Wysłany: 15-07-2004, 15:31 Borne Sulinowo - samolot
Witam wszystkich serdecznie!!!
Kilka razy nurkowałem już w jeziorach z okolic Bornego Sulinowa, w podwodnym lesie, na poligonie, teraz zatopiono tam łódź desantową i szukam zatopionego samolotu. O Bornym krąży wiele legend, ale informacja, którą dostałęm wydaje się bardzo prawdopodobna. Podobno w sierpniu mają wyciągać Sztukasa, który leży sobie teraz na 15 metrach. Sztukas ma stanąć w centrum miasta. Nie ukrywam, że bardzo chciałbym zobaczyć go pod wodą - i mam nadzieję, że może ktoś wie gdzie leży. Miejscowy "kustosz" powiedział, że boi się wskazać to miejsce ponieważ boi się zdemolowania wraku i okradzenia go - a jest podobno w doskonałym stanie. Niedługo jadę nurkować w okolice Bornego i może ktoś może dać mi info czy widział i gdzie taki samolot. Nic z niego nie będę wykręcał - obiecuję !!!
Pozdrawiam
nie wiem czy wiesz że jest tam zatopiony czołg -w okolicach poligonu...
oraz ciężarówka z ładunkiem ale.......nikt jej nie poleca bo może być BUMMMMMM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wysłany: 04-08-2004, 23:21
Czołg jest raczej w okolicy Międzyrzeckiego Rejonu Umocnionego. Stoi w jeziorze na poligonie na głębokości ok 8 metrów.
W czasie próby pokonywania jeziora po dnie zgasł mu silnik. Nie udało się go wyholować, więc wojacy usunęli z niego wszystko co niebezpieczne, lub wartościowe: silnik, amunicję, karabiny i zamek od armaty. A reszta została.
Nie każdy niestety może sobie wokół niego ponurać. A szkoda. Podobno niezła zabawa.
---------------------------------
Wysłany: 04-08-2004, 23:28 Re: Borne Sulinowo - samolot
Voodoo napisał/a:
Sztukas ma stanąć w centrum miasta.
Trochę nieprawdopodobne. Nie wiem jaka to wersja, ale to byłby zdaje się jedyny cały egzemplarz w Polsce i jego miejsce jest raczej w muzeum w Krakowie. Tam przynajmniej umieliby o niego zadbać.
Szkoda by było, gdyby został nieumiejętnie odrestaurowany, albo żeby go pijaczkowie porozbijali. Nie widziałem jeszcze samolotu stojącego w mieście, który byłby w dobrym stanie. Jak chcą go postawić w parku, to niech sobie może lepiej leży na tych 15 metrach...
-----------------------------
Wiek: 78 Dołączył: 25 Mar 2002 Posty: 1194 Skąd: Szczecin/Karpacz
Wysłany: 04-08-2004, 23:35
Misteres napisał/a:
Czołg jest raczej w okolicy Międzyrzeckiego Rejonu Umocnionego. Stoi w jeziorze na poligonie na głębokości ok 8 metrów.
Misteres
Proszę o podanie bliższych namiarów oraz gdzie załatwiać zezwolenie na nurkowanie.
Wysłany: 04-08-2004, 23:54
Niestety jeszcze nie wiem. O czołgu dowiedziałem się przypadkiem i zupełnie nieformalnie.
Spróbuję się czegoś dowiedzieć, ale trochę to potrwa, niestety.
--------------------------------
Wysłany: 06-08-2004, 14:21 Re: Czołg ???!!!!
Witam wszystkich.
Podaję namiary na czołg:
Jezioro Rakowe na poligonie wojskowym w Wędrzynie,3 kilometry od Sulęcina,50-60 km? od Gorzowa. Wjazd możesz próbować załatwić w jednostce wojskowej w Wędrzynie, jak się nie uda to pogadaj z tubylcami, jeżdżą tam się kąpać. Na poligonie jest kilka jezior, więc określ o które chodzi. Musisz tylko uważać, żeby nie było w tym czasie żadnych manewrów na poligonie. W jeziorze ćwiczą czasem saperzy, ale do czołgu nie dotykają się. Jeziorko bardzo małe, w najszerszym miejscu góra 500-600 m, maks. głębokość 11m.Podjeżdżasz do pomostu(jest tylko jeden),wchodzisz na niego i po prawej stronie(100m) zauważysz wystającą z wody rurę stalową-to tam. Czołg T-34,leży na głębokości 5m,dno piaszczyste, koniec lufy na głębokości 2 m. Widoczność w jeziorku ok.5m.Nurkowałem tam w ubiegłym roku, nury rewelacja, czołg jest w idealnym stanie, można otwierać klapy, zrobiłem tam 6 nurkowań po 60minut i chętnie tam wrócę. W najbliższym czasie nie będę miał czasu na wyjazd w Polskę, więc nurkuję w okolicach Lublina- jez. Piaseczno-zapraszam na wspólnego nura.
Pozdrawiam
Leon
Ostatnio zmieniony przez leon 08-08-2004, 19:52, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 07-08-2004, 23:22
A ja odpisuję na pytania Urwisa i Misteresa
urwis napisał/a:
Misteres napisał/a:
Misteres
Proszę o podanie bliższych namiarów oraz gdzie załatwiać zezwolenie na nurkowanie.
Wysłany: 09-08-2004, 20:39
Zdaje się, że czołgów i innego pancernego sprzętu jest w naszych wodach dostatek. Trza się "tylko" zorientować, gdzie.
W końcu w bajorze przy co drugiej polskiej wsi leży conajmniej jeden Tygrys...
------------------------------
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko