No i nie wiem, jak było u innych, ale u nas poza dwoma nurkowaniami, nie udało się nikomu wyjść za strefę 270 m od wejścia - przewodników, jak to określił kolega, wyprzedzają nawet własne bąble - co zresztą widać na filmie grigri i w ciągu godziny trudno pokonać większą odległość
Wszystko kwestią ogarniętej ekipy
Ja byłem w kwietniu i tak robiliśmy:
sobota rano przyjazd do Budapesztu:
- 1 nurkowanie takie wprowadzające "turystyczne" - po głównej linie. Twin+Stage S80, twin jako backup. czas w wodzie 1h.
- 2 nurkowanie już fajna droga, Zoltan mówił że jego ulubiona konfiguracja butli j.w.
+ deco OXY na depozycie
czas nurkowania nieco ponad 1h z deco.
niedziela rano 8:00:
- jeden długi nur (za dopłatą). dobiliśmy do przodka poręczowania, jakieś 600m od wejścia.
45min deptania w jedną stronę - około 2x szybciej płetwami niz wczesniej
w sumie czas tam i powrót 90min + 30min deco OXY.
konfiguracja: twin + 2x S80 EAN32, OXY zostawione na depozycie
tutaj reguła 1/4
Ostatni nurek ... wyśmienity.
Stage S80 wypożyczaliśmy, nie ma sensu targać z PL. Koszt 5E za pełnego EAN32.
Jeszcze co do wymagań, konieczne ubezpieczenie min. DAN Silver.
Ostatnio zmieniony przez karol_k_r 06-06-2016, 17:28, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 06-06-2016, 18:13
karol_k_r napisał/a:
Wszystko kwestią ogarniętej ekipy
Ja byłem w kwietniu i tak robiliśmy:
sobota rano przyjazd do Budapesztu:
- 1 nurkowanie takie wprowadzające "turystyczne" - po głównej linie. Twin+Stage S80, twin jako backup. czas w wodzie 1h.
- 2 nurkowanie już fajna droga, Zoltan mówił że jego ulubiona konfiguracja butli j.w.
+ deco OXY na depozycie
czas nurkowania nieco ponad 1h z deco.
niedziela rano 8:00:
- jeden długi nur (za dopłatą). dobiliśmy do przodka poręczowania, jakieś 600m od wejścia.
45min deptania w jedną stronę - około 2x szybciej płetwami niz wcześniej
w sumie czas tam i powrót 90min + 30min deco OXY.
.
Ale my zrobiliśmy takie same nurkowania no, może nie dosłownie, bo zrobiliśmy ich więcej i w różnych konfiguracjach osobowych, ale..
byliśmy 3 dni w 11 osób, byliśmy podzieleni na 3 ekipy zależnie od poziomu zaawansowania, pierwszego dnia robiliśmy po 2 nurkowania, każdy zespoł inną trasą, z innym przewodnikiem, drugiego podobnie 2 - też dla każdego zespołu inne trasy na każdym nurku plus inne niż pierwszego dnia, w tym grupa rebowa zrobiła nurkowania głębsze - o ile pamiętam do 50-55 m ? trwające ok 1,5 - 2 h z deco - dopłatą, a ostatniego dnia robiliśmy jedno, właśnie to długie do końca nowej poręczówki też za dopłatą. Tyle, ze to ostatnie robiliśmy w okrojonym składzie, bo reszta była w Kobanya.
i ja nie narzekam w ogóle, byłam pierwszy raz, jaskinia piękna, wszystkie trasy były super, a dwie trasy - ta ostatnia, plus taka z wynurzaniem się z 40 m do 10 m w pionie i zakończeniem w starym wejściu- rewelacyjne I ja z ogromną przyjemnością wrócę w przyszłym roku
Nie zmienia to faktu, ze dla ludzi, którzy już tam byli przed zamknięciem i doświadczonych nurków jaskiniowych pływanie w tempie 5 m na minutę i z maksymalną odl 250 m od wejścia było nieco ( ) ograniczające Bo to nie była kwestia ekipy i ogarnięcia, ale sposobu prowadzenia - mimo żartobliwych, a chwilami już lekko złośliwych uwag niektórych by nieco przyśpieszyć i w czasie tej godziny coś więcej zrobić przewodnicy co do zasady nie dawali się przekonać
no i proporcje były takie, że na 12 nurkowań, które zrobiła nasza ekipa w tym miejscu - 2 były dłuższe, dalsze, głębsze- dlatego napisałam to, co cytowałeś w poprzednim poście
Ostatnio zmieniony przez lozerka 06-06-2016, 18:45, w całości zmieniany 6 razy
Stage S80 wypożyczaliśmy, nie ma sensu targać z PL. Koszt 5E za pełnego EAN32.
~20 złociszy za pełnego stejdża z nx32 z wypożyczeniem?
Tak.
Jak podałem wcześniej nie ma sensu targać z PL. W sumie na 3 nurkowania musiałbyś zabrać min. 4 butle S80 na głowę.
Zabierasz z PL twiny i małe flaszki z OXY.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko