Wysłany: 08-01-2015, 06:07 Transport sprzętu nurkowego do Egiptu
Witam
Chciałbym się dowiedzieć jak najlepiej zapakować sprzęt (co w głównym a co w podręcznym bagażu),żeby dodatkowo nie zapłacić za nadbagaż i żeby celnicy nie robili problemów?Co ze skrzydłem?Co zabrać ze sobą na nurki w Egipcie?
Zawsze wożę automaty w podręcznym dla pewności, że nikt nie będzie nimi rzucać oraz jakąś elektronikę: kamerka, komputerek a reszta w głównym ląduje, tj: pianka, skrzydło, płetwy, maska. Automaty co prawda zawsze też muszę pokazać na odprawie ale jak celnicy upewnią się że to nie uran to jest ok.
Komputery i automaty w podrecznym.
Jesli lecisz linia small planet, to najlepiej od razu wykup dodatkowy bagaz na sprzet sportowy, bo jesli znajda Ci w glownym bagazu sprzet do nurkowania, to choc miescisz sie w 20 kg, to i tak bedziesz doplacal ! Ponoc maja to zapisane gdzies w regulaminie...
A najlepiej w ogóle nie latać "small planet" bo to największy syf. W porównaniu z Enterair mają mniej miejsca między fotelami a do tego każą za wszystko płacić i mają stare samoloty.
Poza tym czemu dawać zarabiać liniom litewskim skoro można polskim?
Co do latania, to przy odprawie powrotnej z Egiptu zapłaciłem bodaj 20 euro za napis Mares na mojej torbie. Gość na odprawie przeważnie puszczał ludzi z "cywilnymi" torbami, jak zobaczył jakąś nurkową to od razu było "pan nurkować nasze rafy, pan płacić opłata". Jak ktoś był "podejrzany", to mimo zwykłego plecaka też czasem padało pytanie o nurkowanie i delikwent był zmuszany do płacenia. Oczywiście mógł zaprzeczyć, ale zawsze można takiemu kazać plecak otworzyć, a tam płetwy...
Żeby nie było - jestem gotowy zaakceptować wszelkie opłaty związane z nurkowaniem (np. doliczane do ceny nurkowań), ale dowalanie opłaty za sam przewóz gratów nurkowych to już przesada. Teoretycznie ktoś mógł przylecieć, ale załapać faraonkę i nie nurkować. Wówczas jest to wyłącznie opłata za przewożenie sprzętu. To tak, jakby kasować na granicy opłatę za wstęp do Tatrzańskiego Parku Narodowego dla tych, którzy mają buty do łażenia po górach.
Ostatnio zmieniony przez BLUdive 08-01-2015, 10:46, w całości zmieniany 1 raz
Bardzo dobre porównanie z tym TPN jednak-z całym szacunkiem-tyle Twoje/nasze co se pogadamy.
Są dwa wyjścia:
Zacisnąć zęby i przyjąć ich zasady.
Nie zgadzać sie, nie płacić za wymyślone usługi ...i nie pływać.
Wybieram się z biura podróży i nie mam wpływu na to jakimi liniami będę leciał,dowiadywałem się również i nie można wykupić dodatkowego bagażu na sprzęt sportowy(jakaś komedia),a do tego bagaż podstawowy to "tylko" 15kg ,podręczny 5kg. Czy to możliwe,że można zabrać uprząż z płytą na plecy,bo słyszałem też takie opowieści ? Podobno gorzej jest wrócić z nadbagażem niż tam się dostać,jak to wygląda w praktyce?
Biuro Sun&Fun czarter nie wiem przez kogo jest obsługiwany.Najlepiej będzie chyba zważyć sprzęt nurkowy przed podróżą,jak będzie za dużo ważył to zostawię skrzydło i jacket (zabierzemy swoje automaty,ABC,pianki i komputery) i wypożyczymy coś na miejscu.Wylot za 1,5tyg więc trzeba już powoli zacząć działać.
Nie zgadzać sie, nie płacić za wymyślone usługi ...i nie pływać.
:ping:
Ja tak zrobiłem. Kilka lat temu na lotnisku w Hurgadzie skasowano mnie za nie istniejący nadbagaż, przy wylocie. Teraz wolę Maltę, podobna woda, trochę mniej rybek, trochę drożej ale nikt nie woła 1Eu za skrawek papieru toaletowego w toalecie, nikt mnie nie naciąga na nadbagaż, zemsta Faraona też mi raczej nie grozi i na ulicy nikt mnie nie rozjedzie. Nie tęsknię do Egiptu.
Wysłany: 10-01-2015, 10:57
Ja wożę wszystko w zwykłej, dużej walizie z ABS. Na początku latałem z torbami nurkowymi, ale zrezygnowałem.
Waliza jest sztywna pakuję do niej wszystko z wyjątkiem elektroniki. Wszytstko jest dobrze chronione, sama waliza nie wyróżnia się niczym, nie zwraca uwagi - jestem zadowolony.
Czy to możliwe,że można zabrać uprząż z płytą na plecy,bo słyszałem też takie opowieści
Jasne Nie zapomnij dokręcić baterii i kilku wystających kabelków. A jak uda Ci się wrócić koniecznie napisz jak długo tłumaczyłeś po co ci kawał blachy na szerokich pasach pod ubraniem
Ostatnio zmieniony przez ramzes78 10-01-2015, 12:18, w całości zmieniany 1 raz
Moze i SmallPlanet to syf ale: 20 kg bagażu rejestrowanego, podręcznego 5 kg ale go nikt nie waży. Dodatkowo istnieje możliwość za 190 PLN wykupienia pakietu Premium co daje dodatkowe 5 kg bagażu rejestrowanego, napoje i posilek a na polskich lotniskach odprawa poza kolejnością. Cena w obie strony, czy sie oplaca ? Mi sie oplacilo.
W Hurghadzie zimno i wieje, wczoraj łodzie nie pływaly ze wzgledu na sztorm. Temperatura, ktora pokazywal mi w tym tygodniu komputer przed skokiem do wody to 16 stopni. Pod woda cieplo 24
Jakieś "dziwne" towarzystwo frustratów zebrało się w tym poście...
W ciągu ostatnich 7 lat 15 razy byłem w egiptowie z pełnym sprzętem (ostatnio w listopadzie- small planet) i nigdy nie było żadnych problemów-nie dokonywaliśmy żadnych dopłat i nie zgłaszaliśmy sprzętu nurkowego.Kilkukrotnie z dużą grupą nurków-po koszulkach,torbach było widać, że są to osoby nurkujące i nikt nigdy nie robił nam żadnych problemów.W Egipcie dwie osoby miały nadbagaż kiedy okazało się,że są nurkami poproszono o okazanie licencji i.......dostały upust za nadbagaż.W Egipcie problem zaczyna się jak nie mieścisz się w limicie-albo Cię wykasują albo dasz w łapę (jeżeli przy wadze jest osobny człowiek)
Dla informacji w podręczny biorę automaty,maska,kamera,komputer.Reszta sprzętu w bagażu głównym (17 kg ale płyta aluminiowa).
Jakieś "dziwne" towarzystwo frustratów zebrało się w tym poście...
W ciągu ostatnich 7 lat 15 razy byłem w egiptowie z pełnym sprzętem (ostatnio w listopadzie- small planet) i nigdy nie było żadnych problemów-nie dokonywaliśmy żadnych dopłat i nie zgłaszaliśmy sprzętu nurkowego.Kilkukrotnie z dużą grupą nurków-po koszulkach,torbach było widać, że są to osoby nurkujące i nikt nigdy nie robił nam żadnych problemów.W Egipcie dwie osoby miały nadbagaż kiedy okazało się,że są nurkami poproszono o okazanie licencji i.......dostały upust za nadbagaż.W Egipcie problem zaczyna się jak nie mieścisz się w limicie-albo Cię wykasują albo dasz w łapę (jeżeli przy wadze jest osobny człowiek)
Dla informacji w podręczny biorę automaty,maska,kamera,komputer.Reszta sprzętu w bagażu głównym (17 kg ale płyta aluminiowa).
Chciałem wykupić dodatkowy bagaż,ale niby nie ma takiej możliwości.Powiedzieli w biurze podróży,że remontują płytę lotniska w gdańsku i ograniczają kg,mam płytę stalową 3kg więc jest ból,ale zobaczymy,najwyżej zostawimy żony jacket i wypożyczymy coś na miejscu.p.s.Podręczny podobno może być trochę przeładowany,byle żeby nie wyglądał jakbym leciał w Himalaje
Informujemy, że w związku z remontem pasa startowego na lotnisku w Gdańsku, na wszystkie wyloty z tego portu obowiązuje limit bagażu 15 kg + 5kg podręczny. Zmniejszony limit bagażu obowiązuje do odwołania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko