Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Organizowanie wyjazdów na nurkowania
Autor Wiadomość
Bożena 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-02-2016, 14:34   Organizowanie wyjazdów na nurkowania

Witam
Proszę o wyjaśnienie mi kilku kwestii chcę zorganizować grupę i pojechać z nimi za granicę na nurkowania. Załatwiam hotel, nurkowanie itp.
Działałam tak jak większość centrów nurkowych w Polsce jako, leader grupy na miejscu mam nurkowania za free w danym centrum nurkowym i np. prowizję od centrum z którym nurkuję za przywiezione osoby. Czy w razie wystąpienia jakiegoś wypadku ( nadmieniam że nie prowadzę tam nurkowań tylko mamy przewodnika nurkowego z bazy i sama nurkuję ) ponoszę odpowiedzialność za dany wypadek ? Albo np. dochodzi do jakiegoś innego niebezpiecznego zajścia np. złamanie nogi przez jednego z uczestników wyjazdu. Czy w razie jakiegoś zajść mogą mnie skarżyć że to ja byłem organizatorem wyjazdu i że to ja ponoszę odpowiedzialność ?
Pytam bo wpisanie do rejestru organizatorów turystyki jest dość skomplikowane i drogie i wydaje mi się że większość firm na rynku ( centrów nurkowych nie posiada takiego wpisu ) A warto by było się zabezpieczyć przed w/w sytuacją.
Proszę o opinie

maciek811 

Stopień: AOWD | Nx | Rescue
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-02-2016, 14:44   

Organizujesz wyjazd jako "niekomercyjny".
Nie czerpiesz zysków z wyjazdu a masz tylko nurkowanie za darmo jako "naganiacz" ludzi.
Każdy nurkujący za granicą powinien mieć wykupione ubezpieczenie nurkowe np.DAN itd.
Ty tylko ogarniasz grupę jako dobra i uczynna istota.

Tak ja to widzę :)

Bożena 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-02-2016, 14:50   

No tak ale wiesz jacy są ludzie a zwłaszcza ich rodziny jak coś się wydarzy to potem szukają winnego i okazji do odszkodowania.

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 29-02-2016, 14:50   

Bożena, moze zamiast studiowania prawa w internecie, zaczela bys od podstaw, n.p.:

http://prawo.legeo.pl/pra...-turystycznych/

A potem juz tylko wybor odpowiedniego forum - sugeruje turystyczne i prawne ;)

maciek811 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-02-2016, 15:22   

Bożena napisał/a:
No tak ale wiesz jacy są ludzie a zwłaszcza ich rodziny jak coś się wydarzy to potem szukają winnego i okazji do odszkodowania.

Przed rozpoczęciem nurkowań np. w Egipcie zdarzało mi się wypełniać formularze PADI odnośnie przebytych chorób i zwolnienia z odpowiedzialności centrum z którym nurkujemy.
Obiło mi się też o uszy że tym papierem można sobie d**ę podetrzeć ale nie jestem instruktorem czy też "papugą".

Cytat:
PADI Centrum Nurkowe
DEKLARACJA O ZWOLNIENIU Z ODPOWIEDZIALNOŚCI PRAWNEJ I FORMALNYM PRZEJĘCIU RYZYKA.

Proszę przeczytać uważnie, wypełnić puste miejsca, napisać datę i podpisać poniższy dokument.

1. Rozumiem, że nurkowanie przy użyciu aparatu powietrznego ze sprężonym powietrzem niesie ze sobą nieuniknione ryzyko; choroby dekompresyjnej, zatoru powietrznego, oraz innych chorób związanych z oddychaniem sprężonym gazem, wymagających leczenia w specjalistycznych ośrodkach hiperbarycznych. Rozumiem również, że nurkowania, które są niezbędnym elementem szkolenia, mogą się odbywać w miejscach odosobnionych, zarówno pod względem odległości jak i czasu potrzebnego do przetransportowania do specjalistycznego ośrodka hiperbarycznego. Zgadzam się również na udział w nurkowaniach pomimo braku w sąsiedztwie komory dekompresyjnej.
2. Rozumiem i zgadzam się, że ani moi instruktorzy: Konarski Rafał
ani firma dzięki której otrzymałem moje szkolenie: Centrum Nurkowe Konar Diving, ani International PADI Inc, ani żaden z jego poszczególnych pracowników, przedstawicieli i agentów nie może być uznanym winnym lub odpowiedzialnym za zranienie lub śmierć czy inne szkody wobec mnie lub mojej rodziny, spadkobierców lub przedstawicieli, wynikłe z mojego zapisania się i udziału w kursie lub jako rezultat zaniedbania czynnego lub biernego związanych z tym osób fizycznych i prawnych.
3. W przypadku dopuszczenia mnie do udziału w kursie płetwonurkowania, podpisując ten dokument, przejmuję na siebie całkowite, związane z moim udziałem w powyższym kursie ryzyko za jakiekolwiek obrażenia, zranienia albo uszkodzenia oraz zniszczenie mienia, które mogą spotkać mnie podczas udziału w kursie, włączając wszystkie przewidywalne i nieprzewidywalne niebezpieczeństwa.
4. Dodatkowo zabezpieczam i uznaję za niewinne osoby fizyczne i prawne prowadzące powyższy kurs oraz powiązane z nimi osoby, od jakichkolwiek roszczeń ze strony mojej, mojej rodziny, spadkobierców czy przedstawicieli, wynikających z mojego zapisania się i udziału w kursie włączając w to zarówno żądania powstałe w czasie kursu, jak i po otrzymaniu certyfikatu ukończenia kursu.
5. Rozumiem również, że płetwonurkowanie przy użyciu aparatu powietrznego, jak i bez niego, wymaga dużej aktywności fizycznej i jest związane z dużym wysiłkiem, co może spowodować u mnie przemęczenie podczas udziału w kursie. Gdybym więc doznał obrażeń na skutek ataku serca, paniki, hiperwentylacji itp. formalnie przejmuję na siebie ryzyko opisanych wyżej przypadków i nie uznam ww. osób odpowiedzialnymi za powstały uszczerbek na zdrowiu.
6. Dodatkowo stwierdzam, że jestem pełnoletni, posiadam pełną zdolność do czynności prawnych i mogę podpisać powyższe oświadczenie o zwolnieniu z odpowiedzialności prawnej, albo posiadając ograniczoną zdolność do czynności prawnych uzyskałem pisemną zgodę przedstawiciela ustawowego (rodzica, opiekuna) do podpisania oświadczenia o zwolnieniu z odpowiedzialności prawnej.
7. Rozumiem, że stwierdzenia w niniejszym dokumencie są wynikiem porozumienia stron i podpisuję ten dokument dobrowolnie. Potwierdzam, że to zwolnienie obejmuje wszystkie żądania włączając w to ale nie ograniczając tylko do tych wynikających z powstałej szkody lub nie dotrzymanej umowy.

Cytat:
Poniższe oświadczenie informuje o ustalonych procedurach bezpieczeństwa w nurkowaniu zarówno ze sprzętem powietrznym, jak i na zatrzymanym oddechu. Te procedury zostały opracowane i przedstawione dla przypomnienia i potwierdzenia wiedzy o nich, tak aby zwiększyć komfort i bezpieczeństwo nurkowania. Własnoręczny podpis złożony na tym oświadczeniu potwierdza znajomość procedur i standardów bezpieczeństwa w nurkowaniu. Przeczytaj oraz omów wszystkie punkty oświadczenia przed jego podpisaniem. Jeżeli podpisująca dokument osoba nie jest pełnoletnia, poniższy dokument muszą podpisać również jej rodzice lub opiekunowie.

Ja,
(imię i nazwisko)

rozumiem, że jako nurek powinienem:
1. Utrzymywać dobrą psychiczną i fizyczną sprawność potrzebną w nurkowaniu. Nie nurkować będąc pod wpływem alkoholu lub innych środków odurzających. Utrzymywać biegłość w umiejętnościach nurkowych i starać się je rozwijać poprzez kontynuowanie edukacji nurkowej. W wypadku dłuższej przerwy w aktywności nurkowej przypominać sobie powyższe umiejętności w kontrolowanych warunkach.
2. Poznać miejsca, w których nurkuję. W nieznanych mi miejscach postarać się o uczestnictwo w oficjalnym nurkowaniu zapoznawczym prowadzonym przez osoby zorientowane w lokalnych warunkach. Jeżeli warunki nurkowania są gorsze niż te, do których jestem przyzwyczajony powinienem odłożyć nurkowanie lub wybrać inne miejsce o lepszych warunkach. Brać udział tylko w nurkowaniach zgodnych z moimi umiejętnościami i doświadczeniem. Nie nurkować w jaskiniach bez specjalistycznego przeszkolenia.
3. Używać kompletnego, dobrze utrzymanego, niezawodnego sprzętu, z którym jestem zaznajomiony. Kontrolować jego poprawne działanie przed każdym nurkowaniem. Nie pożyczać swojego sprzętu osobom nie przeszkolonym. W czasie nurkowania ze sprzętem powietrznym powinienem zawsze posiadać kamizelkę z inflatorem do kontroli pływalności, manometr kontrolujący ciśnienie w butli oraz alternatywne źródło powietrza.
4. Słuchać informacji podawanych na nurkowych odprawach i stosować się do rad osób nadzorujących moją działalność nurkową.
5. W czasie każdego nurkowania nurkować z partnerem lub grupą. Planować nurkowanie mając na uwadze wzajemną komunikację, procedury na wypadek rozdzielenia się partnerów oraz procedury bezpieczeństwa.
6. Być biegłym w stosowaniu tabel do planowania nurkowań bezdekompresyjnych. Przeprowadzać wszystkie nurkowania tak, aby nie wymagały stosowania dekompresji oraz zostawiać sobie margines bezpieczeństwa. Mieć przyrządy do monitorowania głębokości oraz czasu nurkowania. Ograniczyć głębokość nurkowania do swojego poziomu wyszkolenia i zdobytych doświadczeń. Wynurzać się nie przekraczając szybkości 18 metrów na minutę.
7. Utrzymywać odpowiednie wyważenie, to znaczy takie, by na powierzchni posiadać neutralną pływalność z opróżnioną z powietrza kamizelką. W czasie nurkowania utrzymywać cały czas pływalność neutralną. Na powierzchni, w czasie pływania i odpoczynku, utrzymywać pływalność dodatnią. Posiadać system balastowy umożliwiający jego łatwe zrzucenie i ustalenie dodatniej pływalności w wypadku zagrożenia w czasie nurkowania.
8. Oddychać prawidłowo w czasie nurkowania. Nigdy nie wstrzymywać oddechu podczas oddychania sprężonym powietrzem. Unikać nadmiernej hiperwentylacji w czasie nurkowań na zatrzymanym oddechu. Unikać przemęczenia w wodzie i pod wodą oraz nurkować w ramach swoich możliwości.
9. Używać łodzi i innych środków pływających kiedy są potrzebne.
10. Znać i stosować się do lokalnych praw i przepisów, włącznie z dotyczącymi polowania na ryby i stosowania flag nurkowych.

Przeczytałem powyższe oświadczenie i otrzymałem wyczerpujące odpowiedzi na wszystkie moje pytania i wątpliwości. Rozumiem cel i potrzebę przedstawionych procedur. Rozumiem, że służą one mojemu bezpieczeństwu i nie stosowanie się do nich może spowodować zwiększenie ryzyka podczas moich nurkowań.

Podpis uczestnika szkolenia Data

takie pierwsze lepsze z google
Ostatnio zmieniony przez maciek811 29-02-2016, 15:23, w całości zmieniany 1 raz  

mbin 

Stopień: NTMX+
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-02-2016, 17:11   

Bożena napisał/a:
Proszę o opinie

a ja sugeruję wizytę u prawnika, bo diabeł tkwi w szczegółach;

a tak od siebie dodam, że zakres odpowiedzialności za wypadek reguluje prawo kraju, w którym zdarzenie wywołujące szkodę miało miejsce;
Ostatnio zmieniony przez mbin 29-02-2016, 17:13, w całości zmieniany 1 raz  

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 29-02-2016, 17:25   

mbin napisał/a:
a tak od siebie dodam, że zakres odpowiedzialności za wypadek reguluje prawo kraju, w którym zdarzenie wywołujące szkodę miało miejsce;

Ciekawe.....

Czyli jesli zorganizuje wycieczke do Egiptu i ktos w trakcie tej wycieczki zlamie noge, to bede sadzony w.g. Egipskiego prawa? Jak to ma wygladac w praktyce - sedzia sciagnie kolege z Egiptu czy tez moze pojedzie skonczyc egipskie prawo? A co z adwokatami?

wpawlicki 

Stopień: Generał
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-02-2016, 18:02   

mbin napisał/a:
sugeruję wizytę u prawnika, bo diabeł tkwi w szczegółach;

I tu pojawia się problem - byłeś kiedyś u prawnika który konkretnie coś Ci wyjaśnił lub zaproponował konkretne rozwiązanie problemu?
W sprawach zawodowych czasami korzystam z usług prawniczych i prawnicy których poznałem idą po najmniejszej linii oporu, sami nic konstruktywnego nie podpowiadają. Moim zdaniem, żeby wizyta u prawnika cokolwiek wniosła należy się do niej przygotować tak, żeby biednemu papudze stawiać wyłącznie pytania zamknięte. Inaczej wydasz kasę, umówisz się na następne spotkania i nic wiedzy z tego nie wyniesiesz.
Ostatnio zmieniony przez wpawlicki 29-02-2016, 18:03, w całości zmieniany 1 raz  

Scaner 

Stopień: instruktor NAUI PSAI
Kraj:
Vatican

Wysłany: 29-02-2016, 18:36   

mbin napisał/a:
Bożena napisał/a:
Proszę o opinie

a ja sugeruję wizytę u prawnika, bo diabeł tkwi w szczegółach;

Jeżeli działania podjęte są z urzędu to faktycznie w kraju w którym miało miejsce zdarzenie jeżeli z powództwa cywilnego to wg miejsca zamieszkania pozwanego lub siedziby pozywanej spółki chyba ze umowa zawarta miedzy stronami ustaliła inaczej.

steve1973 

Stopień: Ext. Range
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-02-2016, 18:47   Re: Organizowanie wyjazdów na nurkowania

Bożena napisał/a:
Witam
Proszę o wyjaśnienie mi kilku kwestii chcę zorganizować grupę i pojechać z nimi za granicę na nurkowania. Załatwiam hotel, nurkowanie itp.
Działałam tak jak większość centrów nurkowych w Polsce jako, leader grupy na miejscu mam nurkowania za free w danym centrum nurkowym i np. prowizję od centrum z którym nurkuję za przywiezione osoby.

Podswietlilem zapis, który jednoznacznie wskazuje, ze pomimo niekomercyjnej działalności zyskujesz profity i... Wg polskiego prawa Twoja aktywność, w przypadku kłopotów, może zostać potraktowana jako "organizator". Ostateczna interpretacja bedzie należała do sadu ale, w mojej ocenie, papugi strony przeciwnej mogą dochodzić od Ciebie odszkodowania. Per analogia... Pamiętasz przypadek, ze jakaś dziewczyna zaprosiła na twarzoksiazce swoich znajomych na imprezę (to chyba był zakrzowek)? Przyszło wtedy bardzo dużo ludzi (chyba kilka tysięcy). Ta dziewczyna miała kłopoty bo została oskarżona o zorganizowanie imprezy masowej bez odpowiedniego zabezpieczenia i zezwoleń.
Zapytałbym jakiegoś brokera czy nie możesz jako osoba fizyczna wykupić ubezpieczenia oc i ubezpieczenia deliktowego.

HX 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-03-2016, 09:57   Re: Organizowanie wyjazdów na nurkowania

steve1973 napisał/a:

Podswietlilem zapis, który jednoznacznie wskazuje, ze pomimo niekomercyjnej działalności zyskujesz profity i...

Profity czyli przychód, pomyśl również o wysłaniu pisma do urzędu skarbowego o interpretację podatkową, bo pewnie i podatek trzeba będzie zapłacić

Pozdrawiam ;)

WW 

Stopień: P3 + dodatki
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-03-2016, 11:24   

Witaj

Od lat organizuje takie wyjazdy niekomercyjne. Raz zdarzył się wypadek - na nartach - i od odpowiedzialności cywilnej w Polsce, z oskarżenia rodziny poszkodowanego, uratowała mnie właśnie 100% niekomercyjność wyjazdu. To znaczy, że ja, który to organizowałem, płacę jak wszyscy a zniżka lub "darmowy pobyt organizatora" jest rozdzielany jako bonus na wszystkich.

Jeśli Ty masz np. "nurkowania i pobyt za free", to już nie jest to wyjazd niekomercyjny, bo odnosisz z niego zysk i niestety odpowiadasz.

Ale Martin ma racje, jak zwykle :bee; , skonsultuj to z prawnikiem, bo w Polsce nie ma prawa precedensowego i w tej samej sprawie dwa sady mogą wydać diametralnie rózne wyroki i oba będą prawomocne?! :smok:

maciek811 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-03-2016, 11:41   

W sumie taki niekomercyjny organizator może zawsze zapłacić przysłowiowego 1 dolara za nurkowanie i już jest że zapłacił ;)

Czy ktoś w Egiptowie wystawia jakieś pokwitowania/faktury/paragony za nurkowania? :P

WW 

Stopień: P3 + dodatki
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-03-2016, 12:13   

maciek811 napisał/a:
W sumie taki niekomercyjny organizator może zawsze zapłacić przysłowiowego 1 dolara za nurkowanie i już jest że zapłacił

W sądach durnie rzadko się zdążają. Proszę nie mylić z moralnością, czy uczciwością.
Wystarczy, że porównają Twoją zapłatę i innego uczestnika i już wykażą, że osiągnąłeś zysk, co automatycznie kończy dywagacje na temat nie komercyjności wyjazdu.

A jak nie sąd, to z pewnością adwokat powoda o to zapyta.

"U pana boga i w sadzie wszystko możliwe". :pad:

Scaner 

Stopień: instruktor NAUI PSAI
Kraj:
Vatican

Wysłany: 01-03-2016, 12:28   

WW napisał/a:

Proszę nie mylić z moralnością, czy uczciwością.
:

Ale chyba wszystko się i tak sprowadza do moralności i uczciwości.

Organizujesz wyjazd? Osiągasz korzyści? To sprawa jest prosta należy wziąć za przedsięwzięcie odpowiedzialność. Dołożyć wszelkich starań do należytego wykonania i czuć się odpowiedzialnym za grupę nie szukając wytrychów jak wykiwać ewentualnych poszkodowanych.
Warto też pomyśleć o ubezpieczeniu od odpowiedzialności cywilnej tak żeby bez kłopotu zadośćuczynić poszkodowanym.

W każdym razie ja tak do tego podchodzę..

Crypturgus 

Stopień: LOK/CMAS* (P1)
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-03-2016, 12:29   

Bożena napisał/a:
jako, leader grupy na miejscu mam nurkowania za free w danym centrum nurkowym i np. prowizję od centrum z którym nurkuję za przywiezione osoby.

Serio uważasz, że to nie jest czerpanie korzyści?

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 01-03-2016, 12:34   

maciek811 napisał/a:
W sumie taki niekomercyjny organizator może zawsze zapłacić przysłowiowego 1 dolara za nurkowanie i już jest że zapłacił

Nie do konca jest to takie proste - organizator zaplacil ponizej wartosci rynkowej - czyli mial zysk.

mbin 

Stopień: NTMX+
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-03-2016, 12:42   

Scaner napisał/a:
Jeżeli działania podjęte są z urzędu to faktycznie w kraju w którym miało miejsce zdarzenie jeżeli z powództwa cywilnego to wg miejsca zamieszkania pozwanego lub siedziby pozywanej spółki chyba ze umowa zawarta miedzy stronami ustaliła inaczej.

Niestety nie.
Odpowiedzialność deliktowa wg miejsca wypadku, odpowiedzialność kontraktowa wg prawa kontraktu, najczęściej to wspólne prawo dla obu stron lub prawo miejsca zawarcia umowy lub organizatora;
często jedno zdarzenie podpada zarówno pod naruszenie umowy i delikt; powód może wybrać, z której podstawy zaatakuje;
mówię o prawie materialnym, bo procedurę zawsze stosujemy właściwą dla sądu, który sprawę sądzi;

[ Dodano: 01-03-2016, 12:48 ]
martin napisał/a:
sedzia sciagnie kolege z Egiptu czy tez moze pojedzie skonczyc egipskie prawo

Ministerstwo Sprawiedliwości organizuje wyciąg z odpowiednich przepisów z tłumaczeniem, czasami informację o ich interpretacji; niestety często trwa to wieki;

W Europie najczęściej są to sprawy wypadków drogowych, wg unijnego prawa sprawa może się toczyć w kraju poszkodowanego jeśli do wypadku doszło w innych państwie członkowskim, ale prawo materialne stosujemy kraju gdzie miał miejsce wypadek (zasada terytorialnego działania prawa), wyjątkiem są tu umowy, co do których strony mają pewną swobodę wyboru prawa;

[ Dodano: 01-03-2016, 12:51 ]
wpawlicki napisał/a:
żeby wizyta u prawnika cokolwiek wniosła należy się do niej przygotować

z tym się zgadzam, przy ogólnych pytaniach uzyskasz ogólne odpowiedzi, albo informację, że liczba możliwości jest nieskończona i wizyta zamienia się w teoretyczny wykład jak na studiach;
Ostatnio zmieniony przez mbin 01-03-2016, 12:53, w całości zmieniany 1 raz  

Henry 

Stopień: jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-03-2016, 12:53   

WW napisał/a:
oskarżenia rodziny poszkodowanego, uratowała mnie właśnie 100% niekomercyjność wyjazdu.

a słyszeliście o problemach prawnych dziewczyny, która tylko skrzyknęła na facebooku spotkanie na Zakrzówku w Krakowie ze dwa lata temu ? Przybyło dużo ludu na spontaniczne wezwanie , ktoś tam spadł z skarpy, zrobił sobie kuku i prokuratura za dupę dziewuchę ścigała twierdząc, że ona z definicji obowiązującego prawa była organizatorem tej źle zabezpieczonej imprezy i ponosi za zdarzenie ze skutkiem kuku odpowiedzialność ?
Byłbym ostrożny.

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 01-03-2016, 13:04   

mbin napisał/a:
W Europie najczęściej są to sprawy wypadków drogowych, wg unijnego prawa sprawa może się toczyć w kraju poszkodowanego jeśli do wypadku doszło w innych państwie członkowskim,

Nie mowimy o "europie" i "wypadkach drogowych" tylko o wyjezdzie, ktory byl organizowany z PL. IIRC w tym wypadku calosc podlega pod polskie prawo.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu