Wysłany: 20-07-2017, 09:06 Drugi Automat oddechowy ( I + II stopień)
Witam,
mam pytanko, tak sobie wymyśliłem, żeby podłączyć sobie drugi zestaw automatu oddechowego I + II stopień do mojej butli w celach asekuracyjnych, ponieważ zdarza mi się nurkować samemu. Tak się akurat składa, że w obu moich butlach jest podwójny zawór, więc konstrukcyjnie nie ma większych przeszkód, wystarczy kupić i podłączyć. Teraz posiadam 1 stopień Apeksa DS4 + 2 stopień 2 x Apeks ATX-40 (ten oto zestaw ) Tylko teraz pytanie jaka konfiguracja będzie najlepsza?
1. Obecny zestaw + dokupienie kolejnego zestawu 1 stopień + drugi
2. Obecny zestaw + dokupienie tylko 1 stopnia i przykręcenie do niego jednego z już obecnie posiadanych automatów oddechowych ( 2 stopień)
Dla opcji pierwszej musiałbym kupić: TO
a dla opcji drugiej musiałbym kupić tylko TO
Pytanie mam jeszcze co do manometru, czy podpinać 2 manometry, jeden do jednego, drugi do drugiego I stopnia? W myśl zasady, żeby brać jak najmniej pod wode powinienem wybrać druga opcję bez manometra.
Od razu nadmienię, iż proszę się nie wysilać postami typu nie powinno się nurkować samemu, nie o to pytam i nie interesuje mnie opinia innych, znam ryzyko i jestem go w pełni świadom.
Pozdrawiam
anarchista [Usunięty]
Wysłany: 20-07-2017, 09:18
leymann napisał/a:
Od razu nadmienię, iż proszę się nie wysilać postami typu nie powinno się nurkować samemu, nie o to pytam i nie interesuje mnie opinia innych, znam ryzyko i jestem go w pełni świadom.
Jeśli jesteś w pełni świadomym samodzielnym nurkiem, to nie zadajesz pytań tego typu.
absolutnie wystarczy jeśli kupisz 1szy stopien. Nie wiem na ile dobry jest twój wybór, nie nurkowałem na tym automacie, ale Octopus ATX40 to to samo co główny 2gi stopien ATXa.
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 20-07-2017, 10:20
Ja bym obstawiał to:
leymann napisał/a:
2. Obecny zestaw + dokupienie tylko 1 stopnia i przykręcenie do niego jednego z już obecnie posiadanych automatów oddechowych ( 2 stopień)
Problemy:
1. Jak będziesz gdzieś jechał na wyjazd gdzie są butle z pojedynczym zaworem będziesz musiał przekręcić 2 stopień ( 5min roboty ale trzeba pamiętać) żeby mieć oktopus.
2. Przed czym właściwie się zabezpieczasz? To niejako nawiązanie do słusznej uwagi:
anarchista napisał/a:
Jeśli jesteś w pełni świadomym samodzielnym nurkiem, to nie zadajesz pytań tego typu.
Jeśli nurkujesz w ramach swoich limitów (OWD) to drugi 1 stopień przy nurkowaniu solo zabezpiecza cię właściwe tylko przed awarią automatu, taką gdy automat przestaje podawać powietrze... To jak biały wieloryb, może istnieje ale chyba nikt go nie widział.
Inne sytuacje albo można rozwiązać inaczej , albo i tak są nierozwiązywalne.
Co nie zmienia sprawy ze dw 1 stopnie na jednej butli sa sensowne w zimnych wodach nurkując w parze.
Co prawda własnego sprzętu nie posiadam, ale wydaje mi się, że propozycja mi_g'a to jest dobry pomysł na odciążenie głównego I stopnia do którego poza jednym II stopniem masz podłączony manometr i inflator w sytuacji kiedy używasz obu II stopni (podając powietrze partnurowi). I chyba nic poza tym.
Pytanie mi_g'a jest dobre - przed czym chcesz się zabezpieczyć? Jeżeli przed awarią głównego II stopnia to możesz użyć octopusa i się wynurzyć. Jeżeli przed awarią I stopnia to nawet mając dwa zawory i tak musisz się wynurzyć, bo manometr zapewne nie będzie pokazywał poprawnie ciśnienia i nie będziesz wiedział ile gazu w butli zostało.
większą niezależność i bezpieczeństwo da ci druga butla, stage/pony cokolwiek z niezależnym kompletem automatów.
dla nurkowania w ramach uprawnień jakie posiadasz zmiana konfiguracji na dodatkowy I st. to raczej sztuka dla sztuki minimalnie podnosząca bezpieczeństwo.
i jeszcze jedno nie jesteś świadomy ryzyka... jeszcze nie... na razie tylko tak ci się tak wydaje. Co nie zmienia faktu, że nurkowanie solo jest akceptowalne i tyle, to wolny wybór każdego nurka i nikomu nic do tego.
wiecznychlopiec, wydaje mi się, że twoje rozwiązanie jest najlepsze, aby dołożyć jeszcze jedna małą butle pony. Teraz tylko pytanko, jakiej powinna być pojemności, aby nie przeszkadzała no i nie była tez za mała 2l - 4l? Poza tym macie racje, dołożenie drugiego zestawu automatów nic nie da oprócz odciążenia pierwszego stopnia.
Sama butla to raczej będzie służyła, aby poprawić mój komfort psychiczny podczas nurków, aczkolwiek, niejednokrotnie zdarzały mi się awarie wypożyczanych automatów ( ze względu na ich stan) i uważam, że poradziłem sobie wzorowo w każdej sytuacji, ponieważ nigdy nie spanikowałem, co chyba jest głównym elementem w takich sytuacjach. Ale nie o tym temat, to moja sprawa czy będę nurkował sam. Niejednokrotnie podczas nurkowań widziałem niektórych nurków wchodzących do wody w pojedynkę.
drugi 1 stopień przy nurkowaniu solo zabezpiecza cię właściwe tylko przed awarią automatu, taką gdy automat przestaje podawać powietrze...
Nurkowi automat przestał podawać powietrze na 10 metrach, przeszedł na octopus, ten również nie podawał powietrza, zrzucił pas balastowy i wynurzył się awaryjnie.
Jak się potem okazało, automat był wypożyczony chyba z jakiegoś centrum nurkowego, po lekkim stuknięciu w I stopień automat zaczął działać.
Było to na safari w Egipcie, w którym brałem udział a opis wydarzenia uzyskałem bezpośrednio od poszkodowanego.
wiecznychlopiec, wydaje mi się, że twoje rozwiązanie jest najlepsze, aby dołożyć jeszcze jedna małą butle pony. Teraz tylko pytanko, jakiej powinna być pojemności, aby nie przeszkadzała no i nie była tez za mała 2l - 4l?
sensowna dla mnie jest minimum 5,7l ponieważ:
1) jeśli zostawisz nurkowanie to ją sprzedasz łatwo
2) jak nie zostawisz będziesz miał dobrą flaszkę na pierwszą tlenówkę
3) to całkiem dużo litrów gazu na szukanie rozwiązań w razie draki dających fajny komfort psychiczny.
4) jest jeszcze całkiem poręczna.
z drugiej strony moim zdaniem, lepszy byłby mały twin (2x8,5) i umiejętność jego obsługi, kręcenia gałami itp. nic by się nie telepało przy boku a miałbyś wszystko zdublowane. Do tego w razie awarii jednego I stopnia dalej dostępny cały gaz z obu butli.
Assad napisał/a:
Jak się potem okazało, automat był wypożyczony chyba z jakiegoś centrum nurkowego, po lekkim stuknięciu w I stopień automat zaczął działać.
nie nurkuje na pożyczonych automatach z "centrów nurkowych" ani od obcych. Ogólnie staram się nie pożyczać sprzętu typu automaty. Jak trzeba biorę od żony następni w kolejce są moim partnerzy - serwisanci, co do których mam pewność, że automaty są w odpowiednim stanie.
[ Dodano: 20-07-2017, 14:04 ]
Marzyciel napisał/a:
moim zdaniem kup 11L. Nurkowanie rozpocznij od tej butli. O ile będziesz chciał dalej rozwijać się nurkowo to taka się tobie przyda.
pozdr
J.
wielki stage dyndający przy boku do tego z kompletnie niepotrzebną ilością gazu. Nurkowania OWD i AOWD to nurkowania bez formalnej dekompresji. Nie jesteś w stanie wykorzystać zapasu gazu jaki oferuje ta butla w połączeniu z 12/15 na plecach, chyba, że mówimy o szuwarach, ale siedzenie takiego czasu w sekcji 1-10 w PL? no są różne zboczenia
Po co więc zabierać tyle gazu?
faktem jest, że 11 jest jeszcze bardziej i szybciej potrzebna niż 5,7 w dalszej karierze
dla takich nurkowań optymalny jest mały twin, dużo wygodniejszy niż 12/15 na plecach, stabilniejszy, aczkolwiek jego przydatność przy nurkowaniach +40m jest mocno dyskusyjna, chyba, że ktoś nie oddycha zbyt często do tego trudniej go sprzedać później, a trzeba położyć na niego 2kzł.
osobiście nie pływałem w singlu z dodatkową butlą boczną, jak najszybciej pozbyłem się pojedynczej butli, która jest mało stabilna na plecach pomimo skrzydła, dobrego dopasowania itd. na rzecz twina. Twina małego 2x8,5 również mam obok 2x12
wiem jednak, że koledzy pływają w singlu z stage 11l i sobie chwalą, ale to tez chyba trochę głębsze nurki.
z drugiej strony moim zdaniem, lepszy byłby mały twin (2x8,5) i umiejętność jego obsługi, kręcenia gałami itp. nic by się nie telepało przy boku a miałbyś wszystko zdublowane. Do tego w razie awarii jednego I stopnia dalej dostępny cały gaz z obu butli.
wytłuszczenie moje w singlu na podwójnym zaworze masz to samo
pływam w singlu ( 15) i zawsze - ze stagem dziesiecio litrowym, ostatnio w pełnej masce podpiętej na stałe do obu butli. Czy ide sam czy w parze, zawsze tak samo i najczęściej nabijam potem tylko tą dziesiątkę ... komfort super, gazu na zabawy dość, jeśli trzeba moge podać biorcy automaty (II st) z obu butli ...
zatem kup sobie boczniaka 4 litry, opływaj sie z nim. Będzie tanio i zobaczysz czy to Ci pasuje
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 21-07-2017, 09:20
al_fik napisał/a:
w singlu na podwójnym zaworze masz to samo
Tyle że w miarę wyszkolony nurek w twinie zyskuje jeszcze zabezpieczenie przed innymi awariami.
Ale przy pasywnym podejściu (nic nie robię) lub braku umiejętności obsługi twina, efekt taki sam
Wysłany: 21-07-2017, 10:07
Aspekt bezpieczeństwa priorytetem każdego nurkowania nie zależnie od poziomu zaawansowania oraz konfiguracji sprzętowej.
W przypadku singla, zdublowanie źródeł jest również słuszne.
Kup drugi pierwszy stopień oraz jeżeli masz suchara dodatkowo wąż do niego. (Dodatkowe elementy wykorzystasz również w twinie).
Niezależnie od typu zaworu "V " / " T", prawa strona odpowiada za podstawowe źródła:
automat 1-szy drugi stopień + inflator do jacket/skrzydło, lewa strona - miejscem dla zapasowych źródeł: automat, zawór suchego, HP- manometr, konsola.
Osobiście nurkuję rekreacyjnie w singlu zwłaszcza w zimnych wodach w w/w konfiguracji.
Główny automat mam na długim wężu, zapas wąż krótki na gumie przy szyi. Przy pierwszym stopniu transmiter od kompa.
Uważam, że taka konfiguracja nie jest lansem od "PARADY" - zdecydowanie zwiększa bezpieczeństwo.
Pozdrawiam
AD
to jest pytanie klucz.. zdublować sobie można wszystko, pytanie czy umiemy się tym posłużyć w sytuacji awaryjnej... Próbowałem w singlu kilka razy i nigdy mi się nie udało swobodnie kręcić gałką.. swobodnie oznacza, że zakręcam w 15 sek a nie jak znajdę, namacam się wygnę. poluzuję jacket, zrobię dwa fikołki, partner mnie przytrzyma i o.... już nie trzeba bo i tak już się gaz skończył.
bez przesady , może nie swobodnie, ale da się ... mam jeszcze trzecie źródło gazu, 0,8 podpięte do oponki na automacie AIR II . Wiem, że dwubutlowy plecak jest niby właściwszy, ale przy nurkach na 30-40 metrów nie jest potrzebny, nawet z lekkim deco
[ Dodano: 21-07-2017, 17:06 ]
poza tym zdublowanie oznacza, że nawet jak nie dasz rady to na drugim zestawie dasz radę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko