Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Głosujemy na najlepszego podróżnika?
Autor Wiadomość
Turlogh 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-11-2016, 09:27   Głosujemy na najlepszego podróżnika?

Tak mi to wpadło gdzieś w oczy a tutaj tego nie widziałem, pomożemy?
http://www.nationalgeogra...rs-of-the-year/

Codziennie można oddać głos do bodajże 16-tego grudnia. :-)

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 08-11-2016, 11:13   

Turlogh napisał/a:
a tutaj tego nie widziałem, pomożemy
Nie widziałeś tutaj z prozaicznego powodu, są tu tak wielcy, że Starnasia nie zauważają. Szlak ich trafia jak ktokolwiek wyrośnie z ich cienia.

pozdrawiam rc

koval_ 

Stopień: TMX CCR
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-11-2016, 12:11   

na FB akcją jest od kilku dni, a dotychczas oddano niewiele ponad 1400 głosów

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 08-11-2016, 12:22   

koval_ napisał/a:
dotychczas oddano niewiele
Skoro udało się z Zakrzówkiem, to dlaczego nie spróbujemy z posiadanych e-maili zagłosować.

pozdrawiam rc

tydzien 

Kraj:
Albania

Wysłany: 13-11-2016, 19:58   

Przesylam post Krzyska Starnawskiego z forum DIVETREK GŁOSUJCIE NIEDUŻO BRAKUJE DO ZWYCIĘSTWA !!!!!!!!!!!!!!

link do głosowania: www.votestarnawski.pl

Aktualne wyniki :
1 miejsce MIRA RAI 3412 głosy
2.miejsce Krzysztof Starnawski 2922 głosy
3.miejsce ANTOINE GIRARD 91 głosów

National Geographic – Adventurers of the Year

Ostatnie kilkanaście lat w mojej karierze nurkowej poświęciłem eksploracji naprawdę głębokich jaskiń. Dużo czasu minęło nim od pierwszego zanurzenia zszedłem na ich dno określając ich głębokość. Nie wszystkie projekty się już zakończyła ale w większości z nich jestem poniżej 200m głębokości
Droga nie była łatwa. Musiałem nauczyć się nurkować z użyciem obiegów zamkniętych i dostosować je do kilkunastogodzinnych nurkowań poprzez ich dublowanie. Dopracować decompresje. Dostosować swój sprzęt i siebie do długiego przebywania w zimnej wodzie. I w końcu nauczyć się dobrze rozumieć jaskinie i przewidywać co mi może przynieść los za kolejnym zakrętem. W tym czasie udało mi się skonstruować dualHH, SMCCR, przenośny habitat, podwodne wiertarki i wiele innych wynalazków.

Ciężka praca, wsparcie przyjaciół i odrobina szczęścia pozwoliła mi przetrwać do dnia dzisiejszego i mocno przesunąć przodki w paru głównych projektach:

Albania / jaskinia Viroit / max głębokość zanurzenia 278m/ 4 lata eksploracji / trudności: temp. wody 12 stopni / eksploracja dalej w toku

Macedonia / jaskinia Matka Vrelo/ max głębokość zanurzenia 230m / 2 lata eksploracji / trudności: temp. wody 14 stopni / eksploracja dalej w toku

Chorwacja / jaskinia Cetina- Gospodska/ max głębokość zanurzenia 106m / 4 lata eksploracji / trudności: profil nurkowania, transport sprzętu w jaskini / eksploracja dalej trwa

Meksyk / trawers Dos Ojos – Sac Actun / max głębokość zanurzenia 106m / 7 lat eksploracji / trudności: zaciski i zawaliska i trudność znalezienia połączenia / eksploracja trwa nadal , barak jeszcze połączenia

Meksyk / Sabak Ha / max głębokość nurkowania 165m / 1 rok eksploracji / trudności: brak / eksploracja trwa nadal

Francja / Gould u Pont / max głębokość zanurzenia 192m / 2 lata eksploracji trudności: zacisk na dnie / eksploracja trwa nadal

Włochy / Elefante Bianco / max. Głębokość zanurzenia 196m / 2 lata eksploracji / trudności temp. wody 9 stopni / eksploracja trwa

Czechy / Hranicka Propast / max głębokość zanurzenia 265m, najgłębsza zalana jaskinia na świecie 404m / 20 lat eksploracji / trudności: żrąca woda / eksploracja trwa

To tylko te projekty w których przekraczam głębokość 100m i to czasem kilkukrotnie od zera w ciągu jednego nurkowania. Jest jeszcze mnóstwo z mniej spektakularną głębokością za to pod wieloma innymi względami równie trudne. W Bośni i Hercegowinie, Słowenii, Serbii, Namibii, Polsce i we Włoszech.

Jeśli uważasz że moje osiągnięcia w nurkowaniu eksploracyjnym są dla ciebie godne wyróżnienia to zagłosuj, jeśli nie to tez zagłosuj ale na kogoś innego. My jako nurkowie powinniśmy wspierać odkrywców bez względu w jakiej dziedzinie odkrywają Smile

Cave Diver Krzysztof Starnawski

link do głosowania: www.votestarnawski.pl

by sie liczyć trzeba głosować codziennie, raz dziennie do 16 grudnia

stegano 

Stopień: TMX
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 13-11-2016, 21:50   

Król jest jeden i zwie się Starnas! :)

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 13-11-2016, 22:20   

stegano napisał/a:
Król jest jeden i zwie się Starnas!
Sprawdź Hydra 8, 520 m i 534 m , nurkowanie w toni.

pozdrawiam rc

stegano 

Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 13-11-2016, 22:47   

anarchista, Ale co Ty tu porównujesz? :D

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 14-11-2016, 07:57   

stegano napisał/a:
Ale co Ty tu porównujesz?
Głębokości rekordów w nurkowaniu.
Jak widać wyścig wygrywają saturowani.

pozdrawiam rc

stegano 

Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 14-11-2016, 09:51   

Jakie wyścigi człowieku?... ja tu myślę o prawdziwej eksploracji, przygodzie, i przesuwaniu ludzkich granic... Starnas w tej dziedzinie, jest po prostu wyjątkowy, niepowtarzalny i wspaniały. No wyskoczyłeś teraz kura z tymi saturowanymi... :P

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 14-11-2016, 10:48   

stegano napisał/a:
ja tu myślę o prawdziwej eksploracji, przygodzie, i przesuwaniu ludzkich granic...
Chłopaki to zrobili 520 m i 534 m. Jest przesunięcie granic, jest.
stegano napisał/a:
Starnas w tej dziedzinie, jest po prostu wyjątkowy, niepowtarzalny i wspaniały.
Głosowałeś już dzisiaj ? Ja tak. Wiesz znam jego osobiście kilkanaście lat. Wiele ciekawych rozwiązań na koncie ma. Najbardziej podoba mi się wiertarka w suchym skafanderku. Ale nie ruszył dupy żeby coś opatentować.
stegano napisał/a:
No wyskoczyłeś teraz kura z tymi saturowanymi...
Nic nie poradzę byli głębiej, w mieszaninie o której rozmawialiśmy z Krzyśkiem, kilkanaście lat temu. Poza tym oni nurkują w wielkim obiegu zamkniętym. Tylko nie krzycz że używam pojęć których nie znasz, nie przestraszę się.

pozdrawiam rc

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 14-11-2016, 11:00   

@stegano: dziwie sie ze tobie sie chce ..... ;)

stegano 

Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 14-11-2016, 11:03   

martin, Nie chce :P

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 14-11-2016, 11:08   

martin napisał/a:
@stegano: dziwie sie ze tobie sie chce .....
Żeby jeszcze miał mocne argumenty. Ja mam 1 patent, bo Starnaś wspomniał że R.Bałakier wykombinował SCR o wysokim ppO2.
Skoro można, to poszedłem własną drogą, R.Bałakierowi pomysł się podobał.
Podał informację o elektrozaworach. Rewanżowałem się informacją o detektorach tlenowych Draeger.

stegano napisał/a:
martin, Nie chce
Jak widać nie pomyliłem się co do poziomu argumentacji.

pozdrawiam rc
Ostatnio zmieniony przez anarchista 14-11-2016, 11:10, w całości zmieniany 1 raz  

maciek811 

Stopień: AOWD | Nx | Rescue
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-11-2016, 12:27   

1. Oddajemy głos na "Starnasia"
2. czyścimy "ciasteczka" cookies
3. odświeżamy stronę i oddajemy głos ponownie na Starnasia :PPPP

Mieciu 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-11-2016, 13:16   

maciek811 napisał/a:
1. Oddajemy głos na "Starnasia"
2. czyścimy "ciasteczka" cookies
3. odświeżamy stronę i oddajemy głos ponownie na Starnasia :PPPP

działa, chociaż nieładnie tak...

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 14-11-2016, 13:54   

Głosujmy zgodnie z regulaminem, żeby nie mogli wielokrotnych głosów z tego samego IP w nieodległym czasie, zdyskwalifikować.

pozdrawiam rc

Maras 

Stopień: adv eanx
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-11-2016, 20:58   

Już jest pierwszy !!

Jeśli chodzi o zmianę ip, to można restartować router, za każdym razem mamy inne ip, no chyba że operator przypisuje statycznie.

Maras

tydzien 

Kraj:
Albania

Wysłany: 15-11-2016, 21:48   

4436 starnas.
5300 biegacz. musimy głosować więcej !

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 16-11-2016, 09:26   

Czy Ty już dzisiaj głosowałeś ?

pozdrawiam rc

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu