Ryb w naszych naturalnych wodach jest coraz więcej. Niestety nie tylko ryb z naszych rodzimych gatunków ale też coraz większa jest w tych wodach liczebność "wynalazków" rodem z Azji obcych naszym ekosystemom wodnym. Można być tego pewnym, że na skutek postępującego ocieplenia klimatu gatunki obce bezmyślnie wprowadzane do naszych wód zaczną się niebawem rozmnażać z powodzeniem w konsekwencji czego nasze rodzime gatunki ryb powymierają z powodu nadmiernej eutrofizacji wód, niszczenia potrzebnych im naturalnych tarlisk roślinnych, niszczenia narybku i konkurencji pokarmowej.
Ryb w naszych naturalnych wodach jest coraz więcej. Niestety nie tylko ryb z naszych rodzimych gatunków ale też coraz większa jest w tych wodach liczebność "wynalazków" rodem z Azji obcych naszym ekosystemom wodnym. Można być tego pewnym, że na skutek postępującego ocieplenia klimatu gatunki obce bezmyślnie wprowadzane do naszych wód zaczną się niebawem rozmnażać z powodzeniem w konsekwencji czego nasze rodzime gatunki ryb powymierają z powodu nadmiernej eutrofizacji wód, niszczenia potrzebnych im naturalnych tarlisk roślinnych, niszczenia narybku i konkurencji pokarmowej.
To naturalny proces ewolucji, organizmy słabe i niezdolne do obrony własnego środowiska zastępowana są przez bardziej ekspansywne. Zamiast biadolić ciesz się że za 100 lat będziemy mieli w TenKraju Azję a nie pustynię.
W mojej okolicy zlokalizowane są piękne Wiśliska,które po ostatnich powodziach zasiedlił sumik amerykański,mała rybka obdarzona kolcami jadowymi a w dodatku nie majaca naturalnych wrogów.Schwytałem sobie jedna sztukę i wpuściłem do mojego stawku.Zyje teraz sobie spokojnie koegzystujac z karasiami i jaziami.Jedną sztukę,zaznaczam.Nie wiem co by było gdybym wpuscił ich więcej
Bóg jest Wielki,zamieszczajacym owo ogłoszenie chyba o to chodziło...
Scaner - ja to widzę tak, że naturalną obroną, barierą, w tym wypadku była odległość Polskich terenów od Azji, jak również różnice klimatyczne między tymi obszarami.
Aspekty klimatyczne i owszem - zmiany klimatu to proces naturalny, choć niestety nie ostatnie wyjątkowo szybkie ocieplanie - to skutek najprawdopodobniej wywołany przez największego szkodnika na ziemi - człowieka. Trudno - na to nawet PZW nie ma wpływu.
Natomiast zarybiania tołpygami sprowadzanymi z Azji (jak również pochodzącymi stamtąd amurami i karpiami), które nie posiadają w naszych ekosystemach naturalnych wrogów uniemożliwiających ich nadmierną dominację w przypadku gdy ocieplenie umożliwi im udane rozmnażanie ja osobiście nie uważam za naturalny proces ewolucji tylko bezmyślność. I na to już PZW (i inni dzierżawcy i instytucje uprawnieni do rybactwa na ciekach i akwenach śródlądowych w Polsce) mają duży wpływ. Stąd ten filmik.
Kończąc - może i będziemy mieli w tym kraju za sto lat Azję. Na razie o tym zbyt dużo nie myślę, bo to nie jest moje hobby... Ale cieszyć się z takiej perspektywy nie cieszę. Natomiast wysoce prawdopodobne jest też, że za 100 lat Twoi potomni ponurkują w Polsce tak żeby coś widzieć pod wodą już tylko na basenach...
Natomiast wysoce prawdopodobne jest też, że za 100 lat Twoi potomni ponurkują w Polsce tak żeby coś widzieć pod wodą już tylko na basenach...
Bądźmy optymistami nie martwmy się na zapas, lepiej przyjmijmy że po mrocznym okresie PiS niczego nie będzie nawet brudu w wodzie i będziemy mieli dobrą wizurkę
Najlepszym komentarzem do martwienia się o Ziemię jest to co powiedział Georg Carlin mój przewodnik duchowy
Ostatnio zmieniony przez Scaner 22-06-2016, 14:33, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko