Czy może ktoś podać podstawę prawną na podstawie, której osoba rejestrująca nas i nasz bagaż oraz wydająca karty pokładowe ma prawo dokonać rewizji bagażu i sprawdzać co mamy w torbie ?
Wiek: 62 Dołączył: 29 Maj 2013 Posty: 431 Skąd: tak z grubsza Toruń
Wysłany: 25-06-2015, 11:21
wiesiek01 napisał/a:
Teuthowenia pellucida napisał/a:
każą otwierać torby
Czy może ktoś podać podstawę prawną na podstawie, której osoba rejestrująca nas i nasz bagaż oraz wydająca karty pokładowe ma prawo dokonać rewizji bagażu i sprawdzać co mamy w torbie ?
Najczęściej nazywa się to:
Cytat:
Ogólne warunki przewozu pasażerów i bagażu ...................*
* - wpisz nazwę przewoźnika lotniczego
Kupując bilet zgadzasz się na te warunki, jak Ci się nie podobają - to nie kupujesz biletu i nie lecisz.
To wszystko co przytaczacie to bagaże nienormatywne.
Nigdy mi się nie przyczepili do tego że w bagażu głównym mam płetwy, skafander, uprząż czy coś podobnego.
Tak samo nigdy nie przyczepili się do automatów i kanistra latarki w bagażu podręcznym... Oglądają, każą włączyć. Raz na moim podręcznym uczyli obserwatora od prześwieleń co jest sprzętem nurkowym
Mam identyczne doświadczenie. Ale cholera wie czy wraz z rewolucją u nich nie zrewolucjonizowało im się coś pod czapkami. Nauka radziecka zna takie przypadki.
To wszystko co przytaczacie to bagaże nienormatywne.
Nigdy mi się nie przyczepili do tego że w bagażu głównym mam płetwy, skafander, uprząż czy coś podobnego.
Tak samo nigdy nie przyczepili się do automatów i kanistra latarki w bagażu podręcznym... Oglądają, każą włączyć. Raz na moim podręcznym uczyli obserwatora od prześwieleń co jest sprzętem nurkowym
Mam identyczne doświadczenie. Ale cholera wie czy wraz z rewolucją u nich nie zrewolucjonizowało im się coś pod czapkami. Nauka radziecka zna takie przypadki.
Ale ja zawsze wiozę taką ilość elektroniki że siebie bym nie przepuścił Lustrzanka w obudowie, automaty, GPSy, tablet. Mój bagaż podręczny najczęściej waży 20-25kg.
I generalnie nie ma problemu poza szczegółowym sprawdzeniem każdego elementu. No ale się nie dziwię jak patrzę na kanister z kwasówy z aku 14Ah.
Ostatnio zmieniony przez Abo 25-06-2015, 12:52, w całości zmieniany 1 raz
I w tym stwierdzeniu jest cała prawda. Generalnie nie ma problemu - ostatnio jechałem obwieszony światłami video (6 sztuk) i nic nie było. Bagaż podręczny też ważył prawie tyle co rejestrowany i nikt się nie czepiał (prześwietlali tylko na Okęciu po powrocie).
...ale z drugiej strony przepisy są jakie są (linki już dawałem) i jakieś szanse, że ktoś będzie chciał je egzekwować są. I nie ma co zaklinać rzeczywistości, że to bagaże nienormatywne (btw. co to znaczy - za duże, za ciężkie?) tylko trzeba się (w jakimś tam stopniu) liczyć z utrudnieniami w przypadku posiadania gratów nurkowych w bagażu.
I nie ma co zaklinać rzeczywistości, że to bagaże nienormatywne (btw. co to znaczy - za duże, za ciężkie?) tylko trzeba się (w jakimś tam stopniu) liczyć z utrudnieniami w przypadku posiadania gratów nurkowych w bagażu.
W tym jest rzecz ,że linki które dałeś odnoszą się w mojej ocenie do innego przypadku. A nadmienię ,że taki przypadek miałem i korzystałem ze zgody linii lotniczej. kapitana samolotu jak i wnosiłem opłatę dodatkową. Znam z własnego doświadczenia całą procedurę.
Zaś 99% wyjazdów w tamte regiony turystyczno-nurkowych to inna bajka i nie ma potrzeby nikogo "wystrachiwać" . Większe zagrożenie widzę w bezpieczeństwie turystów niż w opisanym rzekomo przypadku .
Niedługo lecę ze Small Planet go Hurghady, ale biorę tylko płetwy, buty i maskę do bagażu głównego, (automat w podręczny)... czy w tym przypadku też mam się 'martwić' o to że posiadam sprzęt do nurkowania (płetwy, buty i maskę) i będę musiała dopłacać za sportowy?
płetwy i maska powinny zostać zakwalifikowane jako sprzęt do snurkowania który jest zwolniony z opłat, najlepiej wejdź na stronę przewoźnika i przeczytaj warunki przewozu bagażu.
Właśnie przeczytałam cały regulamin, całą stronę o warunkach przewozu bagażu, wymiary, waga itp. i tylko jest napisane 'sprzęt do nurkowania', no nic, się okaże
Latam do Egiptu dość regularnie i mamy dość prosty sposób aby zapobiec opłatom za sprzet nurkowy - na lotnisku w Egipcie dość dokładnie za 3 euro bagaż główny czyli walizka nie nurkowa owijana jest maszynowo streczem i jest to jak do tej pory niezawodny sposób na ominiecie bezsensownej opłaty która sobie życza na miejscu.
Witam
Znajomi wybierają się w najbliższym czasie do Marsa Alam, jak aktualnie wygląda sytuacja z ważeniem i mierzeniem bagażu podręcznego w Marsa i KTW?
Pytam bo kiedyś jak byłem (2014) to na chceck-in w marsa alam mieli ból i się czepiali wagi bagażu podręcznego.
SmallPlanet z tego co wiem.
Ostatnio zmieniony przez maciek811 04-04-2016, 08:36, w całości zmieniany 1 raz
Co do przewożenia sprzętu do nurkowania szukam w co można by zapakować je do bagażu podręcznego. Za miesiąc wybieram się do Egiptu na wyczekiwany urlop Polecacie jakieś plecaki firmowe albo torbę? Z tymi lotami dużo zależy od szczęścia i od osób na kontroli, mnie raz w Berlinie się czepili, że miałem równo 1l płynów w bagażu... 10 minut przeliczali czy na pewno jest równo jeden litr czy więcej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko