Wysłany: 15-12-2015, 15:26
Generalnie trzeba to zgłosić obsłudze przy odprawie bagażowej, butle najlepiej jak mają od razu odkręcone zawory albo na żądanie trzema móc je wykręcić (najlepiej poluzować zawory przed spakowaniem). Trzeba się jednak liczyć, że pracownicy bezpieczeństwa nie zainteresują się od razu i potem wywołują człowieka do powtórnej odprawy, co przy moim nazwisku, za granicą powoduje, że jak kompletnie nie wiadomo co mówią to pewnie mnie wołają i trochę się stresuję
Kiedyś mimo zgłoszenia butli na odprawie, jak podszedłem do samolotu do typowych schodów to mój bagaż leżał obok schodów i kazano mi go otworzyć i okazać butle i dopiero poszedł do luku (to chyba na Malcie było)
MSC
na Okęciu najlepiej bagaż butlami samemu nadać tam gdzie się nadaje wózki
Też tam nadawałem, nic nie pomogło. I tak był opóźniony. Co więcej okazało się że właśnie tam Pan najprawdopodobniej spieprzył całość, mimo że obejrzał wyciągnięte butle poprzylepiał naklejki i zapewniał że będzie ok.
Jeżeli to czarter do miejsca docelowego to pewnie będzie ok ale jeżeli to długi lot 2-3 przesiadki to dolicz sobie od razu że 2-3 dni poczekasz na bagaż. U mnie mimo wszystkich spełnionych procedur wykręconych zaworów itp i tak było opóźnienie. Przewoziłem dwie butle do reba.
W drodze powrotnej na każdym lotnisku dopytywałem się o bagaż, to trochę pomaga ale zazwyczaj nie jest łatwe, znalezienie lokalnego biura przewoźnika jak masz 2h na przesiadkę na dużym lotnisku i do tego żeby jeszcze pracowała w nim jakaś pani, plus zazwyczaj bariery językowe.
Też mnie wzywali, też nie mam łatwego nazwiska , nawet miałem wizytę na płycie lotniska w specjalnym samochodzie wraz z rozpakowywaniem bagażu. Papierki elektronika robiąca pik pik... itd a dalej i tak ktoś tam po drodze uzna że jeszcze musi to sprawdzić i bagaż opóźniony.
Obecnie, po prostu liczę się z tym że sprzęt może nie dolecieć na czas, najważniejszych dalszych lądowych transferów nie robię dzień po przylocie. Oczywiście linie lotnicze dostarczają Ci ten bagaż i to ich już sprawa jak to zrobią, ale wolę żeby mnie bagaż po całej Azji nie ganiał potem
A tak w ogóle to chyba jednak najlepiej się dogadać z lokalną bazą, żeby mieli taki sprzęt do wypożyczenia. Obecnie to nawet dziwnie patrzą jak masz 5 automatów w podręcznym.
Panowie, nie mam doświadczeń w transporcie butli ale mam doświadczenia z transportem dużego bagażu. Robię tak. Zamawiam hotel w kraju docelowym a tydzień przed wylotem nadaje bagaż na np. DHL. Informuje hotel ze przyjdzie dla mnie przesylka. Powrót tak samo. Jeszcze mi się nie zdarzyły problemy, wszystko mam na czas, przesyłkę ubezpieczam a koszty są porównywalne lub nieco wyższe od dodatkowego bagażu w samolocie. Może z butlami tez tak się da
pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko