Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Apex ATX 50 czy Mares Abyss Titan
Autor Wiadomość
ed 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-08-2004, 08:10   

taaa dotej pory mam pretensje do mamy ze kupaila mi noz maresa :-D

pozdrowienia
ed

nseal 

Stopień: jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-08-2004, 08:22   

tomkozd napisał/a:
Chłopak się zapytał czy te które wybrał są dobre...i są - wystarczy. Co wybierze to wybierze

Brak umiejetności czytania ze zrozumieniem?
Kolega napisał że jest na etapie kompletowania sprzętu, ma dwa typy i prosi o radę. Ja bym w tej sytuacji szukał opinii użytkowników albo zapytał jakiegoś guru... Guru widać nie ma pod ręką więc pyta na forum.

tomkozd 

Stopień: posiadam
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-08-2004, 10:20   

nseal napisał/a:
Brak umiejetności czytania ze zrozumieniem?

Kolega pytał o radę to prawda, ale dyskusja przerodziła się w częsci przypadków w "moje jest lepsze". No ale co ja mogę wiedzieć mając kłopoty z czytaniem.

Mrówa 

Stopień: DM pedi/ AN Iantd
Wysłany: 12-08-2004, 21:15   

pierdu pierdu a rowery mokną w tym przedziale cenowym prawie każdy automat jest najlepszy na swiecie , nikt nigdy nie miał z nim kłopotów i jest tysiąc szczęśliwych uzytkowników . Ja sie droczyłem tylko z tym apeksem . bo miałem sarkastyczny humor :mrgreen: . A dyskusje czy lepszy aqalung od posejdona sa faktycznie bezpłodne .

Sonny 

Stopień: Modny bo z IANTD :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-08-2004, 12:18   

A mam takie pytanko ja juz tak mowimy o automatach...czy ktos z Was nurkowal na Comex'ach ?? (wiem, ze odbiegam troche od tematu, ale licze ze wybaczycie... :oops: )

Slawek Packo 

Stopień: nurek
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-08-2004, 15:29   

Sonny napisał/a:
A mam takie pytanko ja juz tak mowimy o automatach...czy ktos z Was nurkowal na Comex'ach ?? (wiem, ze odbiegam troche od tematu, ale licze ze wybaczycie... :oops: )

NIestety nie ma juz firmy Comex. Zbankrutowala w maju tego roku. Moze ktos to przejmie ale na razie nie wiadomo kto. Automat w pozadku chociaz duzo za drogi jak na swoje mozliwosci.

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 14-08-2004, 18:18   

Dorota i Wojtek napisał/a:
hm... z czego ściągasz membranę w Twoich Apeksach?

Tak analizujac budowe moich apeksow podsuwaja mi sie dwie membrany, z ktorymi mozna miec problemy:

Memrabana wydechowa 2. stopnia: Nowa ma "nozke" ktora ulatwia przeciagniecie przez otwor w obudowie i ktora sie potem odcina.

Nowa membana wdechowa 2. stopnia: nowa (IIRC weszly poczatek tego roku) jest dwuczesciowa, sklada sie z plastikowego taleza i gumowego "O" zakladanego naokolo taleza.

W obu przypadkach nie Apeks winnien, tylko majsterkowicz.

Arystokrata 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-08-2004, 13:34   Apex ATX 50 czy ....

Witam

Wielkie dzięki wszystkim za wypowiedzi.
Zanim jednak zdecyduję się na zakup automatu, chciałbym jeszcze o coś zapytać.
Dręczy mnie traki problem: Podczas nurkowania w Egipcie za każdym razem cholernie zasychało mi w gardle. Co było tego przyczyną?. Czy w powyższych automatach zostało to w jakiś sposób rozwiązane i czy jest w nich jakiś system nawilżania gardła i przełyku?

Pozdrawiam

Tomek Radomski 

Stopień: zwykły nurek
Kraj:
Cuba

Wysłany: 17-08-2004, 16:43   

Ostatnio kupilem automaty sherwooda - problem suchego gardla nie istnieje, co prawda nurkowalem z tym tylko raz, ale ZUPELNIE nie czulem suchosci w ustach i gardle.

Sonny 

Stopień: Modny bo z IANTD :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-08-2004, 18:47   

Problem suchosci w gardle jest spowodowany suchym powietrzem z butli... Automaty tego nie rozwazuje bo nie maja funkcji nawilzacza...(a szkoda :lol: ). Jednka mozna temu latwo zaradzic...wystarczy napic sie wody nie gazwanej przed nurkowaniem i po sprawie...

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 17-08-2004, 19:19   

Tomek Radomski napisał/a:
Ostatnio kupilem automaty sherwooda - problem suchego gardla nie istnieje, co prawda nurkowalem z tym tylko raz, ale ZUPELNIE nie czulem suchosci w ustach i gardle.

Na pewno nie z powodu AO.

Wszelkiego rodzaju "nawilzacze" sa zwyklym chwytem reklamowym: powietrze z pierwszego stopnia jest zimne, i moze przyjac tylko ograniczona ilosc pary wodnej. Reszte przyjmuje dopiero po ogrzaniu w ustach, gdzie rownoczesnie sie nasyca.

Tomek Radomski 

Kraj:
Cuba

Wysłany: 18-08-2004, 00:32   

moze masz nawet i racje, bede na spotkaniu III, wyprobujesz i moze nawet podzielisz sie z reszta forumowiczow

Tomek Radomski 

Kraj:
Cuba

Wysłany: 18-08-2004, 00:35   

a jak Ciebie nie bedzie to sie chetnie umowie na nura kiedykowiek w przyszlosci

waldo 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-08-2004, 00:57   

a jak Ciebie nie bedzie to sie chetnie umowie na nura kiedykowiek w przyszlosci

Na Sherwood Maximus zrobiłem dużo nurkowań i mogę potwierdzić, że Martin ma rację - nie odczuwam różnicy pomiędzy suchością powietrza wdychanego z Apeksa ATX40 a Sherwoodem Maksimus.

Tomek Radomski 

Kraj:
Cuba

Wysłany: 18-08-2004, 01:28   

na Apexie nie nuralem, ale chetnie sprawdze

PiotrS 

Stopień: owd
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-08-2004, 10:45   

WITAM!!

Osobiście używam starego wysłużonego apeksa odkupionego ze szkoły nurkowej i jestem zadowolony (po prostu dobrze trafiłem) :-D Moja rada: Ważne żebyś kupił nowy sprzęt bo możesz tak dobrze jak ja nie trafić, a co nowe to nowe masz pewność że nie będziesz miał niespodzianki.

POZDRAWIAM.

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 18-08-2004, 18:56   

moze masz nawet i racje

Moze nie ja a fizyka?

Cytat:
bede na spotkaniu III

Ja niestety nie...

Cytat:
wyprobujesz i moze nawet podzielisz sie z reszta forumowiczow

Moze podziele sie paroma wzorami:

Bezeichnungen:
r = relatywna wilgotnosc
T = Temperatura w °C
TK = Temperatura w Kelvinach (TK = T + 273.15)
TD = Temperatura skraplania w °C
DD = cisnienie pary wodnej w hPa
SDD = maksymalne cisnienie pary wodnej w hPa

const.
a = 7.5, b = 237.3 dla T >= 0
a = 7.6, b = 240.7 dla T < 0

R' = 8314.3 J/(kmol*K)
mw = 18.016 kg
AF = absolutna ilosc wody (g w m3 powietrza)

Formeln:

1. SDD(T) = 6.1078 * 10^((a*T)/(b+T))
2. DD(r,T) = r/100 * SDD(T)
3. r(T,TD) = 100 * SDD(TD) / SDD(T)
4. TD(r,T) = b*v/(a-v) mit v(r,T) = log10(DD(r,T)/6.1078)
5. AF(r,TK) = 10^5 * mw/R' * DD(r,T)/TK;
AF(TD,TK) = 10^5 * mw/R' * SDD(TD)/TK

Pytanie za sto punktow:
zakladajac ze powietrze w puszcze jest w 100% nasycone i ma temperature otoczenia (4°C), jak mocno nasycone jest po ogrzaniu sie w jamie ustnej?

kjar 

Stopień: MSD
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-08-2004, 12:47   

martin napisał/a:

Moze podziele sie paroma wzorami:

Martin,
Subiektywnie odczuwalna wilgotność powietrza oddechowego to coś bardziej skomplikowanego niż równania stanu gazów i równowagi fazowej.
Nie analizowałem dokładnie mechanizmu nawilżania powietrza własnym wydechem stosowanego w sherwoodach, ale jestem przekonany, że to działa. Używam tego automatu od prawie 2 lat i nigdy suchość w ustach nie była dokuczliwa, a już na pewno nie tak jak odczuwałem to na poprzednio stosowanych automatach (nawy nie pomnę, bo był to sprzęt wypożyczony). Zdarzyło mi sie również zmienić pod wodą II stopień (główny na octopus). Różnica w nawilżenia była wyczuwalna.

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 19-08-2004, 18:36   

kjar napisał/a:
Subiektywnie odczuwalna wilgotność powietrza oddechowego to coś bardziej skomplikowanego niż równania stanu gazów i równowagi fazowej.

Z subjektywnie odczuwalnymi rzeczami to w praktyce roznie bywa, n.p. subjektywne orgazmy nie zawsze musza byc prawdziwe ;)

Jestem technikiem, wierze w to co potrafie przeliczyc.

kjar napisał/a:
Nie analizowałem dokładnie mechanizmu nawilżania powietrza własnym wydechem stosowanego w sherwoodach, ale jestem przekonany, że to działa.

IIRC kawalek metalu znajdujacy sie w drodze przeplywu powietrza. Wilgotnosc znajdujaca sie w wydechanym powietrzu kondensuje na nim i ma nawilzac powietrze wdychane.

McGrzegorz 

Wysłany: 23-08-2004, 22:03   

jakiś DIR-owiec był na 313 (czego Ci osobiście nie zalecam) - ale.... Miał ABYSSA
w RPA (gdzie nurkowanie polecam!) 5 zeszło na 50m i w 4stopniach (jezioro) próbowali zamrozić Abysa dychając z niego na podpietych 2 stopniach - niestety (stety) im sie nie udało
:razz: mnie się też nie udało, nawet pompując ponton ;-)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu