Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Roller-coaster a nurkowanie
Autor Wiadomość
Jan Dudzinski 

Stopień: Mam
Kraj:
Belgium

Wysłany: 18-07-2016, 09:58   Poradnik picia wódki...

md1974 napisał/a:
Janie, daj już spokój z tym alkoholem.
Najwyraźniej nie potrafisz odróżnić picia w sensie "lampka wina do obiadu" od "pół litra na twarz".
Te zalecenia o których piszesz pamiętam ze swojego kursu. Pamiętam też, że były to czasy kiedy abstrakcją było picie w sensie pierwszym, czyli w umiarkowanej ilości.

Pozdrawiam,
Mariusz

Coś się zmieniło jak patrzysz wokół?

Zauważ, iż ten temat gdzie piszemy o chlaniu wódy osiągnął SZCZYTY zainteresowania na tym Forum NURKOWYM podobnie jak PORADNIK PICIA WÓDKI... http://forum-nuras.com/vi...79e30356#373469

To TEMATY CIESZĄCE SIĘ NIEUSTAJACYM NAJWIEKSZYM ZAINTERESOWANIEM..wśród "nurków"..

Liczba wyświetleń innych tematów to "pikuś" przy tych...

Z bardzo słonecznego i spokojnego Sharm

Widoczność do 30m temperatura wody też do 30 C

Janek

http://www.fotosik.pl/zdjecie/a24163908a0929f1
Ostatnio zmieniony przez Jan Dudzinski 18-07-2016, 10:17, w całości zmieniany 1 raz  

md1974 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-07-2016, 13:27   

A ja myślę, że wszystkie ostatnio pisane/czytane tematy na forum sprowadzają się do jednego. Tym jednym jest: "kto ma większy mięsień" albo "kto ma dłuższy ... suwak logarytmiczny".
Generalnie mierzi mnie to co się tu dzieje. Jakiś czas temu jeszcze myślałem, że coś się zmieni ale nie wygląda na to. Zatem chyba czas pożegnać się z forum bo czytanie tego wszystkiego to zwyczajna strata czasu.

Pozdrawiam,
Mariusz

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 18-07-2016, 13:37   

md1974 napisał/a:
"kto ma dłuższy ... suwak logarytmiczny".
Przyznaję się suwak mam, liczę na programowalnym kalkulatorze.
Również pamiętam, jak przekonywałeś mnie do metod bez podstaw. Jednocześnie strofując że "e" jest szeroko stosowane.

Byłem łaskaw nie skomentować, takiego stanu labilności poglądów.
md1974 napisał/a:
Generalnie mierzi mnie to co się tu dzieje. Jakiś czas temu jeszcze myślałem, że coś się zmieni ale nie wygląda na to. Zatem chyba czas pożegnać się z forum bo czytanie tego wszystkiego to zwyczajna strata czasu.
Czy dyskutujesz, czy sam wychodzisz z: pytaniami, problemami, rozwiązaniami problemów ?

pozdrawiam rc

md1974 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-07-2016, 19:52   

Drogi Ryszardzie, zawodowo muszę wykonywać kupę obliczeń i w związku z tym nie planuję tego robić w sytuacjach w których można sobie poradzić bez żmudnego liczenia. Szczególnie tam gdzie odpoczywam czyli w nurkowaniu.
Zdaję sobie też sprawę z tego, że w wielu przypadkach wystarczające są przybliżenia. Do takich przypadków należą również zagadnienia dekompresyjne jakie dotyczą znakomitej większości użytkowników tego forum. Powiem więcej, znakomitej większości nurków w ogóle. Wydaje się, że Ty tego zupełnie nie zauważasz.

Bądź też łaskaw nie komentować labilności moich poglądów. Pozostań w sferze wychodzenia, a właściwie tworzenia nieistniejących problemów.
Przy takim podejściu do ludzi już niedługo pozostaniesz sam ze sobą na tym forum i będziesz musiał sięgać coraz głębiej do postów archiwalnych kontynuując dyskusję z samym sobą z przed lat.

Z poważaniem,
Mariusz

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 18-07-2016, 22:27   

md1974 napisał/a:
Bądź też łaskaw nie komentować labilności moich poglądów. Pozostań w sferze wychodzenia, a właściwie tworzenia nieistniejących problemów.
Przy takim podejściu do ludzi już niedługo pozostaniesz sam ze sobą na tym forum i będziesz musiał sięgać coraz głębiej do postów archiwalnych kontynuując dyskusję z samym sobą z przed lat.
Gdyby to były zupełnie oderwane od potrzeb problemy, to bym się nimi nie zajmował. Wiele jest rozwiązanych, lecz pozostają poza świadomością większości instruktorów. Niektórzy uważają się za ekspertów inni za guru,. wywracają się na prostych problemach. Na forum nie mam z kim rozmawiać o tym czym się zajmuję w realnym świecie to też mało osób. To się nie zmieni, na lepsze, na gorsze też nie. Nie uprawiam dyskusji z sobą, zwykle jest odniesienie do bzdur wypowiadanych z powagą. Zwykle takie osoby mają ekipę bezkrytycznych wielbicieli.
Wracając do NOF to czysta sekta, wierzących w nieomylność Pawła, nic tam nie ma podstaw. Przybliżenie wartością w punkcie, to nawet nie jest przybliżenie pierwszą pochodną.

pozdrawiam rc

md1974 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-07-2016, 22:47   

Ja nie mówię, że problemy są oderwane od potrzeb.
Mówię o tym, że wciskanie liczenia w modelu wszędzie i wszystkim to lekka przesada. Teksty w stylu: "nie potrafisz policzyć NDL w modelu to ..." wrzucane przez Ciebie w wielu miejscach to kolejne przegięcie.
Dobrze byłoby przyjąć do wiadomości, że może nie wszyscy są idiotami, że może tylko najzwyczajniej w świecie nie mają ochoty na kupę obliczeń jak im trzeba zrobić nurkowanie na 15-20 m w celu oglądania rybek/rafek/wraków (co kto woli).

Pozdrawiam,
Mariusz

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 18-07-2016, 23:19   

md1974 napisał/a:
Twoich możliwe, tyle że to nie koniec świata. Co się dzieje w SCR po zmianie głębokości lub po przepłukaniu na stałej głębokości ? Zachodzą procesy wentylacyjne i skład się zmienia w czasie. Również w takich sytuacjach oblicza się dekompresję.
md1974 napisał/a:
Teksty w stylu: "nie potrafisz policzyć NDL w modelu to ..." wrzucane przez Ciebie w wielu miejscach to kolejne przegięcie.
Większość ma prawo tym się nie zajmować, lecz eksperci samo mianowani, muszą to umieć.
md1974 napisał/a:
Dobrze byłoby przyjąć do wiadomości, że może nie wszyscy są idiotami,
Każdy który się zachowuje poprawnie, ma prawo do wszystkiego, jak idzie w konfrontację to musi być dobry, lepiej bardzo dobry, na chociaż swoim polu.
md1974 napisał/a:
w świecie nie mają ochoty na kupę obliczeń jak im trzeba zrobić nurkowanie na 15-20 m w celu oglądania rybek/rafek/wraków (co kto woli).
Kiedyś jeden CD prowadził wykład na Podwodnej Przygodzie o dekompresji, zadał pytanie czy możliwy jest DCS nurkując na czystym tlenie. Kilkanaście osób na około 100 podniosło ręce. Byłem wśród nich, Powinien szybko zmienić fragment wykładu, widział mnie i znamy się. Brnął dalej, wstałem i pokazałem publikację R.Kłosa w której jest o takim wariancie i wejściu tej wiedzy w fizjologię medyczną już w 1955r. Wybacz nie zrezygnuję dla Twojego dobrego samopoczucia, z bycia w śród osób które mają egzemplarze autorskie na długo przed innymi. Lub z pozycji o nakładzie 30 szt, która nigdy nie będzie dostępna dla szerszego grona odbiorców.

pozdrawiam rc

grol 

Stopień: CMAS P2, SS, Nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-07-2016, 23:31   

Cytat:
z bycia w śród osób które mają egzemplarze autorskie na długo przed innymi. Lub z pozycji o nakładzie 30 szt, która nigdy nie będzie dostępna dla szerszego grona odbiorców

md1974 tu masz jedną z kwintesencji - prochu marny, nie masz tej pozycji, zostają tylko dostępne pozycje Kamasutry :ping:

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 18-07-2016, 23:49   

grol napisał/a:
nie masz tej pozycji, zostają tylko dostępne pozycje Kamasutry
"Helioksowe Nurkowania Saturowane Podstawy Teoretyczne do Prowadzenia Nurkowań i Szkolenia" R.Kłos. Masz z dedykacją ?

Widzisz "grol" tylko ad personam możesz pisać, ad meritum niestety nie.

pozdrawiam rc
Ostatnio zmieniony przez anarchista 18-07-2016, 23:52, w całości zmieniany 1 raz  

Mucha 

Kraj:
Netherlands

Wysłany: 19-07-2016, 00:35   

anarchista napisał/a:
grol napisał/a:
nie masz tej pozycji, zostają tylko dostępne pozycje Kamasutry
"Helioksowe Nurkowania Saturowane Podstawy Teoretyczne do Prowadzenia Nurkowań i Szkolenia" R.Kłos. Masz z dedykacją ?

Widzisz "grol" tylko ad personam możesz pisać, ad meritum niestety nie.

pozdrawiam rc

Po raz kolejny się potwierdza że czytanie ze zrozumieniem, to dla niektórych bariera nie do przejścia..

md1974 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-07-2016, 00:41   

Widzisz Ryszardzie, jednak kłania się ... czytanie ze zrozumieniem.
Przeczytaj jeszcze raz to co zacytowałeś jako pierwsze z mojej poprzedniej wypowiedzi i swoją odpowiedź. Może zrozumiesz jaki sens miało to zdanie.

W kwestii ekspertów samomianowanych to, delikatnie zapytam się czy przypadkiem sam do nich nie należysz? Nie słyszałem o twoim tytule naukowym w tej dziedzinie. Jak mniemam, nie omieszkałbyś o tym wspomnieć.
Poza tym żądasz od wszystkich aby "to" umieli a nie tylko od ekspertów.

Nie pisz proszę o poprawności zachowania. W twoich wypowiedziach można wystarczająco dużo przykładów niepoprawności odnaleźć. Dziwnym trafem nie przeszkadza Ci to.

Nadal uważam, że nie wszyscy są idiotami i są dobrzy na "swoim polu" i nie tylko.
Powiem więcej, niektórzy mają na to nawet dowód w postaci odpowiednich tytułów naukowych.

Moje samopoczucie jest nadzwyczaj dobre. I nie jesteś w stanie go popsuć. Tak naprawdę to tylko dlatego wdaję się z Tobą w jakąkolwiek dyskusję.
Tak się składa, że wiem jak to jest z tzw. egzemplarzami autorskimi i pozycjami o minimalnych nakładach.
Mam do takowych dostęp w swojej dziedzinie i ... w większości przypadków znane są przyczyny tak małych nakładów.

Grol, wszyscy jesteśmy marnym prochem. Chyba z tym prochem jest tym gorzej im mniej w wodzie siedzi :D

Pozdrawiam,
Mariusz

grol 

Stopień: CMAS P2, SS, Nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-07-2016, 01:01   

md1974 napisał/a:
Chyba z tym prochem jest tym gorzej im mniej w wodzie siedzi

Coś w tym jest - po nurkowaniu iskrzy :bee;

[ Dodano: 19-07-2016, 01:19 ]
md1974 napisał/a:
Pozostań w sferze wychodzenia, a właściwie tworzenia nieistniejących problemów.

Tak mnie jeszcze naszło - z czasów korporacji: największe nagrody dostawały osoby, które rozwiązały problem wcześniej przez siebie stworzony. Podobno w polityce to 'must' ...
Wniosek: zamiast na tu forum się męczyć - do korpo albo od razu do polityki ;)

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 19-07-2016, 07:41   

md1974 napisał/a:
md1974 napisał/a:
Do takich przypadków należą również zagadnienia dekompresyjne jakie dotyczą znakomitej większości użytkowników tego forum. Powiem więcej, znakomitej większości nurków w ogóle. Wydaje się, że Ty tego zupełnie nie zauważasz.

Masz labilność poglądów lub mówiąc inaczej ich brak, chwila i stały się potrzebne.
md1974 napisał/a:
W kwestii ekspertów samomianowanych to,
Zastanawiałem się dlaczego rozmawiasz z Dudzińskim. Jesteś samorodnym psychologiem.
md1974 napisał/a:
Nadal uważam, że nie wszyscy są idiotami i są dobrzy na "swoim polu" i nie tylko.
Powiem więcej, niektórzy mają na to nawet dowód w postaci odpowiednich tytułów naukowych.
Akurat nurkowanie w Polsce nie ma stopni naukowych, w dyscyplinach pobocznych jest już trochę takich osób. Zapomniałeś o innej ocenie o takim adresie. Al. Niepodległości 188/192
md1974 napisał/a:
Chyba z tym prochem jest tym gorzej im mniej w wodzie siedzi
Ten adres odróżnia tych co czasem coś wymyślają. W odróżnieniu od wtórnych naukowców.
md1974 napisał/a:
Moje samopoczucie jest nadzwyczaj dobre. I nie jesteś w stanie go popsuć. Tak naprawdę to tylko dlatego wdaję się z Tobą w jakąkolwiek dyskusję.
Cieszymy się Twoim szczęściem, czy chcesz o tym porozmawiać ?
grol napisał/a:
md1974 napisał/a:
Pozostań w sferze wychodzenia, a właściwie tworzenia nieistniejących problemów.

Tak mnie jeszcze naszło - z czasów korporacji: największe nagrody dostawały osoby, które rozwiązały problem wcześniej przez siebie stworzony. Podobno w polityce to 'must' ...
Wniosek: zamiast na tu forum się męczyć - do korpo albo od razu do polityki
"md" i "grol" przypomnijcie który temat którym się zajmowałem był obłożony gryfem tajności. To tak na marginesie jak dwa trolle wyobrażają sobie świat.

pozdrawiam rc

md1974 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-07-2016, 20:07   

Ryszardzie,

1. Nie mam labilności poglądów.

2. Wykształcenie mam zdecydowanie wyższe od twojego i to mogę Ci zagwarantować. W dodatku w naukach technicznych.

I MAM NA TO ODPOWIEDNIE DOKUMENTY

U Ciebie jedynym dowodem na wykształcenie są błędy ortograficzne, gramatyczne i pozostałe językowe jakie popełniasz w swoich wypowiedziach.

3. Twoje wywody dotyczą medycyny hiperbarycznej a w tej działce można próbować rozwijać się naukowo i zdobywać stopnie. Na co zresztą sam dajesz dowody przywołując publikacje ludzi, którzy takowe stopnie posiadają.

4. Nie wiem i nie muszę wiedzieć co jest na Al. Niepodległości X/Y. I wcale mnie to nie interesuje.

5. Z Janaem Dudzińskim dyskutowałem ponieważ uważam, że ma zły obraz tego jacy są nurkowie w Polsce. Przestałem w chwili gdy uznałem, że szansa na zmianę jego poglądu jest bliska zeru.

6. Świat jaki sobie wyobrażam ma się dobrze a z moich pomysłów korzysta wielu ludzi a nie tylko urząd patentowy.

7. Od trolli wyzywaj innych a najlepiej stawiając siebie na pierwszym miejscu.

Zatem ...
pisz tu sobie dalej,
opluwaj wszystko i wszystkich,
nazywaj mnie trollem,
licz sobie ten jeden lekko pomodyfikowany wzorek w kółko we wszystkie możliwe strony bo najwyraźniej drugiego już nie jesteś w stanie się nauczyć.
Może ktoś kiedyś odkryje w Tobie ziarno geniuszu, nie sądzę jednak aby zdarzyło się to za twojego życia. Z drugiej strony ... większość wielkich umysłów nie była doceniana za życia - to jakaś iskierka nadziei.

I tak od razu napiszę co mi odpowiesz - tak, jest to ad personam. Takie nieco bezcelowe bo nie sądzę aby mogło dotrzeć. Sam mnie do tego namówiłeś, raczej staram się unikać tego rodzaju dyskusji.
Mimo nadal dobrego humoru nie planuję dłużej dyskutować. Możesz mnie dodać do listy ignorowanych, wyrzucić z forum, przydzielić serię ostrzeżeń czy co tam sobie życzysz.
Ja wracam sobie do swoich wzorków z których każdy jest inny i nowy bo nie mam czasu i ochoty babrać się całe życie w jednej, góra dwóch funkcjach i zmieniając im kilka współczynników mówić jakiego to nowego odkrycia dokonałem.

Twój suwak logarytmiczny jest dłuższy, mój leży na półce po to żeby dzieci wiedziały, że coś takiego kiedyś było. Mam go po Ojcu.

Teraz już możesz rozebrać moją osobowość na części i dokonać analizy labilności, czy to poglądów, czy to emocjonalnej - jak wolisz.

Dla mnie EOT

Nadal pozdrawiam,
Mariusz

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 20-07-2016, 07:52   

md1974 napisał/a:
2. Wykształcenie mam zdecydowanie wyższe od twojego i to mogę Ci zagwarantować. W dodatku w naukach technicznych.
Współautor wyróżnionego rozwiązania, ma wyższe wykształcenie niż Ty. Pomysły i nowe rozwiązania nie zależą od stopnia. Kreatywność to coś innego niż nauka.
Problemy które rozwiązaliśmy, były nie do przeskoczenia dla wielu firm produkujących sprzęt do nurkowania. Znalezienie prostych struktur, to sztuka.
http://i3to.wp.mil.pl/pl/1_133.html

Przedstaw się, poznamy Twój dorobek, na razie prezentujesz słabe drogi.

Ataki wylewania emocji, masz typowe dla Trolli. Przeliczysz ten NDL helioksowy czy padniesz jak "grol" (znam już odpowiedź). Nie policzysz, nie przedstawisz się, jesteś zwykłym trollem.

pozdrawiam rc

ziemia 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-07-2016, 14:01   

Ryszardzie powinieneś się leczyć...

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 20-07-2016, 14:17   

ziemia napisał/a:
Ryszardzie powinieneś się leczyć...
Gość zalicytował, to powiedziałem sprawdzam. Zwłaszcza że poprzeczka jest nisko ustawiona, wszystko już podałem na tacy.

pozdrawiam rc

md1974 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-07-2016, 20:18   

No to teraz powolutku. Bardzo powolutku. Prostymi zdaniami.
Zdań złożonych z więcej niż dziesięciu słów nie rozumiesz.
Stąd będę posługiwał się prostszymi.

anarchista napisał/a:
Współautor wyróżnionego rozwiązania, ma wyższe wykształcenie niż Ty.

Po pierwsze: jesteś tego pewny?
Po drugie: nigdzie nie odnosiłem się do niczyjego wykształcenia poza twoim.
Po trzecie: nigdzie nie podważałem wiedzy ludzi, których przywołujesz jako autorytety w dziedzinie medycyny hiperbarycznej.

Wniosek -> twoja odpowiedź jest nie na temat -> siadaj dwója (tak, dwója, bo wtedy kiedy powinieneś się uczyć czytania ze zrozumieniem nie było jedynek).

anarchista napisał/a:
Pomysły i nowe rozwiązania nie zależą od stopnia. Kreatywność to coś innego niż nauka.

I tu się zgadzam w stu procentach. Dlatego zajmuję się zarówno nauką jak i wdrożeniami swoich pomysłów. Nie tylko publikowaniem czegoś co ląduje na półce.

anarchista napisał/a:
Problemy które rozwiązaliśmy, były nie do przeskoczenia dla wielu firm produkujących sprzęt do nurkowania. Znalezienie prostych struktur, to sztuka.

Gratuluję wyróżnienia. Jeśli Ty lub ktokolwiek inny, na tej bazie produkuje urządzenia, ktoś chce je kupować to gratuluję jeszcze bardziej.

anarchista napisał/a:
Przedstaw się, poznamy Twój dorobek, na razie prezentujesz słabe drogi.

Wracamy do krótkich zdań. Żeby nie było, że Cię pochwaliłem to muszę się przyczepić ad personam.
Dorób ze trzy stopnie naukowe do tego jaki masz obecnie.
Nie powinno to być trudne dla tak cenionego wynalazcy.
Wtedy może będziesz władny oceniać mój dorobek.
No i na litość.... sięgnij do słownika. Co to jest za określenie "prezentujesz słabe drogi"?
Z poprzednich wypowiedzi ... "w sród", prawidłowo powinno być "w środę" lub "w środy" w liczbie mnogiej. Chyba, że Tobie chodziło o inny sens zdania w stylu "wśród pól i lasów". Wtedy piszemy razem. Takich kwiatków jest więcej.
I teraz sobie wyobraź, że to pisze do Ciebie ktoś bardzo słaby z języka polskiego. Tak przynajmniej mówiła mi polonistka w szkole średniej. Zatem a fee Ryszardzie bo ja autorytetem w dziedzinie poprawnej polszczyzny nie jestem ale razi mnie twój styl pisania.

anarchista napisał/a:
Ataki wylewania emocji, masz typowe dla Trolli. Przeliczysz ten NDL helioksowy czy padniesz jak "grol" (znam już odpowiedź). Nie policzysz, nie przedstawisz się, jesteś zwykłym trollem.

Ryszardzie, jakich emocji? Rozmowę z Tobą traktuję jak wprawkę w pisaniu czegoś innego niż wyłącznie technicznych tekstów. Świetną zabawę. Kompletnie bezemocjonalnie.
W końcu nie tylko Tobie wolno trollować na forum.
W kwestii NDL...
Nie policzę. Możesz przyjąć, że nie umiem. Jest mi to zupełnie obojętne.
Dla sportu i samego liczenia to wykonywałem obliczenia i pisałem algorytmy jak byłem w podstawówce. Potem zmieniłem profil i od tamtego czasu liczę to co jest mi do czegoś potrzebne.
NDL, czy dekompresja helioksowa nie jest mi do niczego potrzebna ponieważ nie używam takich gazów. Poza tym nie uważam, że liczenie w modelu ma sens dla mnie i dla większości nurków.

Może założymy ankietę na forum?

ILE OSÓB NURKOWAŁO NA HELIOKSIE

Podejrzewam, że wnioski z wyników ankiety ciekawie współgrałyby z problemem jaki usiłujesz przedstawić nam za najważniejszy dla wszystkich nurków.
To trochę jak z akwizytorami. Ty jeszcze nie wiesz, że to co on chce Ci sprzedać jest Ci niezmiernie do życia potrzebne.

Na tym forum jest wystarczająca ilość osób znających mnie nie tylko wirtualnie. Nie widzę powodu aby ta ilość miała się zwiększać. Na pewno nie na twoje życzenie.
Jeśli ktoś chce mnie poznać to zapraszam na pw. Powiem gdzie będę nurkował niedługo i możemy się poznać w rzeczywistości.

I tak na koniec.
Jeśli ktoś tu coś licytuje to raczej Ty a nie ja.
To co ja piszę jest wynikiem twojej działalności.
Nie jesteś najmądrzejszy chociaż tak Ci się wydaje. Nie wszyscy wokół to idioci.
A tak właśnie wszystkich traktujesz.

Przypominam, że rozmowa nie jest na temat dekompresji a na temat PODEJŚCIA DO OTACZAJĄCEGO ŚWIATA.

Szanuję cudzą wiedzę. Nie toleruję ..........
Zostawiłem kropki bo musiałbym przejść na formę dyskusji, której nie akceptuję.

Pozdrawiam,
Mariusz

FABER 

Stopień: DiveLife
Kraj:
USSR

Wysłany: 20-07-2016, 21:19   

:beer3:

jaros4 

Stopień: Rugby-Oświęcim
Kraj:
Jamaica

Wysłany: 20-07-2016, 23:40   

SSmoku,te gre przejeb.....les.Z reszta na wlasne zyczenie.Z dusiciela powoli stajesz sie duszonym.

[ Dodano: 20-07-2016, 23:42 ]
gdzie jest owa mityczna maszyna,na ktorej legendzie zdajesz sie budowac swoja nowa tozsamosc?

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu