Witam, poszukuję instrukcji do czytania Tabel RDP Padi, wiem, że ten temat jest wałkowany w podręczniku OWD jednak na razie nie mam do niego dostępu a jest mi to nbardzo potrzebne. Może ktoś ma wersję PDF byłbym wdzięczny za pomoc.
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 02-05-2006, 12:43
kamyk napisał/a:
A moze on nie wie jak sie robi nukowanie powturzeniowe ??
Wie. Powtorzeniowka to nic innego jak nurkowanie pierwsze, tyle ze na starcie masz juz czas denny, ktory wyliczyles w punktach 5 i 6. Czyli w tabelce na pierwszej stronie dodajesz (lub odejmujesz, w zaleznosci od punktu widzenia) miuty.
Pozwolicie, ze podlacze sie tutaj pod temat.
Staram sie zrozumiec tabele RDP. Mam komputerek, ktory mi to wylicza ale dla mnie wazne jest zrozumiec zasade tych wyliczen. A co jak kiedys komputerek mi padnie/zapomne etc? Tak wiem, wiem.. sa apki... ale dla mnie wazne jest ZROZUMIEC
Zadanie 1.
Nurek nurkuje na 18m przez 45min, po jak długiej przerwie powierzchniowej może wykonać ponownie takie samo nurkowanie?
Pytanie czy dobrze to rozumuje.
- W 1 RDp tabeli odczytuje, ze nurkowanie na 18m przez 45 minut to grupa R.
- w 2 tabeli wyszukuje na 18 m czasu 45 minut i to mi daje grupe B.
- wracam do 1 tabeli i przy krzyzowaniu sie grupy R i B pokazuje mi ze minimalny czas to 1h 47 mint.
Dobrze to rozumiem?
Powiedzmy, ze zadanie 1 i 2 sa "banalne".
Ale przy zadaniu nr 3 juz zaczynam miec problemy..
Zadanie 3
Płetwonurek wykonał dwa nurkowania. Pierwsze nurkowanie na 23 metrów przez 20 minut, a po 45 minutowej przerwie powierzchniowej drugie nurkowanie na 15 metrów przez 37 minut. Po upływie jednej godziny od zakończenia drugiego nurkowania nurek planuje następne nurkowanie na 16 metrów. Jaki jest maksymalny czas trzeciego nurkowania?
- W 1 RDp tabeli odczytuje, ze nurkowanie na 23m przez 20 minut to grupa K.
- przerwa 4 minut i grupa E.
No i tu stanelam? Co dalej?
Moglby ktos to prosze lopatologicznie mi wyjasnic?
Ale przy zadaniu nr 3 juz zaczynam miec problemy..
Zadanie 3
Płetwonurek wykonał dwa nurkowania. Pierwsze nurkowanie na 23 metrów przez 20 minut, a po 45 minutowej przerwie powierzchniowej drugie nurkowanie na 15 metrów przez 37 minut. Po upływie jednej godziny od zakończenia drugiego nurkowania nurek planuje następne nurkowanie na 16 metrów. Jaki jest maksymalny czas trzeciego nurkowania?
No i tu stanelam? Co dalej?
Moglby ktos to prosze lopatologicznie mi wyjasnic?
Zobacz ilu z tych madrali potrafiło sprawdzić Twój PODSTAWOWY test PADI? Toż to tylko ROZDZIAŁ PIERWSZY!!!!
W TYM NURKOWIE TECHNICZNI... ASY.....LOK, CMAS, GUI.... Ha, ha...
I NIC....
Poczekam dalej. Może stuknie 10 000 wyswietleń bez prawidłowej odpowiedzi...
Ostatnio zmieniony przez Jan Dudzinski 24-01-2017, 12:20, w całości zmieniany 4 razy
Ja kurs zaczynam od 17.02 dokladnie. Czytalam Twoja odpowiedz na moj post o tescie. Doksztalcam sie sama bo lubie bedac juz na kursie miec jakies pojecie.
I zauwaz ze nie pytam o rozwiazanie tylko chce ZROZUMIEC. Notabene odpowiedzi sa przy tych zadaniach ale jak pisalam - chce wiedziec jak to wyliczac.
Czy w tym cos zlego? Ze pytam?
Bo juz nie wiem czy mam Twoja odpowiedz odbierac jako krytyke.
Wydawalo mi sie, ze Forum jest po to zeby sie pytac. Doksztalcac, zadawac pytania bardziej doswiadczonym. Chyba na to wychodzi, ze jestem w bledzie.
Przepraszam. Dlatego sie upewniam. Slowo pisane moze byc troszke inaczej interpretowane niz mowione. A ja w wolnych chwilach siedze i rozwiazuje zadania. Cwicze. Jedne ida sprawnie, inne musze zrozumiec zasade. Po wolutku jakos do przodu.
Jejciu, nie spodziewalam sie, ze moje wydawaloby sie "zwykle" pytanie spowoduje takie jakies niesnaski.
Ja rozumiem, ze sa rozne kursy tak i jak rozne religie. Staram sie szanowac zdanie kazdego ale tez nie narzucac sie.
Probuje rozwiazac zadania. Zrozumiec. I moze skupmy sie na tym a nie biciem piany. Po co nam to?
Fakt, ze wyliczam to jeszcze wolno, nie bedac pewna na 100% ale zasade zrozumialam.. wiec praktyka, praktyka i bede liczyc jak komputerek
[ Dodano: 24-01-2017, 15:29 ]
A tu rozwiazanie:
Zadanie 3
- dalej glebokosc 15 m i 37 minut czyli wskakujemy w grupe T
- godzina przerwy po ktorej znajdujemy sie w grupie G (odczytana z tablicy przerw powierzchniowych)
- zejscie na 16 m
- w tabeli grupa cisnieniowa widze, ze maksymalnie moze nurkowac na tej glebokosci 47 minut
- 47 minut + ilosc azotu, ktora nam zostala z poprzedniego nurkowania 47 + 25 = 72 (grupa X)
- obowiazkowy przystanej 3 minuty na glebokosci 5 metrow bo nurek bedzie w grupie X i minimalna przerwa powierchniowa 1h przed ewentualnym nastepnym nurkowaniem.
Ostatnio zmieniony przez Efcia 24-01-2017, 15:29, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko