Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Jacket DIVE SYSTEM DEEP
Autor Wiadomość
kaczor 

Wysłany: 26-08-2004, 22:41   Jacket DIVE SYSTEM DEEP

Proszę o opinie na temat nowego Jacketu DIVE SYSTEM "DEEP"
czym się różni od "TEKKY" i czy na plus .

Marcellus 

Wysłany: 27-08-2004, 13:57   

Mam Deep od niedawna, zrobiłem w nim jakieś 12 nurkowań, ale jestem z niego bardzo zadowolony. W porównaniu z Tekky, kamizelka jest skromniejsza ( liczba materiału ), no i ma cztery kieszenie, które można zakłądać w miarę potrzeb, zarówno klapą do góry jak i do dołu.

No i, choć to chyba jest już tez w nowych tekk'ach, przyciski inflatora są srebrne. Dzięki czemu kapitalnie spełniają rolę lusterka wstecznego, jeśli chcesz zobaczyć czy masz jeszcze partnera :mrgreen:

Mirek 

Stopień: CMAS PT1
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-08-2004, 14:29   Jacket DiveSystem Deep

Zakupiłem jakis czas temu ten jacket. Zrobiłem w nim niedużo, bo około 10 nurów. Deep ma trochę inaczej rozplanowane kieszenie. Dwie są balastowe i dwie na drobiazgi. Ma mniej D-ringów niż Tekky, co moim zdaniem jest plusem, bo Tekky miał ich za dużo. Płyta jest stalowa, w Tekky jest chyba alumniowa (ale tego nie jestem pewien). W Deepie jest nowy typ inflatora. Mozna go poznać po metalowych przyciskach, w Tekkim były plastikowe.

Między plecami a płytą są dwie kieszenie. Z jednej strony jest kieszeń, na bojkę (otwarta od dołu), z drugiej strony jest kieszeń otwarta od góry z zapięciem, w sam raz na akumulator od latarki. Długość tych kieszeni to około 35 centymetrów, a średnica około 8 cm.

Plusy:
- długi inflator
- inflator umozliwia precyzyjne dozowanie powietrza
- gumki - można podczepić pojedyńczą butlę lub twinset (to dla tych nie zdecydowanych). W zestawie jest adapter do pojedyńczej butli.

Minusy:
- gumki - Niestety czasami tworzą się bąble powietrze w dolnej części jacketu i w pozycji poziomej, potrafią wyciągać nogi do góry.

To jest tylko moje zdanie. Może ktoś jeszcze się wypowie...

Mieto
[Usunięty]

Wysłany: 27-08-2004, 17:10   

Można znaleść w internecie coś o tym skrzydle i coś się więcej dowiedzieć?
Bo jak mi się wydaje to nowy produkt?

Mirek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-08-2004, 21:20   Strona

Mieto napisał/a:
Można znaleść w internecie coś o tym skrzydle i coś się więcej dowiedzieć?
Bo jak mi się wydaje to nowy produkt?

Na stronie www.divesystem.com jest zdjęcie. Jest też opis, ale tylko po włosku.

Mirek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-08-2004, 21:36   Zdjecia

Wygląda on mniej więcej tak:

Zdjęcia są zrobione zaraz po zakupie :-D

lobster 

Stopień: zdolny ale leniwy
Wysłany: 27-08-2004, 22:33   

Jezu. Toz to monstrum jest. :shock:

waldo 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-08-2004, 22:41   

lobster napisał/a:
Jezu. Toz to monstrum jest. :shock:

Ale jaki ma za to fajny, długi inflator ! :?: :spoko:

WolfEeel 

Stopień: AOWD
Kraj:
Canada

Wysłany: 28-08-2004, 02:03   

A za to jaki ladny baleronik :obiad:

Mieto
[Usunięty]

Wysłany: 29-08-2004, 21:28   

Hmm.... KRW wydaje się bardzo wielkie a jak widzę ma chyba tylko jeden worek. No i ten inflator... trochę dłuższy niż zwykle. Takie skrzydło to na głębsze eskapady ewidętnie.

lobster 

Wysłany: 30-08-2004, 00:21   

Mieto napisał/a:
Hmm.... KRW wydaje się bardzo wielkie a jak widzę ma chyba tylko jeden worek. No i ten inflator... trochę dłuższy niż zwykle. Takie skrzydło to na głębsze eskapady ewidentnie.

Nie bardzo kumam dlaczego z duzej pojemnosci i pojedynczego worka i inflatora jak stad do krakowa wynika konkluzja, ze to skrzydlo na glebsze eskapady.

Do czego sie przydaje taki inflator jak szlauch do podlewania ogrodu tak w ogole? Ma jakies zalety? Ja w sumie nie slyszalem nigdy jakiegokolwiek argumentu za.

kjar 

Stopień: MSD
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-08-2004, 10:34   

lobster napisał/a:

Do czego sie przydaje taki inflator jak szlauch do podlewania ogrodu tak w ogole? Ma jakies zalety? Ja w sumie nie slyszalem nigdy jakiegokolwiek argumentu za.

Daje sie obsługiwać stopami bez ściągania płetw :)

Mieto
[Usunięty]

Wysłany: 30-08-2004, 12:15   

lobster napisał/a:

Nie bardzo kumam dlaczego z duzej pojemnosci i pojedynczego worka i inflatora jak stad do krakowa wynika konkluzja, ze to skrzydlo na glebsze eskapady.

Żle mnie zrozumiałeś. Co do głębokości to spojrzałem na wielkość worka. Nie wydaje się że jest to worek przeznaczony na nurkowania rekreacyjne. Na zdjęciu wydaje się bardzo ogromny. Na takim worku to chyba do 10 metrów na butli 10l to tak nie za bardzo (Przyznasz chyba rację :?: ). Takie wielkie worki robione są (zazwyczaj)na zestawy dwubutlowe (a można też i na jednym na upartego). A przecież na dwóch butlach nie będziesz nurkował do tych 10 metrów:). Inny problem to dla kogo jaka głębokość jest duża. Ja mam uprawienia do 40, a jeżeli ty nurkujesz na TMX to już to jest inna rozmowa.
Z inflatora nie wyszła powyższa myśl(i z ilości worków). Po prostu zwróciłem uwagę na jego długość.... no jest ździapo długi. Widocznie producent miał jakiś cel w wytwarzając taki długi. Co chyba nie jest zgodne z DIR (ja nie jestem DIRowcem i nie będę , więc mogę się mylić w tym artefakcie). Jak widać cały świat nie opiera się tylko na DIR filozofii i sprzęcie Halcyona. Pozdrawiam ciepło.

lobster 

Wysłany: 30-08-2004, 19:09   

Mieto napisał/a:
Widocznie producent miał jakiś cel w wytwarzając taki długi.

No wlasnie czemu taki dlugi? Co to ulatwia?

Mirek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-08-2004, 19:20   

lobster napisał/a:
No wlasnie czemu taki dlugi? Co to ulatwia?

Mnie np. łatwiej jest opróżnić KRW bez zmiany pozycji. Jak pływałem w KRW w którym był krótki inflator, to zawsze w momencie opróżniania musiałem zmienić pozycję na bardziej pionową (odchylić się). Zazwyczaj pływam w pozycji poziomej i nie lubie jej zmieniać, jeśli nie muszę.

Co do wielkości... na zdjęciach ten jacket jest napompowany, więc wydaje się większy niż jest w rzeczywistości.

waldo 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-08-2004, 19:51   

Mirek napisał/a:
Mnie np. łatwiej jest opróżnić KRW bez zmiany pozycji. Jak pływałem w KRW w którym był krótki inflator, to zawsze w momencie opróżniania musiałem zmienić pozycję na bardziej pionową (odchylić się). Zazwyczaj pływam w pozycji poziomej i nie lubie jej zmieniać, jeśli nie muszę.

Aby opróżnić KRW w pozycji poziomej przy tak długim inflatorze, musisz unieść go tak wysoko, aby wyeliminować "kolanko" na wężu.

Baster 

Stopień: bez znaczenia
Kraj:
Japan

Wysłany: 30-08-2004, 20:58   

Cytat:

A nie łatwiej zawsze używać najwyżej położonej spłuczki miast gimnastykować się? :cool: Swoją drogą też mam taki długi inflator w Dive Systemie i skorzystanie z zaworu upustowego to ostatnia rzecz na jaką mam ochotę - dlaczego? - ano dlatego,że ma tendencje do zacinania się..i regularna konserwacja pomaga tu tylko na najbliższe nurkowanie :evil: Wie ktoś może,gdzie można kupić sam inflator i w jakiej cenie :) ? (najlepiej krótki... ;-) )

lobster 

Wysłany: 30-08-2004, 21:18   

Mirek napisał/a:

Mnie np. łatwiej jest opróżnić KRW bez zmiany pozycji. Jak pływałem w KRW w którym był krótki inflator, to zawsze w momencie opróżniania musiałem zmienić pozycję na bardziej pionową (odchylić się).

Hmm. cudow nie ma - jesli nie masz gazu nad lewym ramieniem to ani krotki ani dlugi nic nie spusci.

Hmm. Moze to jest tak, ze krotki ciezko jest do gory podniesc, bo reka sie nie daje tak wygiac do tylu i do gory a dlugi mozna na ta wysokosc podniesc o wiele latwiej bo daje sie tez wyciagnac lapsko do przodu? Chyba kumam.

Abstrahujac od tego jak to dziala, masz moze zawor upustowy przy dnie skrzydla po lewej stronie? To dziala jeszcze lepiej, bo sie daje jednoczesnie spuszczac i pedalowac w dol.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu