Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Transport sprzętu nurkowego do Egiptu
Autor Wiadomość
wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-06-2015, 10:33   

Teuthowenia pellucida napisał/a:
każą otwierać torby

Czy może ktoś podać podstawę prawną na podstawie, której osoba rejestrująca nas i nasz bagaż oraz wydająca karty pokładowe ma prawo dokonać rewizji bagażu i sprawdzać co mamy w torbie ?

Jacek Wo 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-06-2015, 11:21   

wiesiek01 napisał/a:
Teuthowenia pellucida napisał/a:
każą otwierać torby

Czy może ktoś podać podstawę prawną na podstawie, której osoba rejestrująca nas i nasz bagaż oraz wydająca karty pokładowe ma prawo dokonać rewizji bagażu i sprawdzać co mamy w torbie ?

Najczęściej nazywa się to:
Cytat:
Ogólne warunki przewozu pasażerów i bagażu ...................*

* - wpisz nazwę przewoźnika lotniczego

Kupując bilet zgadzasz się na te warunki, jak Ci się nie podobają - to nie kupujesz biletu i nie lecisz.

Henry 

Stopień: jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-06-2015, 12:40   

Abo napisał/a:
To wszystko co przytaczacie to bagaże nienormatywne.
Nigdy mi się nie przyczepili do tego że w bagażu głównym mam płetwy, skafander, uprząż czy coś podobnego.
Tak samo nigdy nie przyczepili się do automatów i kanistra latarki w bagażu podręcznym... Oglądają, każą włączyć. Raz na moim podręcznym uczyli obserwatora od prześwieleń co jest sprzętem nurkowym

Mam identyczne doświadczenie. Ale cholera wie czy wraz z rewolucją u nich nie zrewolucjonizowało im się coś pod czapkami. Nauka radziecka zna takie przypadki.

Abo 

Stopień: AOWD IANTD deep
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-06-2015, 12:50   

Henry napisał/a:
Abo napisał/a:
To wszystko co przytaczacie to bagaże nienormatywne.
Nigdy mi się nie przyczepili do tego że w bagażu głównym mam płetwy, skafander, uprząż czy coś podobnego.
Tak samo nigdy nie przyczepili się do automatów i kanistra latarki w bagażu podręcznym... Oglądają, każą włączyć. Raz na moim podręcznym uczyli obserwatora od prześwieleń co jest sprzętem nurkowym

Mam identyczne doświadczenie. Ale cholera wie czy wraz z rewolucją u nich nie zrewolucjonizowało im się coś pod czapkami. Nauka radziecka zna takie przypadki.

Ale ja zawsze wiozę taką ilość elektroniki że siebie bym nie przepuścił :bee; Lustrzanka w obudowie, automaty, GPSy, tablet. Mój bagaż podręczny najczęściej waży 20-25kg.
I generalnie nie ma problemu poza szczegółowym sprawdzeniem każdego elementu. No ale się nie dziwię jak patrzę na kanister z kwasówy z aku 14Ah. :humor:
Ostatnio zmieniony przez Abo 25-06-2015, 12:52, w całości zmieniany 1 raz  

pmk 

Stopień: Mud Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-06-2015, 14:01   

Abo napisał/a:
I generalnie nie ma problemu

I w tym stwierdzeniu jest cała prawda. Generalnie nie ma problemu - ostatnio jechałem obwieszony światłami video (6 sztuk) i nic nie było. Bagaż podręczny też ważył prawie tyle co rejestrowany i nikt się nie czepiał (prześwietlali tylko na Okęciu po powrocie).

...ale z drugiej strony przepisy są jakie są (linki już dawałem) i jakieś szanse, że ktoś będzie chciał je egzekwować są. I nie ma co zaklinać rzeczywistości, że to bagaże nienormatywne (btw. co to znaczy - za duże, za ciężkie?) tylko trzeba się (w jakimś tam stopniu) liczyć z utrudnieniami w przypadku posiadania gratów nurkowych w bagażu.

Henry 

Stopień: jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-06-2015, 14:50   

pmk napisał/a:
I nie ma co zaklinać rzeczywistości, że to bagaże nienormatywne (btw. co to znaczy - za duże, za ciężkie?) tylko trzeba się (w jakimś tam stopniu) liczyć z utrudnieniami w przypadku posiadania gratów nurkowych w bagażu.

W tym jest rzecz ,że linki które dałeś odnoszą się w mojej ocenie do innego przypadku. A nadmienię ,że taki przypadek miałem i korzystałem ze zgody linii lotniczej. kapitana samolotu jak i wnosiłem opłatę dodatkową. Znam z własnego doświadczenia całą procedurę.
Zaś 99% wyjazdów w tamte regiony turystyczno-nurkowych to inna bajka i nie ma potrzeby nikogo "wystrachiwać" . Większe zagrożenie widzę w bezpieczeństwie turystów niż w opisanym rzekomo przypadku .

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-06-2015, 15:59   

Jacek Wo napisał/a:
Cytat:

Podasz konkretny przykład ?

Jacek Wo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-06-2015, 19:51   

wiesiek01 napisał/a:
Jacek Wo napisał/a:
Cytat:

Podasz konkretny przykład ?

Pierwszy lepszy, ja w sumie nie mam z tym problemu - najlepiej sam sprawdź w liniach , którymi masz zamiar podróżować ...

Ruda89 

Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 25-07-2015, 15:33   

Niedługo lecę ze Small Planet go Hurghady, ale biorę tylko płetwy, buty i maskę do bagażu głównego, (automat w podręczny)... czy w tym przypadku też mam się 'martwić' o to że posiadam sprzęt do nurkowania (płetwy, buty i maskę) i będę musiała dopłacać za sportowy?

koval_ 

Stopień: TMX CCR
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-07-2015, 17:50   

płetwy i maska powinny zostać zakwalifikowane jako sprzęt do snurkowania który jest zwolniony z opłat, najlepiej wejdź na stronę przewoźnika i przeczytaj warunki przewozu bagażu.

Ruda89 

Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 25-07-2015, 19:31   

Właśnie przeczytałam cały regulamin, całą stronę o warunkach przewozu bagażu, wymiary, waga itp. i tylko jest napisane 'sprzęt do nurkowania', no nic, się okaże ;)

koval_ 

Stopień: TMX CCR
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-07-2015, 20:42   

@Ruda89 masz sprzęt do snurkowania, nie nurkowania i tak jest oficjalna wersja :)
miłego wyjazdu i super nurków !

florbud 

Stopień: PSAI TMX III, INSTR
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-07-2015, 16:50   

Latam do Egiptu dość regularnie i mamy dość prosty sposób aby zapobiec opłatom za sprzet nurkowy - na lotnisku w Egipcie dość dokładnie za 3 euro bagaż główny czyli walizka nie nurkowa owijana jest maszynowo streczem i jest to jak do tej pory niezawodny sposób na ominiecie bezsensownej opłaty która sobie życza na miejscu.

WW 

Stopień: P3 + dodatki
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-08-2015, 10:16   

Przepraszam pomyłka.
Ostatnio zmieniony przez WW 22-08-2015, 10:22, w całości zmieniany 1 raz  

maciek811 

Stopień: AOWD | Nx | Rescue
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-04-2016, 08:35   

Witam
Znajomi wybierają się w najbliższym czasie do Marsa Alam, jak aktualnie wygląda sytuacja z ważeniem i mierzeniem bagażu podręcznego w Marsa i KTW?
Pytam bo kiedyś jak byłem (2014) to na chceck-in w marsa alam mieli ból :dupa: i się czepiali wagi bagażu podręcznego.

SmallPlanet z tego co wiem.
Ostatnio zmieniony przez maciek811 04-04-2016, 08:36, w całości zmieniany 1 raz  

Morox25 

Stopień: mam
Kraj:
Germany

Wysłany: 04-04-2016, 09:36   

Czesc, skontaktuj sie z Piotrem. Trzy dni temu wrocil z Egiptu. https://www.facebook.com/.../?ref=bookmarks

jakubosky 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-06-2016, 10:13   

Co do przewożenia sprzętu do nurkowania szukam w co można by zapakować je do bagażu podręcznego. Za miesiąc wybieram się do Egiptu na wyczekiwany urlop :) Polecacie jakieś plecaki firmowe albo torbę? Z tymi lotami dużo zależy od szczęścia i od osób na kontroli, mnie raz w Berlinie się czepili, że miałem równo 1l płynów w bagażu... 10 minut przeliczali czy na pewno jest równo jeden litr czy więcej.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu