Wys³any: 31-01-2016, 00:16 Opnie na temat skafandrów poseidon
Witam
Chcia³bym zapytaæ o opiniê na temat skafandrów (suchych) firmy Poseidon, czemu s± tak rzadko widywane w Polsce, sam p³ywam w evolution X ( jestem z niego zadowolony ). G³ownie mo¿na spotkaæ osoby w skafandrach Bare, Santi , Scubapro etc. Czym to jest spowodowane, lepsza jako¶ci± wykonania, cena ?
Ostatnio zmieniony przez Jacek B. 31-01-2016, 00:16, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Wiek: 62 Do³±czy³: 29 Maj 2013 Posty: 431 Sk±d: tak z grubsza Toruñ
Wys³any: 31-01-2016, 20:33 Re: Opnie na temat skafandrów poseidon
Jacek B. napisa³/a:
Witam
Chcia³bym zapytaæ o opiniê na temat skafandrów (suchych) firmy Poseidon, czemu s± tak rzadko widywane w Polsce, ...
...
Czym to jest spowodowane, lepsza jako¶ci± wykonania, cena ?
Polityka dystrybutora?
Spytaj w firmie VektorSport
na ich www jest obrazek skafandra, ale link jest pusty
do automatów i innych obrazków linki dzia³aj±
Wiek: 61 Do³±czy³: 24 Maj 2005 Posty: 2349 Sk±d: Warszawa
Wys³any: 01-02-2016, 13:33
To s± w zasadzie dobre jako¶ciowo skafandry. Mialem taki do siê nazywa³ Poseidon Arctic oraz Aqualng Arctic. Kolega mial jakiej¶ firmy dziwnej a wszystkie by³y identyczne.
Taki sam material, takie same kolory i nawet ciek³y w tych samych miejscach.
Wys³any: 05-02-2016, 11:13
Przecieka³o na szwach w kroku i ³okciach
anarchista [Usuniêty]
Wys³any: 03-08-2016, 22:27
waterman napisa³/a:
Przecieka³o na szwach w kroku i ³okciach
Jak Honzo siê skar¿y³ to powiedzia³em ¿e przed nurkowaniem powinien siê odcedziæ. S± to miejsca w których pojawiaj± siê problemy w skafandrach wielu producentów.
By³a wersja skafandra gdzie siê przez dupê wchodzi³o, mia³e¶ pó¼niejsze ?
Odpisujemy na posty z lutego? Czy¿by nie by³o siê do czego pod³±czyæ?
I na dodatek:
anarchista napisa³/a:
By³a wersja skafandra gdzie siê przez dupê wchodzi³o, ...
We wszystkich s³ownikach u¿yte przez Ciebie s³owo jest opisane jako wulgaryzm.
Moderatorowi nie przystoi u¿ywanie wulgaryzmów.
Pozdrawiam,
Mariusz
anarchista [Usuniêty]
Wys³any: 04-08-2016, 09:36
md1974 napisa³/a:
We wszystkich s³ownikach u¿yte przez Ciebie s³owo jest opisane jako wulgaryzm.
Moderatorowi nie przystoi u¿ywanie wulgaryzmów.
Akurat takie s³ownictwo zago¶ci³o w literaturze i nie by³o do nikogo personalnie kierowane, w emocjach.
Skafander z tak umieszczonym suwakiem by³ ¶lepym zau³kiem. Zreszt± powsta³o wiele wariantów umieszczenia suwaka.
Nie mia³e¶ odwagi cywilnej jak "martin" bluzga³, inni mieli.
Wys³any: 04-08-2016, 11:02
anarchista napisa³/a:
mia³e¶ pó¼niejsze
pozniejszy, wchodzi³o siê normalnie. zreszta Honziak mial takiego samego. A w moim przecie to wlasnie Ty wymieniale¶ zamek. zreszta to by³o ju¿ jedyne miejsce gdzie ten skafanedr nie ciekl
md1974 napisa³/a:
Odpisujemy na posty z lutego? Czy¿by nie by³o siê do czego pod³±czyæ?
no i do czego¶ siê trzeba by³o doczepiæ?..... ile dostajesz za takie dzialania? W niektórych kregach takie przp...... kwalifikuje siê do skarcenia otwart± dlonia.....
Ostatnio zmieniony przez waterman 04-08-2016, 11:02, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Nie mia³e¶ odwagi cywilnej jak "martin" bluzga³, inni mieli.
Zostaw moj± odwagê cywiln± w spokoju. Nie rozmawiamy o Martinie. Pomijaj±c fakt, ¿e jego kto¶ prowokowa³ do takiego s³ownictwa a Ty u¿ywasz wulgaryzmów sam z siebie.
Waterman, nic nie dostajê, nie obra¿aj mnie. Po prosu Ryszard sobie na to zapracowa³. To jego wiêkszo¶æ dzia³añ zas³uguje na to co napisa³e¶. Ja tylko chcê aby przez chwilê poczu³ siê jak ludzie na których naskakiwa³. Nic wiêcej.
A i tak ja staram siê to robiæ w sposób kulturalny w przeciwieñstwie do niego.
Pozdrawiam,
Mariusz
Ostatnio zmieniony przez md1974 04-08-2016, 11:46, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy
anarchista [Usuniêty]
Wys³any: 04-08-2016, 13:04
md1974 napisa³/a:
Waterman, nic nie dostajê, nie obra¿aj mnie. Po prosu Ryszard sobie na to zapracowa³. To jego wiêkszo¶æ dzia³añ zas³uguje na to co napisa³e¶. Ja tylko chcê aby przez chwilê poczu³ siê jak ludzie na których naskakiwa³. Nic wiêcej.
A i tak ja staram siê to robiæ w sposób kulturalny w przeciwieñstwie do niego.
Przedstawi³e¶ siê ? Jak troll chowasz siê.
md1974 napisa³/a:
Zostaw moj± odwagê cywiln± w spokoju. Nie rozmawiamy o Martinie. Pomijaj±c fakt, ¿e jego kto¶ prowokowa³ do takiego s³ownictwa a Ty u¿ywasz wulgaryzmów sam z siebie.
¯eby komu¶ mocno do³o¿yæ robisz to z otwart± przy³bic±, tchórze kryj± siê.
Jest taka instrukcja wojskowa, ¿eby nie u¿ywaæ za czêsto krótkiego s³owa na k.. . Owszem mo¿e siê przydarzyæ, lecz nie mo¿e byæ skierowane personalnie, ty k ... wo. Nie kierowa³em popularnego s³owa dupa do osoby. Czepiasz siê jak zwyk³y pieniasz .
Nie jestem trollem ani tchórzem. Stosujê tylko twoje metody.
anarchista napisa³/a:
lecz nie mo¿e byæ skierowane personalnie, ty k ... wo. Nie kierowa³em popularnego s³owa dupa do osoby. Czepiasz siê jak zwyk³y pieniasz .
Skoro jak sam piszesz, "nie mo¿e byæ skierowane personalnie" a potem, w tym samym zdaniu
"ty k ... wo". Je¶li nawet masz dysleksjê i nie do koñca rozumiesz co piszesz, to ostatnie dwa s³owa mo¿na zrozumieæ tylko w jeden sposób i tylko jako kierowane personalnie do mnie.
Zatem da³e¶ doskona³e ¶wiadectwo tego kim jeste¶, skoro piszesz takie s³owa.
Potwierdzasz tym samym to co mówi³em o twoim podej¶ciu do ludzi oraz to, ¿e s³usznie siê Ciebie czepiam - za to podej¶cie, nie za wiedzê, ¿eby by³o jasne.
Pieniacz siê pieni. Jak widzisz mnie daleko do tego mimo, ¿e zosta³em potraktowany tekstem "ty k ... wo". Nie zni¿ê siê do twojego poziomu.
I na marginesie, wulgaryzm to wulgaryzm, bez wzglêdu na to czy kierowany personalnie, czy ot tak wstawiony w zdanie jako interpunkcja.
Pozdrawiam,
Mariusz
anarchista [Usuniêty]
Wys³any: 04-08-2016, 14:34
md1974 napisa³/a:
Skoro jak sam piszesz, "nie mo¿e byæ skierowane personalnie" a potem, w tym samym zdaniu
"ty k ... wo". Je¶li nawet masz dysleksjê i nie do koñca rozumiesz co piszesz, to ostatnie dwa s³owa mo¿na zrozumieæ tylko w jeden sposób i tylko jako kierowane personalnie do mnie.
Zatem da³e¶ doskona³e ¶wiadectwo tego kim jeste¶, skoro piszesz takie s³owa.
Potwierdzasz tym samym to co mówi³em o twoim podej¶ciu do ludzi oraz to, ¿e s³usznie siê Ciebie czepiam - za to podej¶cie, nie za wiedzê, ¿eby by³o jasne.
Pieniacz siê pieni. Jak widzisz mnie daleko do tego mimo, ¿e zosta³em potraktowany tekstem "ty k ... wo". Nie zni¿ê siê do twojego poziomu.
I na marginesie, wulgaryzm to wulgaryzm, bez wzglêdu na to czy kierowany personalnie, czy ot tak wstawiony w zdanie jako interpunkcja.
Mówiê o instrukcji wojskowej, w której opisywana jest sytuacja nie poprawnego lecz dopuszczalnego stosowania okre¶lenia "starego zawodu". Nie jest dopuszczalna forma skierowana do konkretnej osoby. To mój wpis ", lecz nie mo¿e byæ skierowane personalnie, ty k ... wo. " Trzeba du¿o z³ej woli, ¿eby to kierowaæ jako atak na Ciebie.
Je¿eli czujesz siê obra¿ony, to bardzo przepraszam nie by³o to moim celem.
md1974 napisa³/a:
Nie jestem trollem ani tchórzem. Stosujê tylko twoje metody.
Jeste¶, ja siê Tobie przedstawi³em. Nawet ze zdjêciem.
md1974 napisa³/a:
do póki mi siê nie znudzi.
Stosujesz metody trolli, czepiania siê i chowania za anonimowym nickiem.
Skoro przepraszasz dlatego, ¿e nie to mia³e¶ na my¶li to przeprosiny przyjmujê. Jak widzisz, agresja - 0.
Przedstawi³e¶ siê nie mi tylko ogólnie. Taka by³a twoja wola.
Moja wola jest taka ¿eby w gronach internetowych, które s± zwi±zane z moim hobby pozostaæ wzglêdnie anonimowym.
I teraz tak zupe³nie powa¿nie w celu poprawy sytuacji.
Ryszardzie, ja naprawdê przestanê siê czepiaæ tylko daj mi szansê. Popraw trochê swoje podej¶cie do ludzi, nie staraj siê na ka¿dym kroku wykazaæ swojej wy¿szo¶ci.
Bêdzie to z po¿ytkiem dla wszystkich.
Dla Ciebie, bo ja i inni przestan± siê czepiaæ. Tak¿e dla innych, którzy mogliby skorzystaæ z twojej wiedzy.
Uwierz mi, ¿e w wielu przypadkach wa¿niejsza jest znajomo¶æ tematu w sensie zjawisk ni¿ umiejêtno¶æ wykonania, nawet najbardziej skomplikowanych rachunków w danym temacie.
Sens liczenia czegokolwiek ginie w momencie kiedy osobnik nie wie co liczy (nie mam tu na my¶li Ciebie, to ogólny wynik obserwacji po 17 latach pracy ze studentami). Co z tego, ¿e kto¶ zna wzór i potrafi do niego podstawiæ dane? Je¶li nie bêdzie wiedzia³ jaka jest fizyczna interpretacja tego co liczy to i tak na niewiele mu siê to przyda.
Zaproponuj przyk³ady dekompresji adekwatnej do realnych nurkowañ jakie mog± ludzie z tego forum realizowaæ. Dorzuæ do tego fajne wykresy pokazuj±ce nasycenia kolejnych tkanek w funkcji czasu, zaznacz do którego momentu mo¿na siê wynurzyæ. Nie zarzucaj ludzi kup± wzorów. Bêdzie z tego korzy¶æ dla wszystkich.
Ja na co dzieñ mam do czynienia z matematyk± a przebrniêcie przez twoje opisy i przeliczenia jest strasznie nurz±ce. Pomy¶l sobie co czuje kto¶ kto ma umys³ humanistyczny.
Jeden z moich autorytetów, powiedzia³ mi kiedy¶, ¿e je¶li na wyk³adzie wzór zajmuje wiêcej ni¿ szeroko¶æ tablicy to i tak studenci tego nie obejm±. Mo¿e trochê przesadzi³ ale ... odnosz±c to do forum, gdzie ludzie nie s± matematykami, my¶lê, ¿e lepiej dotrze dobrze zrobiony zestaw wykresów, z ewentualnym przyk³adem obliczeñ dla jednej tkanki, ni¿ ca³a strona maczkiem zapisanych cyferek. No i powtórzê siê, dla realnie czyhaj±cych na u¿ytkowników forum problemów. Nie dla nurkowañ saturowanych, helioksowych iitp.
To samo dotyczy metod uproszczonych liczenia dekompresji. Lepiej by³oby napisaæ "wyznaczania strategii". Dlaczego nie stosowaæ tych metod je¶li ich wyniki w okre¶lonych warunkach daj± dekompresjê zbli¿on± do wyznaczonej w modelu? Szczególnie je¶li bêd± bardziej konserwatywne. Oczywi¶cie, mo¿na analizowaæ optymalizacjê dekompresji ale czy dla przeciêtnego nurka, którego dekompresja zawiera siê w przedziale od 20 do powiedzmy 60 minut, szukanie 5 minut skrócenia czasu kosztem zmniejszenia konserwatyzmu ma sens? A liczenia zdecydowanie mniej ni¿ w modelu i co wa¿ne w modelu nie przeliczysz pod wod± a w metodach typu RD ju¿ jest to mo¿liwe co zwiêksza elastyczno¶æ w nurkowaniu.
Jak widzisz, daleki jestem od trollowania. Moje dzia³ania podyktowane s± wy³±cznie chêci± poprawy zaistnia³ej sytuacji.
Pozdrawiam,
Mariusz
anarchista [Usuniêty]
Wys³any: 04-08-2016, 22:37
md1974 napisa³/a:
Moja wola jest taka ¿eby w gronach internetowych, które s± zwi±zane z moim hobby pozostaæ wzglêdnie anonimowym.
Jak na trolla przysta³o.
Tu kawa³ek historii:
piotrkw napisa³/a:
Wys³any: 27-03-2014, 12:53
martin napisa³/a:
Odwroce pytanie - ktorych ty nie zauwazyles?
Czy Niemczech panuj± takie zwyczaje, ¿e za to samo przewinienie drogowe dostajesz od razu trzy mandaty, bo policjantowi nie spodoba³a siê Twoja facjata, lub polskie pochodzenie ?? Mocno przesadzi³e¶ .
Pozdrawiam Piotr
martin napisa³/a:
Wys³any: 29-03-2014, 13:52
To nie ja. Smoczynski pewnie znow plaszczyl sie, obircywal i liz.... zreszta niewazne.
W sumie, jest z mim calkiem sympatyczny cyrk, wystarczy wypiac sie z rozmowy i obserwowac jak pluje ogniem i kasa wszystko co mu wpadnie w zasieg paszczy.
beroduar napisa³/a:
Wys³any: 30-03-2014, 04:04
Oj ja tam nie wiem , czy "agresor" siê miota.
Ryszard zawsze otwarcie deklarowa³, ¿e chce sobie robiæ jaja z innych - mam wra¿enie, ¿e buja siê w fotelu, pyka spokojnie fajeczkê i podlicza, ilu to kolejnych naiwnych siê zacietrzewi³o...
No i MA PATENTY
Tak w ogóle to mo¿e by kto¶ inny co¶ opatentowa³, ¿eby Ryszard móg³ wreszcie z kim¶ porozmawiaæ jak równy z równym?
Ostatnio zmieniony przez beroduar 30-03-2014, 04:07, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy
martin napisa³/a:
Wys³any: 30-03-2014, 09:23
beroduar napisa³/a:
Oj ja tam nie wiem , czy "agresor" siê miota.
Miota sie. Przez nastepne pol roku pod kazdym z moich i Piotrka postow bedzie pojawial sie dopisek zaczepny. Czesto bez powiazania z tematem, nie weryfikowalny, wskazujacy ze on ma dostep do informacji ktore "szerej masie" do ktorej my nalezymy sa niedostepne, np. "szef Suunto ma dluzszego (oczywiscie jamnika) niz ty".
Potem siê okaza³o ¿e komputer ma b³êdy, równie¿ adwersarze nie licz± w modelu. Podobnie jak Ty trollu.
pozdrawiam rc edycja powtórzeñ cytatów.
Ostatnio zmieniony przez anarchista 04-08-2016, 22:40, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy
I w³a¶nie dlatego nie podam Ci swojego nazwiska.
Ka¿dy kto to zrobi³ bêd±c w opozycji do czegokolwiek co prezentujesz musia³ potem siê z Tob± u¿eraæ przy wyci±ganiu spraw nie zwi±zanych z forum - ingerujesz w prywatno¶æ. Wyci±gasz czyje¶ wypowiedzi z przed lat, czêsto wyrwane z kontekstu ca³ej dyskusji z Tob±. Nie ma co dalej wymieniaæ. Szkoda gadaæ.
Ja sobie tego nie ¿yczê.
Moja pozycja w ¶wiecie naukowym jest na tyle wysoka, ¿e nie pozwolê na to aby taki kto¶ jak Ty j± szarga³ próbuj±c wymusiæ na mnie liczenie czego¶ co nie ma ¿adnego znaczenia w uprawianiu hobby jakim dla mnie jest nurkowanie.
Czasem moja naiwno¶æ pozwala mi wierzyæ, ¿e co¶ mo¿na u niektórych zmieniæ na lepsze. Niestety w tym przypadku siê nie uda³o.
Wystarczy mi ju¿ zni¿ania siê do twojego poziomu. Wygra³e¶.
Mariusz - "pozdrawiam" nie przechodzi mi przez klawiaturê.
anarchista [Usuniêty]
Wys³any: 06-08-2016, 16:51
md1974 napisa³/a:
Czyli jednak nic nie dotar³o.
Szkoda.
Faktycznie nic do Ciebie nie dociera.
md1974 napisa³/a:
I w³a¶nie dlatego nie podam Ci swojego nazwiska.
Masz do tego prawo. Lecz jak wchodzisz w dyskusje ad personam i nie masz cywilnej odwagi. To ich nie zaczynasz.
Je¶li zaczynasz, to maj± one status, niepodpisanego donosu.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, ¿e nie ponosi odpowiedzialno¶ci i w ¿aden sposób nie ingeruje w tre¶æ wypowiedzi umieszczanych przez u¿ytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ci±gu 24 godzin, postów o tre¶ci reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywaj±cych do nienawi¶ci rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propaguj±cych przemoc oraz tre¶ci powszechnie uznanych za naganne moralnie, spo³ecznie niew³a¶ciwe i naruszaj±cych zasady regulaminu.
Przypominam, ¿e osoby zamieszczaj±ce opinie, o których mowa powy¿ej, mog± ponie¶æ za ich tre¶æ odpowiedzialno¶æ karn± lub cywiln±.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które s± zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam okre¶laæ zachowania u¿ytkowników na stronie, dostarczaæ im odpowiednie tre¶ci oraz reklamy, a tak¿e u³atwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcjê automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy w³±czonej obs³udze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyra¿enie zgody na zapisywanie ich w pamiêci urz±dzenia, z którego korzystasz.
Je¿eli siê na to nie zgadzasz, mo¿esz w ka¿dej chwili zmieniæ ustawienia swojej przegl±darki. Przeczytaj, jak wy³±czyæ pliki cookie i nie tylko