Wojtek, kiedyś podesłałeś mi rysunek ze strzałką "od góry" (i też tam właśnie kiedyś z Batysferą byłem).
Czyli są dwa miejsca? Niestety chyba oba z tą samą wadą: w lesie, gdzie zabroniony jest wjazd pojazdami silnikowymi.
Słyszałem, że ludzie nurkujący wjeżdżają tam mimo wszystko i jakoś zawsze da się dogadać (nie słyszałem o mandacie). Ale to jest - "słyszałem". Jeśli macie inne doświadczenia, być może przykre (mandat) to poradzicie coś a inni nie popełnią błędów. Nie sądzę aby ktoś taszczył cały ekwipunek od drogi bo to może być około 1 km.
ptja [Usunięty]
Wysłany: 08-04-2013, 14:50
PIOZYT napisał/a:
(nie słyszałem o mandacie).
ja słyszałem, niestety (ale sam wjeżdżałem i się udawało).
w zeszłym sezonie jak byłem ze znajomymi w weeken przyjechała Policja i chciała wystawić mandat - całe szczescie że byłem wtedy w wodzie a Panom Policjantom nie chciało sie czekać.
Przewaznie z tego co słyszałem są w dobrym humorze i każą wyjechać bo jak nie to.....
Zbiornik fajny, często tam jestem w sezonie, od miejsca gdzie wchodzi się do wody wg strzałki WW max głebokosc jaką znalazłem to 18 metrów.Po drugiej stronie zbiornika max po 40minutowym nurkowaniu to 4m.
NO cóż. Może właśnie teraz siedzą na tym forum i planują kiedy podjechać aby wlepić mandacik. I jak tu umawiać się na nurka??
Czy może ktoś słyszał o fakcie wniesienia opłaty za nurkowanie?? Może opłata rozwiązała by problem?
To z drugiej strony to fajne miejsce, jak się jedzie z nienurkującą rodziną, latem. Tam jest prawie plaża i płytko, więc dzieciaki mogą brykać ile wola.
Zaś na policjantów mam swój sposób. Wymaga nieco pracy, ale per saldo się opłaca.
Oto on:
Po przyjeździe poświęcam kilka minut wraz z zona na posprzątanie terenu. Zbieramy puszki, butelki i inne śmieci po wędkarzach i niestety nurkach także. Widok stery starych śmieci i stojące obok chwytaczki działa rozbrajająco na panów policjantów lub leśników. Wizyta kończy się uśmiechem i uściskiem reki a i miejsce zyskuje na walorach estetycznych.
Zaintrygował mnie "chwytaczek" - co masz na myśli?
Sama idea jest całkiem OK !!! Sam często zabieram śmieci po "polaczkach". Cóż, muszę przyznać, ze to również nasze środowisko nurków - niestety, ale pozostaję w nadziei, że to się zmieni. STAĆ NAS NA KULTURĘ
To wygląda jak poważna inwestycja w działania pro-nurkowe skierowane na służby państwowe gotowe do pozbawienia nas pewnych ilości funduszy.
Hmmm... Warto sprawę przemyśleć
ptja [Usunięty]
Wysłany: 10-04-2013, 23:33
Zadałem takie pytanie właściwemu miejscowo nadleśnictwu (w Kutnie):
Szanowni Państwo,
jestem nurkiem rekreacyjnym i mieszkam w Łodzi. /.../
Niestety w naszej okolicy niewiele jest akwenów pozwalających na ćwiczenia związane z nurkowaniem. Jednym z nich jest oddalone od Łodzi o ok.60km jezioro Rydwan k. Łowicza, które zdaje się podlega nadleśnictwu kutnowskiemu.
Czy jest możliwość otrzymania jakiegoś zezwolenia od Was pozwalającego na wjazd do lasu samochodem (ewentualnie kilkoma samochodami członków zespołu nurkowego, bo ze względów bezpieczeństwa nurkuje się zawsze zespołowo) na czas nurkowania?
Wiem, że Kodeks Wykroczeń zabrania wjazdu pojazdami silnikowymi do lasu, ale niestety ekwipunek nurka waży sporo (w zależności od konfiguracji nawet ponad 40kg) i noszenie go przez las jest strasznie uciążliwe.
Chodzi o dotarcie do północnego brzegu zbiornika o kształcie przypominającym młotek leżącym na działkach 568, 569, 570, 571, 575 i 576,wg serwisu geoportal.gov.pl oznaczonych 100507_2.0004.xxx (droga wiedzie przez las na odcinku ok. 1,5km).
Przyznam się, że parę razy udało mi się tam dojechać bez spotkania ze strażą leśną, ale zdecydowanie wolałbym uzyskać zgodę oficjalnie niż liczyć na "łut szczęścia".
Wykonałeś ruch, który z góry był skazany na porażkę. Z reguły leśnictwo ma potrzeby i prośby nurków w d... stąd taka odpowiedź. Ale kto nie próbuje ten nie wie!!!
Dzięki za informację.
Zastanawiam się czy nie lepiej by było wystosować podobne pismo właśnie do PZW w Skierniewicach - przynajmniej mają wiedzę o zbiorniku.
Mogą się obawiać, że nury im wszystkie ryby zjedzą, ale jest szansa (jakieś 10%-15%), że ktoś (myślący materiał ludzki) się zastanowi i okaże łaskę
Chyba, ze już do nich pisałeś to też pochwal się - poproszę.
Co ma PZW do wydawania zezwoleń na wjazd do lasu?Wygląda na to że Nadleśniczy próbuje się wymiksować od ewentualnej odpowiedzialności.Ciekaw jestem co na tak postawioną prośbę odpowie PZW w Sierniewicach.Czy nie będzie to odsyłaniem od Annasza do Kajfasza ..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko