Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Automat i zawrót głowy
Autor Wiadomość
dellos 

Stopień: PADI AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-07-2017, 20:25   Automat i zawrót głowy

Cześć wszystkim, chciałem się podzielić odczuciami dotyczącymi zawrotu głowy jaki mam po wyjściu ze sklepu w Poznaniu. Udałem się podpatrzyć ceny by sobie skompletować sprzęt na przyszłość dla siebie jak nurkowanie mi się spodoba.

Chciałem kupić wszystko oprócz automatu bo miałem w zamyśle zakup automatu premium na lata. Myślałem o dwóch modelach:

Atomic Aquatics T3

lub

Scubapro MK25T EVO/S620 Ti

No i wchodząc do sklepu skłaniałem się na T3, jednak w sklepie dowiedziałem się 2 rzeczy (nie wiem ile prawdy w prawdzie)... ale:

Scubapro ma problemy z jakością odkąd przenieśli produkcję do Chin (miałem pokazane pęknięty fragment 1 stopnia) -- i tu podobno masakra jeśli chodzi o ich "jakość" aktualnie...

no i kwestia T3, który podobno teoretycznie bazuje na starej technologii Scuby (MK10...) no i beznadziejnej jakości (wcale nie tytan), słabego serwisu etc.

Zaproponowano mi inny system z "wyższej półki" czyli Apeks MTX-R który podobno wypada nawet lepiej od Aqualung'a Legend, którego też brałem pod uwagę.

No i człowiek ogłupiony po rozmowie... wyszedłem z przekonaniem, że już nic nie wiem co kupić i chciałem się podpytać co i jak by się nie władować na minę. Chcę dobrej jakości automat dla mnie i dla żony.

pomorzanka 

Stopień: wakacyjnorekreacyjny
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-07-2017, 20:39   

będę nudna ;-) ale co mi tam :-) Nurkuję na DS4 z puszkami ATX40. Mam aktualnie chyba 7 kompletów - twin plus stage'owe. Nurkuję wrakowo w granicach ntmx. Nurkuję też trochę over head. Gdybym miała wybierać, wybrałabym tak samo :-) chociaż może puszki wzięłabym XTX 50 :-)

DawidP 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-07-2017, 21:34   

pomorzanka napisał/a:
będę nudna ;-) ale co mi tam :-) Nurkuję na DS4 z puszkami ATX40. Mam aktualnie chyba 7 kompletów - twin plus stage'owe. Nurkuję wrakowo w granicach ntmx. Nurkuję też trochę over head. Gdybym miała wybierać, wybrałabym tak samo :-) chociaż może puszki wzięłabym XTX 50 :-)

Alleluja. Nic dodać nic ująć.

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 10-07-2017, 21:35   

dellos napisał/a:
Zaproponowano mi inny system z "wyższej półki" czyli Apeks MTX-R który podobno wypada nawet lepiej od Aqualung'a Legend, którego też brałem pod uwagę.
Zapytaj w serwisie,, czy jest nowy zestaw serwisowy do tego AO ? W pozostałych modelach, zestawy serwisowe są zdumiewająco podobne. To sztuka przez tyle czasu zmieniać jedynie zewnętrzną stronę, zachowując bebechy te same.

dellos napisał/a:
wyszedłem z przekonaniem, że już nic nie wiem co kupić i chciałem się podpytać co i jak by się nie władować na minę.
Oni też nie wiedzą chcą sprzedać najdroższy sprzęt. Leszek górski stosował Cyklona 5000 w hełmie nurkowym. Po wykupieniu przez Aqua Lung w Apeksie zbudowano nowy AO. Jeśli chcesz górną półkę to jest.
http://www.aqualung.com/m...rdianFFM_DS.pdf

http://www.aqualung.com/m...l/techlib.shtml

http://www.aqualung.com/m...ommercial.shtml

Na Divex.se jedzie Wilamowski, na pewno to przypadek.

pozdrawiam rc

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-07-2017, 09:45   

pomorzanka napisał/a:
będę nudna

No jesteś :-) Ja to przynajmniej mam jeszcze jakieś TX'y ...

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 11-07-2017, 09:52   

Nie tylko Ty ;)

wiecznychlopiec 

Stopień: Seal Team PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-07-2017, 10:06   

mi_g napisał/a:
pomorzanka napisał/a:
będę nudna

właśnie kupiłem 6 czy 7 tx :D

przynajmniej nie boje się, że jak spadnie to popęka ;)

Andrzej Piekarski 

Stopień: cave, adv nx, gue FT
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-07-2017, 11:00   

mi_g napisał/a:
Ja to przynajmniej mam jeszcze jakieś TX'y ...

mam tylko takie innych nie chce

wiecznychlopiec 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-07-2017, 11:32   

pomorzanka napisał/a:
chociaż może puszki wzięłabym XTX 50 :-)

ja mam praktycznie same xtx50, tx 50, poza tleniakami

zwykle używam pokrętła gdy nurkowanie jest tmx, skręcam w stosunku do powietrza, czasem zimą trochę

Andrzej Piekarski 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-07-2017, 12:09   

wiecznychlopiec napisał/a:
zwykle używam pokrętła gdy nurkowanie jest tmx, skręcam w stosunku do powietrza, czasem zimą trochę

aby zabezpieczyć się przed bomblowaniem jak sadzę ? czy cos innego o czym nie wiem bo na tmx nie nuram

wiecznychlopiec 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-07-2017, 12:47   

Andrzej Piekarski napisał/a:

czy cos innego o czym nie wiem bo na tmx nie nuram

ustawienia są różne, bo nie lubię jak podaje zbyt lekko tmx, praktycznie bez inicjowania wdechu co dzieje się przy takim samym ustawieniu pokrętła jak dla powietrza. Dla powietrza ~50m rozkręcam lekko mocniej niż dla płytszych nurkowań air.

na jednym nurkowań tmx z powodu tego "zbyt lekkiego" podawania tmx nie robiłem pełnego wydechu - skutki były bardzo opłakane w połączeniu z dużym wysiłkiem i mocno stresową sytuacją.

różnicę gęstości gazu są mocno odczuwalne w mojej ocenie, więc ot takie zabawy gałką :bee; jak już zapłaciłem 2x tyle za automat to niech się na coś przyda :ping:

[ Dodano: 11-07-2017, 12:48 ]
im więcej helu tym bardziej skręcam pokrętło aby wdech był inicjowany z pełną świadomością a nie "prawie samoczynnie"

Andrzej Piekarski 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-07-2017, 13:15   

na jednym nurkowań tmx z powodu tego "zbyt lekkiego" podawania tmx nie robiłem pełnego wydechu - skutki były bardzo opłakane w połączeniu z dużym wysiłkiem i mocno stresową sytuacją.

gęstość gazu rozumiem i czasem też skręcam celowo odrobinę pokrętło czy Venturiego, jednak nigdy na tym z czego oddycham. To co piszesz mnie zaskakuje. Ja wręcz przeciwnie chcę podkreślam chcę aby mój automat zrobił za mnie robotę i podawał lekko gaz. Nie myślę o tym w jakiej pozycji jest pokrętło/ venturi bo mam zawsze na full otwarte to z czego oddycham właśnie dlatego żeby w razie draki nie musieć się martwić o zwiększona retencje CO2.
z drugiej strony skoro celowo zmuszasz się do większej pracy bo skręcasz automat to czy nie celowo rosnie CO2 ( to troche domysł na wyrost bo nie wiem czy poprawnie odczytałem twój post)

oczywiście zawsze są ustawienia osobnicze "bo tak lubię" ale że ja jestem gapa to lubię się tym nie martwić.
tak jak napisałem osobnicze ustawienia szanuję

bardzo ciekawie się ta dyskusja rozwinęłą, za podzielenie sie z góry dziekuje

wiecznychlopiec 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-07-2017, 14:50   

Andrzej Piekarski napisał/a:
Ja wręcz przeciwnie chcę podkreślam chcę aby mój automat zrobił za mnie robotę i podawał lekko gaz. Nie myślę o tym w jakiej pozycji jest pokrętło/ venturi bo mam zawsze na full otwarte to z czego oddycham właśnie dlatego żeby w razie draki nie musieć się martwić o zwiększona retencje CO2.

z drugiej strony skoro celowo zmuszasz się do większej pracy bo skręcasz automat to czy nie celowo rosnie CO2 ( to troche domysł na wyrost bo nie wiem czy poprawnie odczytałem twój post)

oczywiście zawsze są ustawienia osobnicze "bo tak lubię" ale że ja jestem gapa to lubię się tym nie martwić.
tak jak napisałem osobnicze ustawienia szanuję

venturi na automacie, z którego oddycham mam ustawiony na +, natomiast opory otwarcia to rzecz, którą reguluje w zakresie około 1 obrotu w zależności od gazu i głębokości

automat dalej podaje bardzo lekko gaz, automaty mam ustawione na granicy wzbudzenia, jednak nie lubię różnicy jaka powstaje między air a tmx w oporze otwarcia stąd mała korekta i "zrównanie oporów".

tak mała regulacja nie wpływa na znaczące zwiększenie pracy oddechowej

Turlogh 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-07-2017, 15:03   

Wieczny możesz to rozwinąć? Chętnie poczytam żeby to bardziej zrozumieć. Bo z jednej strony mała regulacja nie wpływa znacząco, z drugiej skutkowała poważnymi konsekwencjami...

Andrzej Piekarski 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-07-2017, 15:07   

venturi na automacie, z którego oddycham mam ustawiony na +, natomiast opory otwarcia to rzecz, którą reguluje w zakresie około 1 obrotu w zależności od gazu i głębokości

automat dalej podaje bardzo lekko gaz, automaty mam ustawione na granicy wzbudzenia, jednak nie lubię różnicy jaka powstaje między air a tmx w oporze otwarcia stąd mała korekta i "zrównanie oporów".

tak mała regulacja nie wpływa na znaczące zwiększenie pracy oddechowej

wszystko jasne, tak sądziłem że to właśnie o to chodzi. :pa:

pomorzanka 

Stopień: wakacyjnorekreacyjny
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-07-2017, 15:47   

mi_g napisał/a:
pomorzanka napisał/a:
będę nudna

noooo dooobra ;-) mam jedną puszkę TX :-P poza tym mam też jeden DST i jeden taki DS1 ;-)

wiecznychlopiec 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-07-2017, 15:50   

Turlogh napisał/a:
Wieczny możesz to rozwinąć? Chętnie poczytam żeby to bardziej zrozumieć. Bo z jednej strony mała regulacja nie wpływa znacząco, z drugiej skutkowała poważnymi konsekwencjami...

wynikało to przede wszystkim z mizernego doświadczenia w nurkowaniu tmx i braku obycia z "lekkim gazem" na głębokości.

trimix coś koło 16/50, automat główny ustawiony tak samo jak dla powierza, podawanie gazu diametralnie różne w okolicy 60m. Dla powietrza czuć gęstość, natomiast tmx lekki jak piórko, opór otwarcia prawie nie istnieje. W połączeniu z wykonywaną pracą, stresem, mocno przyspieszonym oddechem nie wykonywałem pełnego wydechu. Skutek - poważne zatrucie co2 - wszystkie książkowe objawy - prawie blackout. Wynurzenie o kilka metrów przy pomocy partnerów i pełny zaskok świadomości, zdolności manualnych, wyrównanie oddechu - głęboki wydech. Dalsze wynurzenie i deko bez kłopotu, choć prawie na 0 bar, myślę, że SAC w granicach 80....

zrobiłem kilka nurkowań więcej na tmx, zupełnie inaczej oddycham, z większą świadomością, ale minimalnie zwiększam opór otwarcia przy takim gazie w stosunku do air. Czuje się wtedy bardziej komfortowo i czuje, że mam większą kontrolę nad oddechem. Podniesienie sprężyny w II st. wymaga zainicjowania oddechem. Przy maksymalnie rozkręconym automacie to inicjowanie było dla mnie nieodczuwalne praktycznie w ogóle. To chyba bardzo subiektywne odczucia i trochę trudno wytłumaczyć o co mi chodzi :ping:

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 11-07-2017, 19:58   

Niżej podałeś więcej szczegółów.
im więcej helu tym bardziej skręcam pokrętło aby wdech był inicjowany z pełną świadomością a nie "prawie samoczynnie"
Osobiste preferencja, nie podlega dyskusji, głębszego sensu brak.
Dla powietrza czuć gęstość, natomiast tmx lekki jak piórko, opór otwarcia prawie nie istnieje. W połączeniu z wykonywaną pracą, stresem, mocno przyspieszonym oddechem nie wykonywałem pełnego wydechu. Skutek - poważne zatrucie co2 - wszystkie książkowe objawy - prawie blackout. Wynurzenie o kilka metrów przy pomocy partnerów i pełny zaskok świadomości, zdolności manualnych, wyrównanie oddechu - głęboki wydech. Dalsze wynurzenie i deko bez kłopotu, choć prawie na 0 bar, myślę, że SAC w granicach 80....
Stres zrozumiałe, hiperwentylacja nie specjalnie do wyjaśnienia, na takim poziomie zaawansowania, częściej są problemy jak opory są duże.
Podniesienie sprężyny w II st. wymaga zainicjowania oddechem. Przy maksymalnie rozkręconym automacie to inicjowanie było dla mnie nieodczuwalne praktycznie w ogóle. To chyba bardzo subiektywne odczucia i trochę trudno wytłumaczyć o co mi chodzi
Nie da się tego wytłumaczyć.

Jak powszechnie wiadomo są AO nadciśnieniowe, w których nie ma problemów z oporami otwarcia, same nadymają człowieka, wydech ma specjalną sprężynę do zwiększenia oporów wydechu. Daje się, nie wymaga to zbyt wiele szkolenia.

pozdrawiam rc

[ Dodano: 14-07-2017, 07:45 ]
venturi na automacie, z którego oddycham mam ustawiony na +
²

½*ρ*v² opis strat ciśnienia, ρ - gęstość płynu, v - prędkość płynu.

W materiale o Kajmanie (N-I) wspominam o zależności efektu Vwntouriego od głębokości, ρ gęstość płynu rośnie.

W TMX na drugim elemencie zmienia się sytuacja, ρ gęstość dla TMX zmalała, bo jest hel.
Natomiast prędkość przepływu wzrosła, dodatkowo jest w kwadracie.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Prędkość_dźwięku

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Hel_(pierwiastek)

Prędkość dźwięku hel 970 m/s (298,15 K)

Kilka razy więcej niż powietrze.

Jak przeliczyć prędkość mieszaniny jest w znanej książce "Aparaty Nurkowe z Regeneracją Czynnika Oddechowego" stronę mogę podać, lecz w ten sposób nie nauczycie się tego nigdy.

Zmieniaj wielkość wspomagania.

pozdrawiam rc

komando77 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-07-2017, 14:15   

Naprawdę chcesz zapłacić tyle pieniędzy za automaty, nawet nie wiedząc czy Ci się nurkowanie spodoba? Automaty, którymi się interesujesz, z tego co na szybko sprawdziłem w popularnym sklepie internetowym to prawie 6000 PLN (tylko za I iII stopień, z wyjątkiem Apeksa, który stoi coś koło 2000 PLN). Sklep zawsze będzie chciał Ci wcisnąć najdroższy towar. Podobnie jak przedmówcy wybrałbym znane, lubiane modele i konstrukcje, sprawdzone w boju przez wielu nurków podczas różnych, mniej i bardziej wymagających nurkowań. Różnicę w cenie przeznaczyłbym na inne elementy sprzętu. Chyba, że masz kasy jak lodu i chcesz mieć "Najnowszy model wśród elity automatów" (cyt.) to się nie ograniczaj. Możesz kupić wszystkie, potem wybrać ten komplet, który Ci się najbardziej spodoba, a resztę wystawić w dziale "Sprzedam" za symboliczną cenę :ping:
Ps. Nawet nie wiedziałem, że jeden "zwykły" automat może kosztować 6000 złotych, czyli np. komplet do twina 12.000? grubo...
Pozdrawiam.

wiecznychlopiec 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-07-2017, 14:44   

anarchista napisał/a:

W TMX na drugim elemencie zmienia się sytuacja, ρ gęstość dla TMX zmalała, bo jest hel.
Natomiast prędkość przepływu wzrosła, dodatkowo jest w kwadracie. (...) Kilka razy więcej niż powietrze.

Zmieniaj wielkość wspomagania.

pozdrawiam rc

cenna uwaga, potestuje!

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu