Aktualne wyniki :
1 miejsce MIRA RAI 3412 głosy
2.miejsce Krzysztof Starnawski 2922 głosy
3.miejsce ANTOINE GIRARD 91 głosów
National Geographic – Adventurers of the Year
Ostatnie kilkanaście lat w mojej karierze nurkowej poświęciłem eksploracji naprawdę głębokich jaskiń. Dużo czasu minęło nim od pierwszego zanurzenia zszedłem na ich dno określając ich głębokość. Nie wszystkie projekty się już zakończyła ale w większości z nich jestem poniżej 200m głębokości
Droga nie była łatwa. Musiałem nauczyć się nurkować z użyciem obiegów zamkniętych i dostosować je do kilkunastogodzinnych nurkowań poprzez ich dublowanie. Dopracować decompresje. Dostosować swój sprzęt i siebie do długiego przebywania w zimnej wodzie. I w końcu nauczyć się dobrze rozumieć jaskinie i przewidywać co mi może przynieść los za kolejnym zakrętem. W tym czasie udało mi się skonstruować dualHH, SMCCR, przenośny habitat, podwodne wiertarki i wiele innych wynalazków.
Ciężka praca, wsparcie przyjaciół i odrobina szczęścia pozwoliła mi przetrwać do dnia dzisiejszego i mocno przesunąć przodki w paru głównych projektach:
Albania / jaskinia Viroit / max głębokość zanurzenia 278m/ 4 lata eksploracji / trudności: temp. wody 12 stopni / eksploracja dalej w toku
Macedonia / jaskinia Matka Vrelo/ max głębokość zanurzenia 230m / 2 lata eksploracji / trudności: temp. wody 14 stopni / eksploracja dalej w toku
Chorwacja / jaskinia Cetina- Gospodska/ max głębokość zanurzenia 106m / 4 lata eksploracji / trudności: profil nurkowania, transport sprzętu w jaskini / eksploracja dalej trwa
Meksyk / trawers Dos Ojos – Sac Actun / max głębokość zanurzenia 106m / 7 lat eksploracji / trudności: zaciski i zawaliska i trudność znalezienia połączenia / eksploracja trwa nadal , barak jeszcze połączenia
Meksyk / Sabak Ha / max głębokość nurkowania 165m / 1 rok eksploracji / trudności: brak / eksploracja trwa nadal
Francja / Gould u Pont / max głębokość zanurzenia 192m / 2 lata eksploracji trudności: zacisk na dnie / eksploracja trwa nadal
Włochy / Elefante Bianco / max. Głębokość zanurzenia 196m / 2 lata eksploracji / trudności temp. wody 9 stopni / eksploracja trwa
Czechy / Hranicka Propast / max głębokość zanurzenia 265m, najgłębsza zalana jaskinia na świecie 404m / 20 lat eksploracji / trudności: żrąca woda / eksploracja trwa
To tylko te projekty w których przekraczam głębokość 100m i to czasem kilkukrotnie od zera w ciągu jednego nurkowania. Jest jeszcze mnóstwo z mniej spektakularną głębokością za to pod wieloma innymi względami równie trudne. W Bośni i Hercegowinie, Słowenii, Serbii, Namibii, Polsce i we Włoszech.
Jeśli uważasz że moje osiągnięcia w nurkowaniu eksploracyjnym są dla ciebie godne wyróżnienia to zagłosuj, jeśli nie to tez zagłosuj ale na kogoś innego. My jako nurkowie powinniśmy wspierać odkrywców bez względu w jakiej dziedzinie odkrywają
Jakie wyścigi człowieku?... ja tu myślę o prawdziwej eksploracji, przygodzie, i przesuwaniu ludzkich granic... Starnas w tej dziedzinie, jest po prostu wyjątkowy, niepowtarzalny i wspaniały. No wyskoczyłeś teraz kura z tymi saturowanymi...
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 14-11-2016, 10:48
stegano napisał/a:
ja tu myślę o prawdziwej eksploracji, przygodzie, i przesuwaniu ludzkich granic...
Chłopaki to zrobili 520 m i 534 m. Jest przesunięcie granic, jest.
stegano napisał/a:
Starnas w tej dziedzinie, jest po prostu wyjątkowy, niepowtarzalny i wspaniały.
Głosowałeś już dzisiaj ? Ja tak. Wiesz znam jego osobiście kilkanaście lat. Wiele ciekawych rozwiązań na koncie ma. Najbardziej podoba mi się wiertarka w suchym skafanderku. Ale nie ruszył dupy żeby coś opatentować.
stegano napisał/a:
No wyskoczyłeś teraz kura z tymi saturowanymi...
Nic nie poradzę byli głębiej, w mieszaninie o której rozmawialiśmy z Krzyśkiem, kilkanaście lat temu. Poza tym oni nurkują w wielkim obiegu zamkniętym. Tylko nie krzycz że używam pojęć których nie znasz, nie przestraszę się.
Żeby jeszcze miał mocne argumenty. Ja mam 1 patent, bo Starnaś wspomniał że R.Bałakier wykombinował SCR o wysokim ppO2.
Skoro można, to poszedłem własną drogą, R.Bałakierowi pomysł się podobał.
Podał informację o elektrozaworach. Rewanżowałem się informacją o detektorach tlenowych Draeger.
stegano napisał/a:
martin, Nie chce
Jak widać nie pomyliłem się co do poziomu argumentacji.
pozdrawiam rc
Ostatnio zmieniony przez anarchista 14-11-2016, 11:10, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko