnosci (powyzej 20m) z pelnym komfortem. Strumien swiatla jest mocny, jednak bardzo skupiony.
Latareczka Lumen X6 jest swietna! Ale nie jako glowne zrodlo swiatla... Owszem, do nurkow nocnych sie nawet nadaje, oczywiscie krotkotrwalych...
Dlaczego krótkotrwałych? Od lat używam Lumena 6 jako głównego źródła światła. Na bateriach alkalicznych świeci ponad 4 godziny. W związku z tym rzadko się zdarza, żebym w sezonie musiał dwa razy wymieniać baterie.
Wysłany: 26-07-2004, 18:49 cholera nie wiem jaką latarkę?
Wszystkim dziękuje za rady! a z nich najwięcej razy padała nazwa latarki Lumen x6! więc taki będzie mój zakup! oczywiście podzielę się swoimi wrażeniami!
Lumena można udoskonalić wkładając w miejsce odbłyśnika jedną diodę o dużej mocy (1 W).Barwa światła jak HID (5500 K) ,trwałość ok. 100 000 godzin,kąt wiązki światła 10 stopni.Zdjęcie na http://www.allegro.pl/show_item.php?item=28835842
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 26-07-2004, 22:51
Bartłomiej Grynda napisał/a:
Lumena można udoskonalić wkładając w miejsce odbłyśnika jedną diodę o dużej mocy (1 W).Barwa światła jak HID (5500 K) ,trwałość ok. 100 000 godzin,kąt wiązki światła 10 stopni.
Rownie skutecznie mozna go udoskonalic wyciagajac baterie......
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko