Porównujesz codzienne funkcjonowanie z nurkowaniem? Do tego jeszcze w wodzie o temperaturze ok 4-8st C?
Oczywiscie, ze porownuje. Uczucie parcia na mocz bierze sie z wychlodzenia. Nerki odgrywaja tu role. Gdy zalozymy odpowiednio cieple "ubranko", to nie ma znaczenia, czy jest 30 stopni, czy 2.
Turlogh napisał/a:
Pomijam kwestię tego, że powinieneś przed nurkowaniem właśnie wyjątkowo dobrze się nawadniać.
To nie jest prawda do konca... Powinnismy byc nawodnieni odpowiednio, przez caly czas, zeby ten stan byl naturalny. Trzeba zdrowy tryb zycia prowadzic czaly czas, a nie przed samym nurkowaniem wypijac wiadro wody, na szybko
Maciek odniosłem się do tego, że to Ty pytałeś, czy Efcia chodzi do toalety kiedy nic nie je i nie pije. Nigdzie nie napisałem że tak się robi ani o wiadrze wody przed nurkowaniem, tylko o tym, że kiedy jak kiedy, ale przed nurkowaniem powinniśmy być nawodnieni wyjątkowo dobrze.
Druga sprawa, 30 i 2 st C to kolosalna różnica. Jakie najdłuższe nurkowanie zrobiłeś w wodzie o temp 2 stC?
Druga sprawa, 30 i 2 st C to kolosalna różnica. Jakie najdłuższe nurkowanie zrobiłeś w wodzie o temp 2 stC?
Cytat:
Roznica jest kolosalna, tylko wtedy powinna byc kolosalna roznica w tym, jak sie ubieramy. Jak na dworze jest -15C, to zakladam puchowa kurtke, czapke i grube rekawice i moge caly dzien spacerowac, nie biegajac co pol godziny do toalety. Pod woda jest bardzo podobnie.
W moich stronach nie za bardzo jest gdzie nurkowac w wodzie o temperaturze 2C. Plytkie, przymarzajace jeziorka w okresie zimowym, albo wywierzyska w brunatnych jeziorach, na duzej glebokosci. Dwie godziny to dla mnie max, poniewaz nie lubie nurkowac w takich warunkach i moje skafandry, ocieplacze nie sa przystosowane do takich nurkowan. W oceanie, zima jest minimalnie 6C, na calej glebokosci. Ponad 4 godziny, juz pare razy siedzialem. Moje nurkowania trwaja przewaznie okolo 2 godzin i dla mnie jest to wystarczajaco, zanim zupelnie utrace komfort cieply i zacznie mnie gonic do toalety
Co do nawodnienia - ja wypijam kilka litrow wody, sokow codziennie. Bardzo duzo biegam, wspinam sie po gorach, surfinguje i musze byc nawodniony przez caly czas. Przed samym nurkowaniem, biore pare lykow wody ale nie pije na sile.
A ja powiem tak. Szykuje sie na nura na dniach ponad 3 godzinnego. Temperatura wody w przedziale 6-8.
Wole miec komfort psychiczny wiedzac, ze w razie jakby jednak zachcialo mi sie siku to mam chociaz tego pampersa.
Na dlugie nurkowania wg mnie musi cos byc. Nawet dla samego lelszego samopoczucia. Jako, ze po zapoznaniu sie z tematyka she-p jakos mi to nie podeszlo... zaczne testowac inne alternatywy w postaci chociazby pampersow.
No i wlasnie o to chodzi
Ty dla lepszego samopoczucia chcesz zakladac pampersa, a ja wole wziac obszerniejszy suchy skafander, dwa ocieplacze, dwa kaptury i suche rekawice. Jak kto lubi
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 29-11-2017, 09:26
Maciek Kos napisał/a:
Uczucie parcia na mocz bierze sie z wychlodzenia.
Oj nie tylko...
Maciek Kos napisał/a:
Powinnismy byc nawodnieni odpowiednio, przez caly czas, zeby ten stan byl naturalny.
Tu też się nie zgodzę. Przed nurkowaniem powinniśmy się nawodnić lepiej niż zwykle, choćby dlatego że "zwykle" nie narażamy organizmu na stres dekompresyjny. Jeszcze pytanie co dla kogo znaczy dobrze. Bo też słyszałem że ktoś jest odpowiednio nawodniony bo rano wypił dwie kawy do śniadania.
Efcia napisał/a:
Szykuje sie na nura na dniach ponad 3 godzinnego.
3 godziny to naprawdę długo, na takie nurkowanie to ja zabierałem również sobie coś do picia.
3 godziny to naprawdę długo, na takie nurkowanie to ja zabierałem również sobie coś do picia.
Przerabialam "nauke picia pod woda". Szukalam odpowiedniej butelki z dziubkiem Nawet mam termosik z takim ustrojstwem i zastanawiam sie nad herbatke ciepla
A i jakis snikers czy cos w kieszen wpakuje A co!
Jak szalec to szalec
pogryzienie snickersa, który godzinę był w wodzie 3-4 stopnie może spowodować konieczność wizyty u dentysty. Do tego rozpuszczony karmel jest dosyć klejący. Przekąski muszą być z produktów nie twardniejących na kamień w zimnej wodzie.
Wysłany: 29-11-2017, 12:09
wiecznychlopiec napisał/a:
Efcia napisał/a:
A i jakis snikers czy cos w kieszen wpakuje A co!
pogryzienie snickersa, który godzinę był w wodzie 3-4 stopnie może spowodować konieczność wizyty u dentysty. Do tego rozpuszczony karmel jest dosyć klejący. Przekąski muszą być z produktów nie twardniejących na kamień w zimnej wodzie.
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 29-11-2017, 13:41
Efcia napisał/a:
Szukalam odpowiedniej butelki z dziubkiem
Tak zwykła patykowa butelka PET z dzióbkiem, coś jak "Cisowianka Sport" albo niektóre napoje izotoniczne. Nie trzeba się uczyć, wsadzasz do dzióba i naciskasz butelkę. Trzeba tylko pamiętać aby dzióbek zamykać bo może zassać wodę. Niestety to ciepła nie trzyma ale picie z twardych pojemników wymaga sporej wprawy. Osobiście pijam tak tylko "coś musującego" w sylwestra ale zawsze mam wrażenie że wychodzi pół na pół z kamieniołówką. Na szczęście woda w kamieniołomie wygląda na czystą
Wysłany: 30-11-2017, 11:27 Pampers
Efcia,
Mam propozycję, a nie jest to mój wymysł tylko zasłyszany od instruktora nurkowania technicznego. Pampers jest dobrym rozwiązaniem i chyba najbardziej higienicznym , tylko żeby był skuteczny, musi być sprawdzony. I tu dochodzę do sedna- planując długie nurkowania dobrze jest przećwiczyć wcześniej załatwianie się w pampersa... podobno jest to bardzo trudne żeby się przełamać i zdarzało się że ktoś ubierał pampers na nurka ale nie dał rady skorzystać i musiał wcześniej kończyć nurkowania...
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 30-11-2017, 12:11
angelares napisał/a:
Nie palę to nie wiem. Za mojej młodości papierosy robiło się z gazety i tytoniu.
W najbliższym Nuras.Info materiał o Morsie. Relacja uczestnika nurkowania saturowanego.
jest przećwiczyć wcześniej załatwianie się w pampersa
Nie chcialam sie glosno do tego przyznac ale w ostatni weekend zrobilam rozeznanie tematu
I testy.
I tak - pampers mam wrazenie, ze ma wiecej tego wkladu w sobie, przez co jest bardziej chlonny. Ale ubieranie sie jest dla mnie osobisie klopotliwe. Poprawialam sie chyba ze 4 razy.
Ale 5h testow przetrwal.
Pieluchomajtki - szybkiego montazu i w sumie demontazu tez. Nie trzeba sie rozbierac do rosolu zeby zdjac (jak mi sugerowano na PW) - wystarczy rozerwac/przeciac boki.
Testy nurkowe przetrwal.
Najciezsze bylo przelamanie sie, ze moge... W glowie blokada byla i juz. Ale jakos sie przelamalam.
Wyciekow nie stwierdzono
Wysłany: 01-12-2017, 23:03 Pampers
To jeśli sprawdziłaś że da się i że działa to znaczy że jest to dobre i skuteczne rozwiązanie. Może teraz przy dłuższych nurkowaniach mając takie awaryjne zabezpieczenie będziesz miała większy komfort i satysfakcję z nurków powodzenia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko