........ Nie polecam sprzętu naprawianego jako zasadniczy, lecz na drugi zapasowy się nadaje.
pozdrawiam rc
W tej kwestii mam odmienne zdanie tzn. często dopiero sprzęt zmodyfikowany , z usuniętymi wadami fabrycznymi jest bezpieczny i nadaje się do użytku.
Fabryczny z wadami na pokładzie to możliwa tykająca bomba i nie należy mu ufać.
Dlatego może trzeba zajrzeć i poprawić. Oczywiście nic nie zmieniając.
HX , producentom nie zależy na długowieczności sprzętów. To podstawowe założenie. Ma się to spi.. po gwarancji.
Ale kto się tą opinią przejmuje ? Suunto ? Gdyby im zależało to by opracowali strategię napraw Gekko i podobnym , a nie proponowali zniżkę 10-15% na kolejny sprzęt o 5 lat nowszy. To podejście mozna nazwać olewaniem , dotkliwsze ono dla tych , którym 800zł czyni sporą część z wypłaty. Dla porównania - taki Niemiec , czy ich "gość" na niemieckim socjalu - dla nich taki komputerek to taniocha nie warta wogóle naprawy. Zarabiają ze 3-4x tyle co Polak. Stąd różnice w podejściu do tematu. Jeśli jesteście Europejczykami to ciulniecie komputerkiem jak Niemiec do kosza i polecicie na te 10-15% zniżki na nowy sprzęt. Chyba , że jesteście Polakami , dla których te 800zł to solidna część z wypłaty - wtedy naprawienie sprzętu na który juz przecie wydaliście wyda się rozsądnym rozwiązaniem.
Zróbmy symulacje.
Załóżmy , że do wymiany jest czujnik ciśnienia/głębokości. Koszt ~ 150zł plus robocizna. Załóżmy , że wymiana to 20zł. Daje to 170zł które znika nam z portfela , ale nadal cieszymy się komputerkiem . Sumując koszty 800zł wydane 3lata temu na Gekko + 170zł za naprawę = 970zł .
Teraz ta niezwykła cipkoferta Suunto w postaci rabatu na nowy za 1500zł. Minus rabat 10% to 1350zł. No niebywale korzystna oferta , brawo! Tylko komu to brawo ? Ano tej firmie co chce zarobić kosztem nieszczęśnika z zepsutym Gekko. Załóżmy , że polecimy na ofertę - policzmy koszty : 1350zł plus 800zł = 2150zł .
Jak to się ma do owych 170zł ?
Chyba już wiadomo komu się opłaca zakup nowego komputera (który zapewne tak samo się spitoli po tych setnych nurach). W cuda nie wierzę. Sprzęt się psuje. Pozostaje kwestia opłacalności naprawy (dla kogo bardziej , dla kogo mniej).
A d4i?dasz radę naprawić?Jeszcze działa,pękł tylko pasek-z resztą tuż po gwarancji,siadła bateryjka-normalka,szkoda tylko że standartowy test przed nurkiem wyszedł ok,ale mnie to bez różnicy że zdechł pod wodą,bo na moje nurki to tylko gadget-zapisywacz
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 11-05-2016, 22:28
connan1973 napisał/a:
Ale kto się tą opinią przejmuje ? Suunto ?
Jednak się przejmują zostali wchłonięci przez Aqua Lung.
jaros4 napisał/a:
szkoda tylko że standartowy test przed nurkiem wyszedł ok,ale mnie to bez różnicy że zdechł pod wodą,bo na moje nurki to tylko gadget-zapisywacz
Jednak się przejmują zostali wchłonięci przez Aqua Lung.
Aqualung był przez wiele lat dystrybutorem Suunto na EMEA i nic poza tym. W ubiegłym roku Aqualung ogłosił zakończenie dystrybucji SUUNTO w związku z zakupem Pelagic Pressure Systems od AUP i wypuścił własną linię komputerów zaprojektowaną przez ich spółkę.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 11-05-2016, 23:40, w całości zmieniany 4 razy
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 12-05-2016, 07:37
piotr_c napisał/a:
Aqualung był przez wiele lat dystrybutorem Suunto na EMEA i nic poza tym.
Jest to firma która wykupuje inne np Apeks, Gorski Hat i inne. Widziałem zmiany w zarządzie i było wymieniane Suunto w zakresie działania. Faktycznie wglądu z księgi finansowe nie miałem, Ty również. Lecz o Przejściu Leszka Górskiego wiedziałem z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem, po rozmowach w kafejce w Nicei, kończącej wizytę w Aqua Lung Military. Były szef wyszkolenia nurków we Francuskiej Marynarce był gospodarzem spotkania.
Wśród R&D noszenie komputerów nurkowych jako zegarki, było szpanem.
pozdrawiam rc
[ Dodano: 12-05-2016, 07:58 ]
Tu mamy przed chwilą zdjętą informację ze strony Aqua Lung, trzeba używać "print scrn".
[ Dodano: 13-05-2016, 21:24 ]
Tak się zastanawiam skąd te awarie i fuckupy w komputerach zaprojektowanych przez inżynierów a składanych profesjonalnie - takie odnoszę wrażenie po cenie. Zamierzam zlożyć prosty deeptimer na oryginalnych chińskich częściach - by zrozumieć czy to normalne takie dupcenie się tego sprzętu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko