Wysłany: 29-06-2016, 14:24 Konserwatyzm.....
Cześć,
Tak mnie ostatnio naszło, wiem, że to trochę będzie walka z wiatrakami i wsadzenie kija w mrowisko.
Ale tak się zastanawiam nad sensem słowa konserwatyzm w nurkowaniu.
Otóż, słowo konserwatyzm niejako się utarło w nurkowaniu, ale wydaje mi się, że nie do końca jest ono trafne.
Czy nie lepszym było by użycie określenia "zachowawczy".
Zamiast bardziej konserwatywny, bardziej zachowawczy.
Konserwatyzm jest taki ideologiczny, a w nurkowaniu nie chodzi przecież o ideologie, tylko o nurkowanie i profile które są mnie lub bardziej zachowawcze
Wiem, że nie łatwo będzie zmienić przyzwyczajenia i gwarę nurkową, ale może się uda.
PS. Teks en jest prowokacyjny i ma na celu wywołanie dyskusji na temat używania bardziej trafnych zwrotów. Mam nadzieję, że brać nurkowa nie wykaże się żelaznym konserwatyzmem
- Jak ustawiasz zachowawczość swojego nurkowania?
- Zachowawczość dolną ustawiam na 20 a zachowawczość górną na 75!
- Ach. A czemu właśnie tak?
- Bo jest to zgodne z moimi eM-wartościami!
- No fakt. Wartości są ważne. A gdzie to jest w tym twoim kompie?
- O, zobacz, tutaj. "Zachowawczość 1", "Zachowawczość 2", jeszcze raz naciskasz guzik i masz "Wstecznictwo" - generuje fajne profile ale jak na mój gust daje za długie deepstopy. Możesz jeszcze wybrać "Ciemnota" - wtedy wynurzasz się bardzo szybko, praktycznie po bandzie. Ostatnia wersja to "Dogmatyzm" - wtedy wyświetla mi się tylko stoper i głębokość średnia, resztę liczę sobie w głowie w trakcie
Wiek: 61 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 2349 Skąd: Warszawa
Wysłany: 29-06-2016, 17:42
Ventr napisał/a:
Czy nie lepszym było by użycie określenia "zachowawczy".
Zamiast bardziej konserwatywny, bardziej zachowawczy.
sporo jest takich makaronizmów w nurkowaniu i nie tylko. Możesz to nazywać jak chcesz, byle ktoś ciebie zrozumiał. Dlatego jak nurkujemy np w dzien to sie dogadujemy recamy.
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 29-06-2016, 23:08
Ventr napisał/a:
Konserwatyzm jest taki ideologiczny
Przywilej nadawania nazw mają moim skromnym zdaniem twórcy. Niektóre się przyjmują inne nie.
Zanim zacznę prostować czy "naprostowywać" nazwy, może powiem co to dla mnie jest. "Konserwatyzm, czyli metody zwiększenia bezpieczeństwa dekompresji podejmowane na różnych poziomach. Możliwości wiele: zastosowanie dłuższego czasu niż faktyczny, zastosowanie większej głębokości, łączne zastosowanie obu sposobów bo zmarzliśmy i wykonywaliśmy dużo ciężkiej pracy, metody stosowane głównie przy posługiwaniu się tabelami dekompresyjnymi, możliwe do stosowania w innych sytuacjach. Kolejne metody to zmniejszanie Mo i ΔM dolna granica zmniejszania to 10 dla Mo i 1 dla ΔM. Nawet na takich wartościach, można przeprowadzić dekompresję będzie długa i bezpieczna. Kolejne metody to: zmiana wielkości nasycenia, następna to zastosowanie dłuższych czasów odsycania niż nasycania lub łączne stosowanie obu sposobów. Kolejna to GF czyli selektywne działanie na różne tkanki z różnym poziomem konserwatyzmu. Zastosowanie małego konserwatyzmu dla wolnych tkanek skróci czas całkowitej dekompresji, skutek odległy jałowa martwica kości. Stosowanie stałej wartości konserwatyzmu daje duże różnice prężności w tkance i całkowitego ciśnienia czyli przesycenia na początku dekompresji. Co stwarzać może warunki do powstawania i wzrostu istniejących pęcherzyków.
Przy nurkowaniach typu NDL raczej jest stosowany mały konserwatyzm, co można również przeliczyć z rekomendowanych tabel.
Dlaczego można sobie na to pozwolić ? Główna przyczyna to brak zgromadzenia inertu w pozostałych tkankach. Czyli może być usuwany i może nasycać inne organy wewnętrzne. Obniżając poziom zagrożenia. " Metod zwiększania bezpieczeństwa jest dużo więcej, nawet nawodnienie można zaliczyć do tego zespołu metod.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko