Wysłany: 17-05-2016, 01:16 Kombinezon dobry czy nie?
Witam
Miałem ostatnio okazję kupić nowy suchacz Hollis DX -300X w bardzo dobrej cenie i skorzystałem z tej okazji. W ogłoszeniu było napisane, że jest to rozmiar XL. Pojechałem, przymierzyłem ( we własnym ocieplaczu) przy właścicielul sklepu (który ma opinię takiego, co kitu nie wciska i bardziej zajmuje się usługami serwisowymi a sklep jest dodatkiem, poza tym jest bardzo dobrym nurkiem). Stwierdził, że wygląda na to, że pasuje na mnie bardzo dobrze. Jednak w domu dopiero zwróciłem uwagę, że kombinezon ma wewnątrz napisane 2 rozmiary i rozmiar kombinezonu jest L a skarpety XL. Z tej przyczyny pewnie błąd w ogłoszeniu. Problem jest taki mianowicie, że według rozmiaròwki mieściłbym się w górnych granicach lub delikatnie poza (tylko klatka by przekraczała delikatnie XL nawet) ale jak założę kombinezon mogę dotknąć ręką pleców nawet klęcząc, mogę przyklęknąć na jedno kolano. Przy tych ruchach fakt, że kombinezon jest napięty ale mogę je wykonać przy dotykania pleców manszeta nie jest rozciągnięta (nawet jest jeszcze trochę luzu). Zastanawiam się czy powinienem go zatrzymać czy polegać na ich rozmiarówce? W sumie Hollis daje dożywotnią gwarancję na szwy jak coś. W moim dotychczasowymieście kombinezonie (Scubapro też trilaminat) nie miałem takiego uczucia ale wydawał mi się za obszerny i sądzę, że to była jedna z przyczyn, że miewałem problemy ze zrzucaniem powietrza (poza lokalizacją zaworu, który był za daleko od barku i za bardzo z przodu).
PROSZĘ O JAKIEŚ RADY LUB SUGESTIE OD STARYCH WYJADACZY ZANIM JESZCZE WSKOCZĘ W TYM DO WODY.
Z GÓRY DZIĘKUJĘ.
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 17-05-2016, 08:09
Słoma napisał/a:
że miewałem problemy ze zrzucaniem powietrza (poza lokalizacją zaworu, który był za daleko od barku i za bardzo z przodu).
Taka jest fizyka, jak masz bąbel powietrza powyżej zaworu upustowego, to nie wyleci. Jak masz fałdy od uprzęży to dopiero w pionowej pozycji po odczekaniu wyleci. Skafander ma być wygodny, czy łatwo możesz nabrać dużo powietrza do płuc ? Jeśli tak to jest nieźle. Jeżeli możesz wygibasy zrobić to jest dobrze.
Robiłem głęboki wdech w pozycji stojącej bez problemu. Czy powinienem spróbować też na przykład spróbować dotykając rękoma do pleców zrobić wdech?
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 17-05-2016, 10:44
Pasuje czy nie? Bo się już pogubiłem. Nie skupiaj się na napisie rozmiarówki, bo Ona jest tylko wskazówką, by nie brać za duzego czy za małego z wieszaka. Ale jak masz go fizycznie, to już musisz wiedzieć czy jest za mały czy za duży. Ogranicza ruchy? Nie? Za duży jest, mocno się wszedzie fałdzi? Nie. No to w czym problem. Pozostaje Tobie zanurzyć się w nim i sprawdzić jak sprawuje się pod wodą.
Tego Ci nikt nie powie. To musisz już sam sprawdzić.
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 17-05-2016, 11:32
Słoma napisał/a:
Robiłem głęboki wdech w pozycji stojącej bez problemu.
Masz przepływ powietrza przez skafander. Problem by był gdyby skafander utrudniał lub uniemożliwiał pełne nabranie powietrza do płuc.
Wysłany: 17-05-2016, 11:57 Re: Kombinezon dobry czy nie?
Słoma napisał/a:
PROSZĘ O JAKIEŚ RADY LUB SUGESTIE OD STARYCH WYJADACZY ZANIM JESZCZE WSKOCZĘ W TYM DO WODY.
Z GÓRY DZIĘKUJĘ.
W nawiązaniu do zdjęcia, które zamieściłeś, pozwolę sobie zaproponować pewną metodę sprawdzenia dopasowania.
1. Weź sztangę, tak ze 100 kilogramów. Podnieś sztangę nad głowę.
2. Zegnij ręce w łokciach do tyłu, aby gryf opadł Ci na łopatki.
3. Rozstaw szeroko nogi, zrób głęboki przysiad.
4. Pozostań w tej pozycji tak z minutę.
Jeżeli nie stracisz przytomności - daj znać, czy nie trzasło na dupie. Jeśli nie, jest szansa, że kombinezon jest wystarczającej wielkości.
Yavox, skafander nie ma być na zawody Sumo....
wg mnie jeżeli nie uciska w klatce i na leżąco z nogami uniesionymi da się sięgnąć do zaworów , to jest ok
Wysłany: 31-05-2016, 23:12
bell23 napisał/a:
Yavox, skafander nie ma być na zawody Sumo....
pewnie, że nie ale mimo wszystko ja dopasowanie obu swoich skafandrów sprawdzałam metodą podaną przez Yavoxa. Tylko sztangę z oczywistych względów miałam lżejszą
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko