Wysłany: 29-07-2004, 11:11
Ja równiez polecam Lumen X6 w necie mozna ją dostać za ponad 100 zł. Jest to dobra latarka do niezbyt głebokich nurkowań. Jeśli będziesz potrzebował czegoś mocniejszego to musisz wydac dużo więcej i zostawisz sobie lumen'a na zapas. A jesli Tobie wystarczy to bedziesz zadowolony z relacji jakość/cena.
Co prawda od niedawna (kilka nurów), ale z dużym zadowoleniem używam latarki UK LightCanon 100 (HID). Moc i kolor światła - doskonałe. Solidna konstrukcja z blokowanym włącznikiem. W zestawie są również 2 filtry szerokokątne (rozpraszające światło) dzięki czemu może służyć jako oświetlenie do zdjęć czy filmu (dopiero będę próbował). Wyposażona jest w chwyt pistoletowy. Świeci 3 godz. na 8 bateriach R14.
Niestety u nas kosztuje koło 1300 zeta, ale już w niedalekich Stanach można ją dostać za niecałe 160$
Jako zapasową (do tej pory główną) mam Lumen X6 i jestem zadowolony. To tania i dobra latarka.
Potrzebujesz jeszcze tylko akku, palnik i ladowarke. Moge tez zalatwic palniki HID 10W Glowica byla pod nie projektowana, sa to identyczne palniki jak w Latarkach "H"
Do dostania w dobrym sklepie nurkowym (Obi, Praktiker...) na stoisku z artykulami do instalacji sanitarnych. U nas nazywa sie to "Schlauchschelle", artykul za paredziesiat centow. Zwroc uwage zeby byly z nierdzewki.
kiniuk
zgodnie z informacją jaka zamiesciłes w twoim profilu jestes szczesliwym posiadaczem stopnia AOWD , nie jestes poczatkujacym nurkiem i robiac ten stopien napewno posiadłes wiedzę o poszerzonym spektrum
pytasz jaka latarke kupić na nurkowania nocne a wiec pozwole udzielic tobie mojej skromnej rady:jak wiesz podczas nurkowania nocnego powinienes posiadac więcej zródeł swiatła jak jedno ( dokładnie cztery ) jako zródło nr. jeden polecam WEGA 2 na baterie - tansza i bardziej niezawodna od akumulatorków ( oczywiscie wszystkie z bateriami tona bez wyjatku )
jako zródło nr. dwa - np. LUMEN ( zawsze łatwiej chociaz skołowac od kolegi jesli nie ma finans. na zakup )
rozumiem ze o nr. trzy i cztery nie chcesz nawet słyszec to powiem krótko dlaczego proponuje WEGE i to na bat. spokojnie wykonasz kilka nurkowań nocnych po 45 min. i w razie wyładowania swiatło nie zgasnie ci od razu w ciagu 2 min jak ma to miejsca przy aku mozna kupic uzywana juz za 300zł czyli cena tez nie jest za tak dobre swiatło zbyt wysoka jesli bedziesz w przyszłosci chciał to zawsze mozna przerobic na akumulatorowa poza tym nie zawsze jestesmy na nurkowisku gdzi mozemy podłaczyc ładowarkę. Jesli bedziesz chciał wydac wiecej kasy na coś ekstra to zawsze sprzedasz ja od reki
Sam zaczynałem od takiej i mam ją do dzisiaj bo ze sprawdzonym sprzetem trudno sie rozstac.
Taka jest moja skromna opinia o tym wyrobie i nie wszyscy muszą się ze mną zgadzac
szanuje opinie innych kolegów i nigdy nie mówię ze takie roawiazanie jest najlepsze i jedyne ale jest to pewien kompromis pomiedzy ceną i jakością
z pozdrowieniami Waldek
Wysłany: 10-08-2004, 18:57 Latarka kupiona i sprawdzona!
Widziałem wiele świateł pod woda na nocnym nurku! Wszystkie z tego samego przedziału co Lumenx6! Ale żadna nie dorasta do Lumenax6! (wyłączając vegę 2 ) Więc jestem zadowolony i pod wrażeniem bo przecierz to naprawdę jest małe proste i przemyślane urządzonko!
My sprzedajem latarki Green Force. Szczegóły na stronie http://www.underwater.pl . Może ktoś zechce profesjonalne podwodne światło, wówczas zapraszamy.
Więc dobrze,
dlaczego cztery??? Nie wiem o co chodziło przedmówcy, ale jest jedna sytuacja w której zaleca się 4 niezależne żródła światła.
I nie chodzi tu o zwykłe nurkowania, ale o nurkowania jaskiniowe, a wszystko za sprawą tych zza wielkiej wody, którzy zalecają jedno światło podstawowe i 2x zapas. Jednak w przypadku końca światła głównego zaleca się natychmiastowe zakończenie dalszej eksploracji, w związku z czym nasi jaskiniowcy zalecają 4 źródła światła 2xakku + palnik oraz 2x zapas, dzięki czemu przy wykończeniu jednego światła można dalej eksplorować jaskinię a jeszcze ma się 2 zapasy.
Ale jest to jedyna sytuacja o której ja słyszałem i całkiem mozliwe że coś pokręciłem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko