Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Nurkowanie w Kownatkach
Autor Wiadomość
De Niro
[Usunięty]

Wysłany: 17-08-2004, 09:32   Nurkowanie w Kownatkach

Witam Wszystkich,
W ostatnią niedzielę wybrałem się aby ochłodzić swoje rozgrzane tego lata ciałko do Kownatek, bazy nurkowej, którą prowadzi gość chyba mało znany na forum :lol: niejaki T.Strugalski. Odprawy godz. 10.00 i 16.00, a następnie można się przejechać po dnie jeziora, do wyboru Fiatem 125, Nyską lub Maluchem 126p( jak się go znajdzie). Nie będę wdawał się w szczegóły mojego pobytu, ale warto parę spraw sprostować. Chociażby to, że Strugalski na dachach zatopionych samochodów namalował swój numer na komórkę. Numer telefonu to jest(widziałem i zrobiłem zdjęcie) ale do komory do Gdyni, a to chyba dobry pomysł.
Jeszcze słowo o nabijaniu butli w Kownatkach. "nie nabijamy butli nie handlujemy powietrzem, co innego jezeli ktoś przyjdzie na odprawę i bedzie chciał z nami zanurkować"-koniec cytatu.
I to by było tyle.
Pozdrawiam
De niro :razz: [/i]

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-08-2004, 10:08   

Ja też nurkowałem w Kownatkach, po części z chęci poznania owego Pana, po części dlatego, że umówiłem się ze znajomymi w Działdowie. Baza jest skromniutka, ot dwie budy i barakowóz, sprzęt w takim bałaganiku, skromniutki, automaty w miednicy powrzucane, jackety na kupie, ustniki poprzegryzane, tylko gumy bangee na oktopusach i automat na troszkę dłuższym wężu. Ale sprężarki OK, powietrze dobre, nie capi. Odprawy są celebrowane z nabożeństwem, ale w miarę sympatycznie, przynajmniej wszyscy obecni wiedzą kto jest kto. Potem już większy bałaganik, ale jakaś kontrola kto wchodzi do wody i z kim jest - nie powiem. Dla nieznajomych nurków kulturalnie proponują nurkowanie sprawdzające, ja nie miałem zastrzeżeń, więc było z pełnym szacunkiem i kulturą. Ocena owego sprawdzenia OK, bez szykan. Jak już trochę znają nurka, nie czepiają się wcale, co najwyżej pytają, czy ktoś życzy sobie prowadzącego. Dodam, że jestem owym "samobójcą z PADI" wg nomenklatury kolegi TS, ale nie odczułem żadnych "szykan" względem mojej osoby, po nurkowaniu sprawdzającym wręcz miałem poczucie pełnej swobody i luz. Atmosfera dość koleżeńska, raczej sympatycznie, nie ma wertowania logbooków i "policyjności", chociaż jest wstępna rozmowa nt. doświadczenia itd. Podejrzewam, że jeśli nieznajomy nurek odmawia nurkowania sprawdzającego zasłaniając się plastikiem z PADI, jest z nim słaby kontakt ("stawia się") atmosfera może się pewnie zaostrzyć, ale ja z reguły nawiązuję kontakt z każdym, więc nawiązałem bez trudu z TS i jego ludźmi. W weekend biorą 50PLN, ale można przyjechać tylko z ABC i wziąć z bazy co potrzeba w miarę możliwości bazy i potrzeb - jak ktoś ma wszystko, też buli 50 PLN - nie sprzedają powietrza, ale w zasadzie można to zaakceptować. Akwen taki sobie, do 6 m jest jakieś życie, niżej pustynia, parę zatopionych dość płytko (9-20 m) "atrakcji" (wątpliwych) widoczność 4-5 m, powierzchniowo 21 stopni, poniżej 7 m 7 stopni. Max głębokość 30 m, poniżej 10 m już dość ciemno. W sumie tak sobie, bez rewelacji, ale i bez większych zastrzeżeń.

Beny 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-08-2004, 17:56   

TomM,
Super relacja. Bez emocji, bez zawisci, "suche" fakty.
Masz u mnie:beer1:

serdecznie pozdrawiam. Beny

Mrówa 

Stopień: DM pedi/ AN Iantd
Wysłany: 17-08-2004, 18:38   

A tak w ramach usciślenia 50 zł to za jedno nurkowanie czy za dwa ?

Konrad Dubiel 

Stopień: złomiarz
Kraj:
Kazakhstan

Wysłany: 17-08-2004, 19:47   

TomM napisał/a:
W weekend biorą 50PLN, ale można przyjechać tylko z ABC i wziąć z bazy co potrzeba w miarę możliwości bazy i potrzeb - jak ktoś ma wszystko, też buli 50 PLN - nie sprzedają powietrza, ale w zasadzie można to zaakceptować.

Co nurek otrzymuje za te 50 PLN? Wyżywienie, nocleg, coś jeszcze?

Artee
[Usunięty]

Wysłany: 17-08-2004, 19:54   

za 50 zł otrzymuje wyżywienie - bufet szwedzki, nocleg- apartament w hotelu 5*, atrakcyjną partnurke na cały weekend, piwo ile da rady wypić, uscisk dłoni T.S. i dla chetnych rejs MS"Stefan Batory" po Jez. Kownatki. :-D

Mrówa 

Wysłany: 17-08-2004, 19:55   

A no to teraz rozumiem skąd ta pancerna cena :mrgreen:

Baster 

Stopień: bez znaczenia
Kraj:
Japan

Wysłany: 17-08-2004, 20:24   

No i zaczyna się :evil: Czy to jest jakiś kompleks :?: :!:

Mrówa 

Wysłany: 17-08-2004, 21:24   

No ja mam kompleks że mało zarabiam i poprostu mnie nie stac na nurkowania w tej cenie . Przykro mi .

Artee
[Usunięty]

Wysłany: 17-08-2004, 21:40   

Nie wiem jak ty, ale ja tam komplesu nie mam, za 3 dni będę noorał w Kownatkach i już nie moge sie doczekać.

Baster 

Stopień: bez znaczenia
Kraj:
Japan

Wysłany: 17-08-2004, 22:24   

Cytat:
No ja mam kompleks że mało zarabiam i poprostu mnie nie stac na nurkowania w tej cenie . Przykro mi .

Więc nurkuj gdzie indziej. Twój cyrk - Twoi chrześcijanie. Jeżdżenie po p.Strugalskim w każdym jednym poście robi się już nie tyle nudne co denerwujące.

Konrad Dubiel 

Stopień: złomiarz
Kraj:
Kazakhstan

Wysłany: 17-08-2004, 22:27   

Artee napisał/a:
za 50 zł otrzymuje wyżywienie - bufet szwedzki, nocleg- apartament w hotelu 5*, atrakcyjną partnurke na cały weekend, piwo ile da rady wypić, uscisk dłoni T.S. i dla chetnych rejs MS"Stefan Batory" po Jez. Kownatki. :-D

No to rozumiem! Teraz wiadomo czemu tam samego powietrza nie sprzedają...
Kto by się głupotami przejmował skoro TS zapewnia takie atrakcje ;-)

TomM 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-08-2004, 09:17   

Mrówa napisał/a:
A tak w ramach usciślenia 50 zł to za jedno nurkowanie czy za dwa ?

Dla niezorientowanych: TS utrzymuje, że jest to baza klubu AD, zatem jego cennik wygląda tak: * 30 PLN, ** 20 PLN, *** za darmo, jeśli weźmie do prowadzenia innych nurków. W weekendy podbija te ceny, chodzi oczywiście o kasę, ale faktycznie w weekend jest tłok, dojechać się nie da. To nie nurkowie, to plażowicze, ale jest "mechanizm ekonomiczny weekendu". No więc w weekend 50 PLN (chyba że ktoś jest *** i weźmie prowadzenie innych, wtedy darmo), to jest w zasadzie cena za jednego nurka. Co obejmuje: wszystko z wyjątkiem ABC, a więc piankę, automat, jacket, powietrze, balast, latarkę, ewentualne prowadzenie przez ***. W przypadku, gdy przyjeżdżamy z całością własnego sprzętu ta cena jest trochę wygórowana, ale myślę, że można ponegocjować z TS, wbrew jego postom rozmawiać z nim się da - o dziwo :cool: Poza tym parking na terenie ośrodka za płotem. TS stara się w miarę jego możliwości dbać o akwen, ma kilka łodzi (wiosłowych), obojkowany akwen, w każdym punkcie charakterystycznym jest opisana bojka (pisze co pod nią jest) - zresztą te bojki mu notorycznie ktoś podkrada, ale uzupełnia na bieżąco. Jest mapa batymetryczna z zaznaczonymi bojkami. W cenie nurka może też być łódź z wioślarzem (a co!) która nas dowiezie na miejsce zanurzenia. Te weekendowe 50 PLN to dużo i mało, to zależy. Wyobraźcie sobie, że jedziecie tam z maseczką i płetwami i za 50 PLN dostaniecie cały sprzęt, przewodnika, łódź, latarkę itd... Wtedy to wcale nie jest drogo! Taki ma chłop cennik - ale trzeba przyznać, że "atrakcje" zatapia na bieżąco - co tydzień coś. Stara się, chociaż bez przesady...

Mrówa 

Wysłany: 18-08-2004, 09:32   

Ja niestety jestem tym nieszczęśnikiem który ma wszystko a jak sie wybieram nad wode to przeciętnie robie dwa -trzy nurkowania . A co gorsze to robię wypad nad wodę 2-3 razy w tygodniu . :???: Jak to sobie wymnożę przez ceny Strugalskiego to o ja pie...... . Raczej ponurkuje gdzie inndziej a za zaoszczędzone w ciągu miesiąca pieniądze kupie sobie nowe skrzydło :mrgreen:

P.S to powiadacie że Tomuś zatapia bezprzerwy nowe rzeczy ?? A jakos to pisał ostatnio że ci co zatapiają takie rzeczy zabijają nurków .
Wniosek nasuwa sie sam: Tomuś to morderca !!!

TomM 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-08-2004, 09:06   

A zatapia, owszem. Widziałem te jego fanty przed zatopieniem i z trudem tłumiłem uśmieszek. Otóż TS wbrew temu, co zostało zasugerowane w poprzednim poście, wszelkie otwory w które można wpłynąć zabezpiecza wspawując pręty stalowe. Np. wrak malucha (najnowsza "atrakcja") ma zaspawane drzwi na głucho, a w otwory okienne wspawane po 3-4 pręty, tak, że nie ma mowy o wpłynięciu do wnętrza. Duży Fiat (starszy gadżet) ma kompletne wnętrze i szyby w oknach uchylone tylko na małą szparkę, za to jest wkopany w muł na tyle głęboko, że nie da się otworzyć drzwi, zresztą też są zaspawane. Zatem nie można go posądzić o brak konsekwencji - z uporem robi to, co uważa za słuszne, zadając sobie wiele trudu. Przy okazji nie szabrują mu tych "atrakcji" (vide Koparki) bo się zwyczajnie nie da...

Mrówa 

Wysłany: 19-08-2004, 12:21   

Te działania są zdecydowanie pozytywne . Wystarczy popatrzeć co nasi ziomale zrobili z dużym fiatem na zakrzówku . Płakać sie chce :oops:

ZAQ
[Usunięty]

Wysłany: 20-08-2004, 09:21   

Mrówa napisał/a:
Ja niestety jestem tym nieszczęśnikiem który ma wszystko a jak sie wybieram nad wode to przeciętnie robie dwa -trzy nurkowania . A co gorsze to robię wypad nad wodę 2-3 razy w tygodniu . :???: Jak to sobie wymnożę przez ceny Strugalskiego to o ja pie...... .

Karnecik kolego karnecik 250zł za 11 nureczków tj. 23zł za nurka

pzdr

ZAQ

Sławek 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-08-2004, 12:25   

Nie byłem W Kownatkach i nie wiem czy nie ma dostępu do jeziorka w innym miejscu niż przez bazę AD?
Może TS będzie strzelał z kuszy do nurów?
Grupa "moich"nurów kumpli oprócz nurania wali ostro karete może jakiś sparing nad brzegiem jeziora:)
Pozdrawiam Sławek <slawnur>

TomM 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-08-2004, 10:55   

Nie chcę na siłę odświeżać tematu Kownatek, ale chciałbym coś dodać. Otóż na naszych nurków "nie ma mocnych". Jednak otworzyli koledze TS "dużego Fiata" pod wodą, otworzyli zaspawane drzwi (cholera - wierzyć się nie chce) i zostawili "na otwarto". Polak potrafi! Po drugie - w ubiegłym tygodniu dwa posty (mój i jeszcze jeden) napomykały delikatnie, że TS ma burdel w magazynie sprzętu i ustniki poprzegryzane... W oględnej formie to było - ale TS się przejął! Wynajął stolarza, zrobił półki i porządek w magazynie, przez weekend siedział i przeglądał automaty, wymieniał ustniki itd. A zatem nie jest niereformowalnym "faszystą" - w zasadzie trzeba napisać o tym z uznaniem. Konstruktywna krytyka (nawet jak ogół nie czuje w tym krytyki) powoduje z jego strony reakcje godne uznania. A zatem jeszcze jedno- może by tak jakiś daszek przy bazie, aby nurkowie w czasie deszczu mogli się po ludzku ubrać i rozebrać... Taką skromniutką "wiatę" - nic wybitnego... Chyba to nie taki problem?
I jeszcze kamyczek - może by tak jego doświadczeni nurkowie (mało opływani P3, ale pewni siebie jak cholera, pouczający wszystkich czy trzeba czy nie i to nie za mądrze) nauczyli się w końcu pewnych zasad i nie wydawali na głębokie nurkowanie kursantom P2 butli z nitroksem zamiast powietrza bez ich wiedzy i przez pomyłkę?? Policzyłem wprawdzie, że realnego zagrożenia nie było, nurkowanie było do 31 m, a ppO2 1.4 na 34 m, ale rzecz okazała się PO nurkowaniu - i to kursowym! To chyba z zasadami bezpieczeństwa trochę się mija?

ed 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-08-2004, 12:56   

TomM napisał/a:

I jeszcze kamyczek - może by tak jego doświadczeni nurkowie (mało opływani P3, ale pewni siebie jak cholera, pouczający wszystkich czy trzeba czy nie i to nie za mądrze) nauczyli się w końcu pewnych zasad i nie wydawali na głębokie nurkowanie kursantom P2 butli z nitroksem zamiast powietrza bez ich wiedzy i przez pomyłkę?? Policzyłem wprawdzie, że realnego zagrożenia nie było, nurkowanie było do 31 m, a ppO2 1.4 na 34 m, ale rzecz okazała się PO nurkowaniu - i to kursowym! To chyba z zasadami bezpieczeństwa trochę się mija?

i to chyba dosc powazne. A jak dlugo ten nureczek trwal ?

pozdrowienia
ed
[/list]

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu